visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Thursday, December 30, 2010

macam chiipsmoree

Ada tapi macam tak ada...
Wujud tapi macam tak wujud...
Marah tapi macam tak marah...
Terasa hati tapi macam tak terasa...
Terkenang tapi macam tak kenang...
Ingat tapi macam tak teringat...
Percaya tapi macam tak pecaya...

Ok ada kaitan ke ngan tajuk aku chipsmore tu?ade la jugak kot. Hentam ajelah.
Kejap ada kejap takde. Haisshh ada tapi macam takde.
Dah lama tapi macam takda apa yang berlaku je. Haisshh...

Wednesday, December 29, 2010

Harimau Menang!!Yeayyy

Salam...

Alhamdulillah...Tahniah harimau...harimau malaysia championn!!!

Bila dah abis tgk bola an aku bukak la fb aku nak tengok kek aku kat game cupcake corner dah masak ke belum an. Aku ni ado gak kojo. Kojo men game yo lah kek umah nih.

Almaklumlah..skang ni aku dok tanam anggur je kat umah. Hahaha..

Ok..ok..sambung balik cite. Bila dah abis nengok bola aku on fb. Bila dah on fb aku tengok ramai status2 diorang cakap pasal bola...

Perrrgghhh memang penangan bola la ari ni..termasuk la aku ngan ayah aku. Time goal tu bersorak sakan GOOOOAAALLLLLL!!!!

Ramai betul la status pasal bola. Ade kawan aku yang soang tu tak penah2 tengok bola tapi ari ni die tengok pulak. Wooowwwww amazing. Tahniah la untuk mona ye sebab tengok bola. Hahahaha...

Tuesday, December 28, 2010

Benda lawak kat ostel

Aku tersenyum soang2 bila aku baca dodek punya post kat fb. Pasal kod baju yang mase kat ostel dulu. Bukan letak kat baju je kod tu, kat baldi, kat tudung n banyak lagi la. Boleh cakap semua benda yang hak milik kita kene letak kod tu.

Bukannya ape..senang la nak cam sape punya barang nak2 time lelong. Kalau lelong ramai yang xnak ngaku barang die. Apada..

Aku punya kod BD089 kalo tak salah. Yang kelakarnye asalnya post dodek tu pasal kod je. Pastu kuar pulak crite lain.

>Berebut bilik air la

>Pasal lelong baju

>yang best ari jumaat lepas prep berlari-lari g dewan makan nak makan nasi lemak yang lbih pagi tadi. Berebut-rebut ngan dak2 aspura. Gaduh lagi tu pasal makanan.

>Masuk surau lambat kene tulis nama.

>Kene marah bila tido masa baca yassin.

>Mandi air pili bomba.

>Berenang dalam kolah.

>Stiap minggu gotong-royong. Tapi ramai yang ngelat x wat keje.

>Kumpul buku hijau nak outing esok. Walhal semenyih je kot. Macam la lame sgt tak g pekan. Kah3..lawak. Takpun paling jauh kat projet. Makan kat sana. On9 kat sana.

>Ari2 kene berdepan ngan pakcik najib yang garang. Pinggan kene campak bila tak buang sisa dalam pinggan.Huahuahua..

>Aku ngan adiana x dpt makan tgh ari sbb kitorang balik lewat sangat. Xd la lewat pun. Kul 2 kowt!!kitorang ni ajk buku merah. So kene la siapkan buku merah tu. Nak masukkan nama dak2 nakal bukan cket beb. Melambak2 orang yang wat salah. Achik dewan makan tak bagi makan. Kebulur sih kitorang!!!

>Masa skolah petang, lari2 masa balik sebab malas nak beratur kat dewan makan.

>Library aspuri banyak tahi kucing. Tu yang berkat tu. Haha.

>Masa form 3 jerit2 kat tembok lepas xm. Melepaskan tension. Tension la sgt kan..hohoho

>Berebut sinki basuh baju.

>Cop tempat gosok.

>Perjumpaan stiap malam khamis.

>Kul 11 kene tutup lampu.

Aiyaaa..macam2 lor tyme dolu-dolu. Bila pikir balik lawak je..

Saturday, December 25, 2010

4 da rest of my life feat ipi n dina

Salam...

Adik-adik aku suka lagu Maher Zain ni. Bila aku cakap nak buat video tak, lantas ipi n dina terus ngangguk dengan laju sambil ipi buat muka mr. bean die.

Aku suka video ni la. Sebab suka tengok kerenah adik2 aku ni. Nak-nak muka ipi. Memang macam mr. bean...huahuahua..Ni la dia lagu for the rest of my life feat ipi n dina...

video

Family 69???

Salam...

Di hari sabtu yang membosankan ni...cewahh..xde la..aku sebenarnya boring ni. Adik2 aku sume dah balik rumah wan. Sekolah pun nak start. So aku jadi la anak tunggal semula. Duk soang2 kat shah alam ni. Adik2 sume kat semenyih.

So untuk menghilangkan keboringan aku, aku nak cite pasal pangkat. Ok2 ni bukan pangkat kat skolah ke, kat ipt ke, pangkat harta ke..bukan..bukan...aku nak cite pasal pangkat keluarga. Ala pangkat mak sedara, nenek, nenek sedara, sepupu, dua pupu..hah yang ni la aku nak cakap.

Aku nak cite pasal family 69..eh eh dah macam crite P. Ramlee dah yang keluarga 69 tuh. Family aku pun ala2 keluarga 69 gak. Bukan ala2 tapi dah memang pun.

Semalam masa kat rumah wan aku, ade kawan wan aku datang. Baru semalam aku tau kawan wan aku tu sebenarnya sedara wan aku. La kire nenek aku la jugak tu kan pangkat die. Aku kene panggil die nenek. Ape ek nama die. Aku tak ingat la. Nenek A je la. So aku kene panggil die nenek.

Tapi tu untuk belah ayah aku. Kalau belah ibu aku nenek A tu dikira sedara ibu aku. Hah pelik an. So kalo belah ibu aku, pangkat die ngan aku, kirenye Nenek A tu mak sedara aku. Mak sedara jauh la kan. Hish memang family 69 lah.

Ok nak memeningkan kepala lagi yang tak berapa nak serabut ni. Pakchet sedara wan aku. Pakchet ni dulu penah ajar aku mengaji kat surau depan umah wan aku tuh. So aku kene panggil die atuk. Pakchet kawen pulak dengan anak buah wan aku.Hah camno tu. Takkan pakchet nak panggil wan aku mak andak pulak an walhal pakchet sepupu wan aku. HAHAHAHHA...ok sangat la kelakar jugak bile dipikirkan balik. Memang keluarga 69.

Banyak lagi aku nak cite sebenarnya. Klakar bila dipikirkan balik.

Ok satu lagi...satu je lagi aku nak cite. Nek Su belah ibu aku. Aku panggil Nek Su sebab Nek Su tu kirenya maksedara ibu aku la an. Tapi belah ayah aku pulak, sepatutnya ayah aku, makngah, makteh, maksu, n yang lain panggil Nek Su tu pun nenek gak pangkat die. Kira pangkat aku ngan makngah, makteh, maksu kira sepupu. N kalo nak diikutkan sepatutnya dowang kene panggil ibu aku makcik.

Mak aihhh...memang tunggang terbalik la nih. Baru la aku tau family aku family 69...Kalo nak pikir memang pening. So tak payah la aku nak pening2 pikirkan.

Ok la. Ni je la corat coret dari insan kembang ni. Chaw chin chaw..

Thursday, December 23, 2010

nyuummiee

Aku sebenarnya rasa geram gak ni. Tak puas ati pun ade. Bukannya ape. Aku nak upload video kat sini tak boleh2 lagi. Aku pun tak tau la ape masalah.

Dah la aku punya window life writter dah takleh guna. Susah la aku nak mengupdate blog aku. Kalau nak update blog aku suka gune life writter je. Sonang kojo den. Tapi apekan daya..sumenye hancus musnah. Video converter pun wat hal gak ni.

Yang aku tersangat2 lah tak pueh ati pasal upload video. Nak upload terus ke blog takleh, kemain la lame die upload. Tulun...tulunn saya...

K la. Sebenarnya aku bukan nak cite benda tu. Aku nak cite pasal aku makan subway. Dua ari berturut2 aku makan subway.

Ni sume sebab ipi la ni. Petang tadi siap call ayah lagi cakap ipi nak makan subway lagi. Semalam tak puas la ayah. Skali ni je last.

Eleh last la sangat kan. Ayah aku pun kesian la sebab esok ipi n dina nak balik semenyih dah. Nak beli barang sekolah. Sekolah pun nak mule dah kan. So kitorang pun pegi la beli subway kat Kemuning Utama.

Ok la. Chaww la dulu. Aku nak usahakan gak upload video.

Tuesday, December 21, 2010

Layar Impian by ella feat najlaa

Salam...

Video ni aku buat sebab ape ehh..sebab aku suke lagu nih. Ekceli aku nak rekod ni dengan adik aku Iskandar tapi die xde la pulak. Lagu lain la aku rekod ngan die nanti. Tapi tak tau la bile kan.

So ni lah die. Video ni tak clear n audio die pun tak clear. Iyela kan. Pakai handphone je. Tapi xpo lah. Gasak la an. Bukannya ade orang nak nengok pun. So video ni untuk aku. Video ni untuk aku ye...Haha...

Lagu ni mengingatkan aku time skolah dulu. Sebab tu aku suka.

video

Kak Nab Kiut..

Dengan ini diisytiharkan bahawa..ececehh macam nak umum hari raya pulak.

Sebenarnya aku nak cakap yang hari ahad lepas ermm bape ari bulan ek..19 december..malam ahad tu aku ngan abang, kaksu, is, ipi n dina pegi karnival haiwan kat seksyen 13. Ok la jugak.Mula2 nak pegi petang pas asar tapi apekan daya…hujan la pulak petang tu.

So malam baru la kitorang gerak g ke karnival haiwan tu. Hujan pun dah benti.

Sampai2 je nampak arnab. Wahhh banyak gilerr. Nak masuk tempat arnab kene bayar 3 hinggit. Pastu boleh kasi makan carrot kat arnab tu. Harga sebungkus carrot seringgit. Banyak gak la beli carrot.

191220101574

Tengok tu..berebut nak makan

 

Manja sangat arnab2 tuhh..dah macam kucing dah..

Arnab panjat2 kitorang sebab nak makan. Macam kebulur je sume walhal masing2 dah makan.

191220101572

eeee chomeinyee..rase nak geget je

191220101571

Saturday, December 18, 2010

Picisan berguna..

Salam...

Hari ni aku rasa cam nak cakap pasal kahwin. Ok think positive. Jangan salah anggap pulak. Ni sekadar nasihat je. Kalau tengok kat tv, paper, ramai yang bercerai-berai. Bile dah bercerai cakap dah takde jodoh nak buat cammane. Orang slalu cakap bende camtu. Habis tu macam mana kita nak tau itu jodoh kita ke tak? Ada sorang kawan aku pernah cakap kalau takde jodoh asal kahwin? Itu dah dikira jodoh la tu. Hah renung-renungkanlah.

Sebenarnya aku nak bagi advices la sikit kat kaum-kaum hawa. Peringatan untuk aku jugak ni. Ibu aku selalu nak nasihatkan aku kalau dah kawin jaga tingkah laku. Jangan sesekali jeling suami.

Sebelum kawin syurga kat bawah tapak kaki ibu tapi bila dah kawin, syurga kat bawah tapak kaki suami. Sekali kita tinggi suara atau kita tuding jari kat suami, neraka jahanam la tempat kita. Nauzubillah...

Ni lah pesan ibu kat aku. Kalau suami tu mintak buatkan air ke suruh masak ke jangan nak tinggi-tinggikan suara. Buat je. Lepas tu jangan la nak berdendam. Banyak jugak cerita yang aku dah dengar pasal isteri derhaka.

Kadang-kadang kita sendiri tak sedar kita dah derhaka, dah tertinggi suara, dah buat suami kita kecik hati. Itu memang la akan jadi tapi kena la kawal hati kita tu.

Aku bukannya apa. Ibu aku dah nasihatkan aku n aku rasa aku jugak patut sampaikan pesanan ni kat kawan-kawan. Aku ni cepat jugak rasa nak marah. So aku kene blaja kawal rasa marah aku tu.

Kalau boleh aku nak dapat calon suami yang perangai macam ayah aku ke kan. Ibu cakap ayah tak pernah sekali pun pukul ibu. Jentik pun tidak. Gaduh tu ada la jugak. Sedangkan lidah lagi tergigit. Tapi salah seorang akan mengalah.

Andainya kita rasa kita ada salah, cepat-cepat mintak maaf. Dibuatkan nyawa kita ditarik masa tu neraka la tempat si isteri.

Ini peringatan la untuk kita kaum-kaum hawa ni. Taatlah dengan suami. Assalamualaikum....

Thursday, December 16, 2010

...

Dah lama sangat aku tak update blog.
Bukannya apa.
Bese la broadband buat hal.
Dah takde keje lain dah broadband aku nih. Asik-asik nak rosak.
Menyam nyam aku..

Nak cakap pasal fb pulak.
Bukan main lagi ibu aku tu. Dah ada fb.
Cayalah ibu aku nih.
Dah hampir-hampir sihat ni teruja betul die dengan fb.
Kalah anak-anak die. Hahaha...

Tapi penat jugak nak layan kerenah ibu aku ni.
Kadang-kadang dia tak paham pun bende tu.
Kitorang la yang tolong balaskan msg2 die.
hahaha...lawak la ibu ni..

K c u next moon..

Thursday, November 18, 2010

Buat Kamu Teman...

Suatu ketika aku pernah menghilangkan diri. Atas rasa diri ini aku ingin ketahui siapa yang ambil berat akan diri ini ketika aku merasa akan sunyi itu.

Salam ini buat kamu. Aku titipkan lembaran ini buat kamu teman. Ketika aku menjauhkan diri aku dari dunia FB buat sementara. Kerana aku sebenarnya ingin melihat siapa gerangan yang mengambil berat akan aku.

Ternyata kamu amat prihatin pada aku. Bertanya khabar aku. Ingin aku nyatakan disini aku terharu akan sikapmu itu teman. Terima kasih aku ucap buatmu Mona Lizza.

Aku juga tahu teman-teman aku yang lain juga sayang akanku. Cuma dengan waktu-waktu kalian yang amat terisi dengan kesibukan exam. Aku mengerti itu. Aku hanya panjatkan doa semoga kalian semua mencapai apa yang dihajati.

Ucapan selamat buat anda teman-teman. Salam...

Monday, November 15, 2010

Tak kesampaian…

Semalam pukul 2 petang aku dengan adik aku Iskandar dah beriya-iya, dah semangat gila bersiap nak pergi main badminton kat dewan sekolah cina. Dari hari Jumaat lagi dah plan.

Memang semangat lain macam r. Iyela kan. Nak main kat dewan ni semangat dia lagi membuak-buak.

Macam nak lawan betul-betul pulak kan. Sewa court pun murah. Lapan ringgit 2 jam.

Murah kan..ok la..

Makngah aku pun hantar la kami ni pergi dewan. Tapi….

Adoyai..dewan ada event lain la pulak. Hari academic kot.

Banyak betul kereta. Tengok dari jauh dalam dewan ada banyak kerusi.

Dah sah-sah la takleh nak main kan.

Ok agak hampa jugak la. Tidak kesampaian cinta kita…  nak main.

Then terus la balik rumah main game je la kat laptop sebab aku dah download banyak gila game.

Sunday, November 14, 2010

Hadiah Jam Aku

Semalam masa tengok jam, Makngah aku teringat kat Syafikah a.k.a Cika. Sebab Makngah aku tau Cika suka sangat kumpul jam. Bak kata Cika ‘tak kesah la jam tu murah ke tak asal kan jam tu cantik’. Kalau la Cika ada mesti seronok sakan dia tengok jam-jam tu suma. Betul tak Cika?? Terharu tak cikgu ct ingat kat ko Cika??

Aku dah lama sangat takda jam sendiri. Last jam sendiri aku pakai masa aku form 3. Jam Q&Q warna hitam. Jam tu still elok lagi cuma tak boleh nak pakai sebab dah patah jarum untuk letak tali. Memang tak boleh diselamatkan lagi. So jam tu aku letak je la dalam poket. Sebab apa jadi macam tu? Sebab aku main kejar-kejar dengan junior aku si Bell. Lepas tu dia tersentap aku punya jam tangan habis patah. Tapi takpa sebab dia bukan sengaja pun. Aku langsung tak marah kat dia sebab dia memang tak sengaja.

Lepas tu makngah bagi aku dua jam dia. Bonia dengan Polo. Memang minat betul aku dengan jam yang makngah bagi tu. Jam Bonia dah rosak pulak. Kene repair kat kedai. Jam Polo pulak hilang tapi bukan aku yang hilangkan. Kawan aku yang hilangkan. Mula-mula memang la aku marah gila. Iyela kan. Makngah aku yang bagi. Sayang owh. Tapi sekarang aku dah maafkan dia dah. Tak perlu la aku cakap nama kawan aku tu. Makngah aku cakap takpa la. Tak payah la suruh kawan aku tu ganti jam Polo tu.

 

131120101155

Hah ni la dia jam baru aku. DKNY. Sekali pandang aku terus minat. Makngah aku belikan kat Alamanda semalam. Dia cakap dah lama dia tak bagi hadiah kat aku. So dia nak belikan aku jam tangan sempena apa?Sempena takda apa. Saje je makngah nak hadiahkan. Sebab aku dah takda jam. Aku ni mana boleh tak pakai jam. Jam Bonia yang rosak tu pun aku pakai lagi sebab dah terbiasa pakai jam walaupun jam tu dah rosak.

131120101157

Ok aku sangat-sangat la happy dapat jam baru ni. Aku ni bukan la suka yang branded-branded yang mahal-mahal je. Macam jam dengan kasut aku memang nak yang berkualiti. Sebab aku akan pakai benda tu lama sampai la punah. Kasut mahal takpe asal aku selesa. Iyela kan. Kaki aku ni sangat-sangat la sensitif. Kalau sakit aku jugak yang merana.Aku ni hegeh je kekadang. Pakai tshirt pun biasa-biasa je. Takde la nak gempak-gempak pakai. Tapi ada sesetengah benda aku akan pakai yang branded. Untuk keyakinan diri aku jugak.

Friday, November 12, 2010

UPSR memori

Eh banyak pulak entri aku post hari ni. Aku tengah ada mood nak post entri ni. So kene teruskan dengan mood aku ni. Semalam result UPSR dah keluar. Sepupu aku Ain dah dapat result dia. OK dia tak mencapai target. Apa lagi. Mengangis-nangis la dia.

Aku setiap kali result UPSR keluar, aku mesti teringat saat-saat debar aku menanti result UPSR aku. Masa tu darjah 6 tak ramai. Ada 3 kelas je. So tunggu result dalam bilik mesyuarat. Masa tu semua orang debar semacam je. Aku dah la berdebar-debar, takut pulak tu nak terima result. Dalam fikiran aku berapalah yang aku dapat. Ntah-ntah 3a pun tak dapat.

Cikgu-cikgu aku pulak buat muka suspen je. Lagi la kitorang takut. Phsyco je cikgu-cikgu ni buat kami gerun. Tapi aku sayang betul dengan cikgu-cikgu sekolah rendah aku sebab mereka baik sangat dengan aku sebab aku baik kot. Ceh perasan lagi.

Masa nak umum result cikgu panggil 12 orang nama termasuk aku. Kami kene berdiri bila nama dipanggil. Wuuiishhh lagi la gerun kitorang. Last-last cikgu senyum n ucap tahniah. Aikk kenapa pulak kan. Kitorang ni tak paham lagi. Tahnia buat 12 orang ni. Korang dapat 5A.

Hah..aku memang tak caya. Terduduk aku kat kerusi. Tetibe je aku menangis. Menangis kegembiraan plus tak sangka gila. Cikgu Sharifah ni cikgu Sains aku. Dia salam aku ucap tahniah. Kawan-kawan aku pun ada yang menangis tak percaya diorang dapat 5A. Time tahun kitorang memang pecah rekod. Dapat 4A pun ramai jugak. Sekolah tu pun baru 3 tahun dibuka. Sebelum nak keluar Cikgu Ainon cikgu BM aku, cikgu yang paling aku sayang sangat peluk aku. Masa tu lagi la mengalir-ngalir air mata aku. Aku memang tak boleh lupa kenangan tu sampai la sekarang.

Lepas tu kitorang 12 orang ni dapat pergi kfc sebab ayah kepada kawan aku Khairul Aqran, ayah dia Pakcik Kadir dah janji siapa yang dapat 5A nanti dia belanja kfc. Kitorang pun pergi la kfc kat Balakong tu. Memang best la. Walaupun masa tu aku tak berapa boleh nak makan ayam tapi aku belasah je makan kfc.

Yang paling aku kelakar jiran yang paling rapat dengan aku, Ayie pun dapat 5A. Pakcik Roslan (ayah ayie) cabar Ayie.

‘Kalau Ayie dapat 5A abah lari bogel satu taman’

Sekali Ayie dapat 5A. Hah terkejut pakcik Roslan. Terus dia batal niat dia dulu. Hahaha..Lawak…Sebab dia memang tak jangka Ayie akan dapat 5A. Ok memori itu sangat best.

Ayam Kejar Kucing??

Kucing dengan ayam rapat ke tak??Hah kucing dengan ayam kat rumah Wan lain macam sikit. Perangai pelik-pelik je.

Ayam takut kucing tak?

Atau kucing yang takut ayam??

Hah aku nak cakap pasal kucing takut ayam.

Kelakarkan kenyataan ni. Kucing pulak takut ayam. Walhal kucing makan ayam.

Siapa yang takut ayam? Kechik takut ayam. Kechik tu kucing Makngah la kan.

16022010138

Hah ni la Kechik. Manja je dia ni. Masa dia kecik selalu hisap jari aku pastu tidur. Aloo comei betul masa tu.

Image180

Ni pulak Obok. Obok lagi manja. Panggil Obok mesti dia datang. Tak caya meh datang rumah wan.

 

Nama je Kechik tapi besar je macam Obok jugak besar dia.

Aku tak tengok macam mana ayam kejar si Kechik tu. Ipi yang cerita.

Kalau aku yang tengok mau aku terbahak-bahak campur terguling-guling gelakkan Kechik.

Kechik yang besar. Aku selalu panggil Kechik tu Kechik yang besar sebab dia memang besar tak macam kucing biasa.

Memang baka-baka besar.

Ipi cakap hari tu ayam kejar Kechik. Terkedek-kedek ayam kejar Kechik.

Ayam kat rumah ni memang la lain dari yang lain. Manja kemain lagi ayam kat sini.

Lepas tu makan makanan kucing pulak tu.

Mana tak besar macam Kechik dengan Obok.

Habis makanan kucing-kucing ni dimakan dek ayam-ayam.

Apadaaa.

Naik Motor

Dah lama dah aku tak post entri. Lebih kurang seminggu jugak la. Kelmarin ku dengar kau ucap kata cinta. Seolah dunia bagai di musim semi. Ok..ok..tu lirik lagu Hujan Kemarin dari Taxi Band. Memang sedap lagu dia. First time dengar terus terpaut. Aku bukan nak cakap pasal lagu Hujan Kemarin tapi aku nak cakap pasal kelmarin.

Kelmarin hari Rabu. Apa yang aku buat masa petang Rabu? Macam biasalah aku main badminton dengan adik aku kat laman rumah Wan. Aktiviti biasa kitorang. Lepas tu Pakcik invite kitorang naik motor peninggalan arwah Pandak. Hah apa lagi. Meronda-ronda la kami ni. Nak dijadikan cerita, kelmarin 1st time aku bawak motor. Perhh caya ke tak caya. Lantak la orang nak kata apa. Umor dah 21 baru bawa motor. Orang lain sekolah rendah lagi dah bawak motor. Aku 21 tahun baru bawak.

Pakcik aku invite aku. Dia kata try la bawak. Aku kalau dah diberi lampu hijau baru la aku nak. Kalau takda sapa cakap takda la aku naik motor. Lepas tu apa lagi. Aku dengan Is n Dina round la bawak motor kat perkarangan rumah Wan ni. Iyela rumah kampung kan. Tanah pun luas la. Aku pun bawak la sampai ke belakang rumah Wan ni tengok sungai yang dah takda rupa sungai. Dah semak dah sungai tu.

Dulu masa kecik-kecik time sekolah rendah, lepas mengaji kat surau depan rumah Wan ni aku dengan sepupu sepapat aku termasuk la abang aku tu selalu pergi ke sungai belakang rumah ni. Siap mandi. Dulu air jernih, bersih pulak tu. Cuma ada pacat je la. Pacat tak pacat, mandi tetap mandi. Tapi aku tak mandi la. Wan tak bagi. Aku ni kan cucu yang baik. Ecece..perasan la pulak. Tapi betul la. Hakikat la ni. Fakta bukan auta. Aku baik. Wee…

Dah lebih kurang seminggu jugak arwah Pandak pergi meninggalkan kami. Aku ni ada satu macam fobia. Fobia tak boleh tengok mayat. Aduh memang tak boleh. Tapi hari tu aku beranikan jugak tengok muka arwah buat kali terakhir walau pun beberapa saat je. Lepas tu mula la takut je rasa. Takut aku ni lambat nak hilang. Makan masa berminggu-minggu jugak la. Sekarang ni rasa takut tu dah kurang dah sikit-sikit. Alhamdulillah.

Ok. Aku dah pandai bawak motor. Eh tetibe je kan. Ok..Salam.

Wednesday, November 3, 2010

Perginya seorang lagi keluarga..

Pagi semalam kami sekeluarga dikejutkan dengan pemergian arwah pandak iaitu adik kepada ayah aku ke rahmatullah. Memang tidak diduga. Arwah menghembuskan nafas terakhir di rumah wan. Selama tiga hari ini kami akan membuat kenduri tahlil. Hari ni hari kedua.

Aku mungkin dalam beberapa hari atau mungkin dalam beberapa minggu ini aku tidak akan pos entry kerana aku akan berada di Semenyih sehingga Hari Raya Haji. Sekarang ini adik-beradik ayah tinggal enam orang dari sembilan orang. Sudah tiga orang pak sedara rapat aku sudah pergi ke rahmatullah. Arwah pak itam, arwah paklang dan arwah pandak sejak 12 tahun yang lalu.

Aku akui aku berasa sangat sedih di atas pemergian arwah-arwah. Setiap kali melawat kubur allahyarham aku seperti ingin menitiskan air mata mengingati memori kami bersama. Aku takut amat akan kematian. Memang sejak akhir-akhir ini aku selalu mengalami mimpi ngeri.

Sudah dua malam aku tidak dapat tidur lena akibat dari keadaan kesihatan aku juga. Batuk, sakit tekak dan selsema ini mengganggu tidurku. Al-Fatihah buat allahyarham.

Tuesday, November 2, 2010

Teringat Kamu..

Whenever sang my songs
On the stage, on my own
Whenever said my words
Wishing they would be heard

I saw you smiling at me
Was it real or just my fantasy
You'd always be there in the corner
Of this tiny little bar

My last day here for you
Same old songs, just once more
My last day here with you?
Maybe yes, maybe no
I kind of liked it your way
How you shyly placed your eyes on me
Oh, did you ever know?
That I had mine on you.

Kamu itu masih lagi diingatan. Saat aku bertemu kamu serasa bagai ada sesuatu yang menggetarkan jiwa. Buat sekian kalinya aku merasa akan getar itu. Aku tahu kamu tidak mengerti akan getar itu. Kerana kamu punya orang lain. Tapi aku merasakan yang kamu juga tahu akan keadaan diriku ketika itu.

Kamu seakan memberi sinar pada hidupku. Pada duniaku. Itu kali pertama terjadi dalam diriku. Betapa indahnya ia. Aku merasa akan bahagia itu, sakit itu, terguris itu, ego itu, pahit itu, manis itu. Segalanya sudah ku rasai.

Disini aku tidak sihat. Aku sakit tekak yang amat, selsema dan batuk. Membuat aku merasa seperti kehilangan dan sunyi amat hari ini. Tidak seceria hari-hari kelmarin kerana sakitku ini dan membuatkan aku merasa ingin menulis di kamar mengikut melodiku. Ia membuat aku terfikir akan kamu dan memori-memori silamku.

Monday, November 1, 2010

Anak hari ini…

Hakikat hidup ini banyak yang cantik dan perihnya. Kasih diperlukan sepertimana tumbuhan memerlukan air untuk aku bermain dan melakonkan watak di atas pentas. Pentas agungmu ini. Serasa seperti dibadai ombak. Ombak itu cantik amat menenangkan jiwa pabila mendengar desirnya tetapi boleh berubah juga kepada ganas sehingga manusia berasa takut akan ombak yang cantik itu.

Aku berasa kurang sihat disini. Sakitku ini masih boleh ditahan. Juadah ku telan perlahan mengisi kekosongan perut. Inilah watak-watak dunia. Kita akan sihat dan kita akan sakit. Kita anak istimewa juga menjadi kebahagiaan ibu ayah. Anak kamu harus mengerti betapa mulia pengorbanan mereka memberi kasih sayang agar dapat menikmati dunia.

Anak membesar tak disedari sehingga pandai berbicara. Apa yang telah terjadi ketika ini?Ramai anak derhaka pada ibu ayah. Mengapa begitu apakah salahnya wahai anak-anak masa kini? Wahai anak-anak, kamu tak mengerti bahawa mulia pengorbanan ibu ayah.

Anak-anak ramai sudah terpesong dan tersesat dengan lakonan dunia dan keseronokan dunia tanpa kamu kenal apa itu sebenarnya. Kamu tahu ia salah tapi anak-anak kini hanya asyik dengan keseronokan. Kamu telah tersesat tanpa kamu sedar atau tidak. Kamu hilang diri dan pedoman kamu sehingga tak siapa yang mengambil tahu.

Suatu hari kamu akan mengangis jua menyesali tindakan. Ibu ayahlah yang menghampiri kamu walau kamu telah terpesong jauh. Ya Allah kirimkanlah aku kekasih yang baik hati yang akan membimbing aku ke jalan Mu. Sepi selalu hati ini tiada yang menghiasi akannya. Seperti sudah pupus. Semakin layu mawar ini tiada memiliki. Seperti aku ini semakin pupus.

Pentas ini makin ramai pemusnah. Bumi tiada rimba seumpama hamba yang dicemari manusia jahil ketawa. Tiada udara bumi ini bagai tiada nyawa tanpa disedari akan hilang suatu hari. Anak yang sudah dewasa sering merayakan kejayaan. Kejayaan yang membinasakan akhirnya. Masih lagi muda jiwa kita. Tiada guna kematangan fikiran jika seringkali melakukan kesalahan. Masih lagi mentah kamu itu.

Aku mahu amat melihat akan perubahan dunia ini ketika ini. Anak-anak hormat akan orang tua dan mencari jalan yang lurus dan diredhai Allah. Siapa pun kita ini, kita punya rasa kasihan pada diri. Mohon untuk diampunkan dosa-dosa lampauku. Aku bukan anak yang tidak pernah melakukan kesilapan. Banyak kesilapan telah aku lakukan. Diriku hanya satu. Mahu aku hapuskan bayang jahat dalam diri dan mengambil bayang baik serap kedalam jiwa.

Harap kamu kembali

Fuhh penat la pulak aku rasa. Penat mengupdate blog-blog aku yang lain. Aku taip ni pun slow je sebab ada kucing kat tangan aku tengah tidur. Taknak la dia terjaga. Lena je aku tengok dia tidur. Alolo..cumeiiinye dia..

Hari ni nak formal sikit. Aku rasa agak sedih la pulak hari ni. Ada sorang blogger yang aku suka sangat baca penulisan dia. Penulisan dia memang aku kagum. Bukan aku je tapi ramai yang kagum dengan cara penulisan dia dan ramai jugak aku rasa yang sedih atas pemergian dia dari dunia blog ni atas sebab-sebab tertentu. Hari-hari aku akan mentelaah entry-entry dia. Dalam sehari mesti lebih dari satu entry dia akan post. Semuanya pasal kehidupan dia.

Dia cerita kisah-kisah dia berkias. Ayat-ayat dia kadang-kadang aku kena ulang 2-3 kali baru boleh faham. Selalunya entry-entry dia buat dalam bentuk puisi, sajak, syair. Memang puitis. Dia suka jugak luah kat lukisan atau musik. Ahh itu yang buat aku lagi suka kat dia.

Kisah hidup dia bagi aku cukup rumit. Anak tunggal yang tersepit di antara kedua ibu bapanya. Hidup berdikari. Cari duit sendiri dengan bekerja. Sambil tu belajar. Aku bersyukur kepadamu Ya Allah kerana Engkau telah berikan aku keluarga yang bahagia.

Lagi satu yang aku kagum, dia anak kacuk. Emak Aussie ayah melayu, tapi dia boleh buat penulisan dalam bahasa melayu yang sangat indah iramanya. Aku anak melayu tulen pun tak boleh nak buat sebegitu rupa. Katanya dari kecil ayah dan nenek dia sering kali mengenengahkan bahasa melayu. Dari kecil dah dipupuk sebegitu. Sekali lagi aku katakan bahawa aku kagum amat akan dia.

Aku harap sangat suatu hari dia akan kembali semula ke blog dia. Mungkin sekarang dia perlukan masa untuk harungi apa yang telah dia lalui. Diharap bersabarlah dengan dugaan tu. Mulut orang memang tak boleh nak tutup. Ingatlah masih ramai yang menyanyai kamu. Masih ramai yang menantikan kamu kembali bersama kami.

Sunday, October 31, 2010

Owh Sketchup!!

Arghhh I feels like wanna scream. Owhhh geram sungguh aku dengan sketchup aku. Dah nak siap dah tu. Tengok-tengok ada benda yang slack. Damn..Wall aku ntah ke mana. Pintu ntah ke mana. Habis semua dah bercampur.

Haissshhh ponek den ni hah. Dah berkobar-kobar dah nak letak material, nak letak color. Tengok-tengok ada problem.

Sioton la. Pok heh!!Aku dah maleh r nak buek. Sok-sok yo lah aku buek. Sakit bonar hati ni hah.

Aku kalau dah sakit ati aku suko cakap nogoghi. Raso pueh yo ati ni hah. Cettt!!!!

Tapi tu la..Aku rasa macam ada je yang tak kena la dengan design aku ni. Construction jangan cakap la. Aku rasa teruk gila construction aku ni. Tapi takpe la. Proposal je pun.

Boring duk umah layan je la sketchup. Tu pun kekadang je. Bila aku rasa nak sambung buat, aku buat la.

Kalo tak, takdo la aku buat.

Aku sekadar nak melepaskan geram. Nak pukul orang adik-adik takde.

Kalo diorang ada sedap sikit. HAHAHAHA…

Friday, October 29, 2010

Anak…

Semasa engkau dilahirkan

Kabul sudah satu impian

Impian nyata kurnia Ilahi

 

Engkau anak istimewa

Kebahagiaan ibu ayah

Bila menangis dan juga tertawa

 

Hai anak kau tak mengerti

Betapa mulia pengorbanan mereka

Memberikan kasih sayang

Agar dapat menikmati dunia

 

Masa silih berganti

Kau membesar tak disedari

Cepat sungguh kau pandai berbicara

 

Apa yang telah terjadi

Pada mereka kau derhaka

Mengapa begitu apakah salahnya

 

Hai anak kau tak mengerti

Betapa mulia pengorbanan mereka

Memberikan kasih sayang

Agar dapat menikmati dunia

 

Kini kau telah tersesat

Hilang diri dan pedoman

Tak seorang pun yang mengambil tahu

 

Dan kini engkau menangis

Ibu ayah menghampiri

Walau kau telah terpesong jauh

 

Hai anak kau tak mengeti

Betapa mulia pengorbanan mereka

Memberikan kasih sayang

Agar dapat menikmati dunia.

Thursday, October 28, 2010

Aku nak tidur!

Aku ni asik nak tidur lambat je la. Haishh tak boleh nak lelap.

Penangan masa study punya pasal la ni. Walhal dah berapa bulan dah aku habis study.

Sekarang dah nak pukul 4 pagi. Kan elok kalau aku buat solat tahajjud time ni.

Tapi kene tidur dulu. Kalau dah tidur mintak ampun mintak maap la. Lena la aku tidur sampai subuh.

Entry kali ni aku nak berpuitis la. Macam dah lama je aku tak berpuitis.

Hai saya joyah (sambil buat muka pening lalat)…haishh jangan nak merepek la oii.

Ok..ok..ermm..saudara..(mimik muka teruja)ecece..

 

Wahai insomnia sampai bila kamu mahu aku

Lepaskan anak ini

Anak ini mahu tidur yang sempurna seperti insan lain

Tidak sanggup aku mahu berkawan lagi dengan kamu

Cukuplah kamu menemani aku

ketika aku sedang berjuang sewaktu belajar dahulu

Bukan habis manis sepah dibuang

Tapi aku mahu tidur tanpa ada paksaan

Aku mahu rasai akan lena itu sendiri

Dengarlah wahai insomnia.

 

Puitis?takde la puitis pun kan. Saja je cakap nak buat gempak.

Tapi ikut cara bacaan la kan. Kalau baca kasar sekasar scrub memanglah kasar bunyinya.

Cuba baca lembut-lembut selembut kentut.

Mesti bunyinya lembut jugak.

Siasat dulu…

Beberapa hari sebelum ni ada berlaku pasal konspirasi blogger. Agak kecoh n panas jugak la. Aku ni sebab nak cari kisah n cerita yang sebenar, aku mentelaah la blog2 diorang. Lama aku baca blog dan komen-komen sampai pukul 4 pagi jugak la. Aku antara percaya tak percaya je pasal konspirasi yang timbul sebab aku suka dengan gaya penulisan blogger tu.

Ramai jugak yang terpengaruh dengan komen-komen yang diorang tulis sampai aku pun nak terpengaruh jugak. Esoknya empunya blogger yang dikonspirasikan buat pengakuan. Aku kagum dengan dia. Memang dia mengaku dia salah pasal gambar-gambar dalam blog dia bukan gambar dia. Tapi takpe sebab aku memang dah tau dari dulu yang gambar tu fake.

Ada cakap hasil seni dia, lagu yang dia buat pakai gitar bukan dia punya. Empunya blogger tegaskan yang itu memang hasil seni dia. Kesian blogger tu kene fitnah. Sabar je la. Banyak betul dugaan dia.

Kita ni hidup kat dunia yang fana ni..fana??fana nama blog aku..so kalau macam tu kita hidup kat dunia blog aku ni..ekeke..takda gurau je. Ekceli kita hidup kat dunia ni jangan la cepat melatah. Orang dah kata benda buruk sikit pasal orang tu dah percaya bulat-bulat. Taknak la siasat dulu ke. Jadi la CSI sekali-sekala.

Kena dengar dua-dua belah pihak. Kalau satu pihak je memang la tak boleh. Bila dah dengar dua-dua pihak baru kita akan tau kebenarannya. So sebelum tau perkara tu betul ke tak jangan la buat spekulasi. Boleh menimbulkan fitnah. Nanti ada orang kecil hati. Tak baik buat macam tu. Ni peringatan untuk diri aku jugak.

Tuesday, October 26, 2010

Selamat berjuang ye

Sekarang ni musim exam. Perghh dalam FB banyak menceritakan pasal final exam. Yela semua takut beb bab-bab exam ni. Semua nak buat yang terbaik. Tersenyum aku sorang-sorang macam kambing baca wall-wall orang cakap pasal exam. Eceecee mentang-mentang la aku dah lepas dari kesengsaraan exam. Buat sementara waktu je la. Nanti dah sambung kene jugak lagi.

Sem lepas final aku 1 paper je. Paper amalan seni bina. Lawak kan. Ramai yang tak caya class kitorang dsb6 final 1 paper je. Dah memang architecture punya course camtu. Tapi walaupun 1 paper tapi kitorang ada portolio. Ni lagi parah. Lagi hebat dari exam. Setiap sem ade portfolio. Memang berhari-hari la tak tidur buat portfolio. Penat sangat-sangat!!Tourch-up board design punya pasal la. Owhh perittt…

Ok la disini…cehh skema la pulak ek..saya nak ucap gud luck kepada kawan-kawan saya yang nak final exam tu ye.

Buat yang terbaik taw..Chayok-chayok!!

Gambate!!Jangan tension sangat. Kita nak final exam ni kene happy je baru la tak tension. Ok..

Gud luck kat kawan-kawan masa sekolah dulu..Cika, Cimma. Korang boley punya. Ingat pesan cikgu Low Ley Peng

‘usaha tangga kejayaan’ (sambil air liur terpercik kat muka)haha..xde2 gurau je..

tak baik tau kau ni najlaa kutuk orang..eh bukan kutuk. tapi mengingati memori.

 

Kepada rakan-rakan poli ku Pah, Ika, Fifi:

Selamat berjuang rakan-rakan. Siapkan portfolio.

Jangan tension dengan sketcup, laptop yang lembab. Haha.

Buat gempak-gempak tau portfolio. Biar panel-panel luar tengok design korang diorang kagum.

Yeahh!!!

 

Kepada junior-junior dorm3 kesayangan ku jugak. Bell, Athirah, Dodek, Wani:

Gambatte!! Kami tau korang boleh. Korang kan sempoi. Cam ketua dorm dia jugak la (cehh xnak kalah aku ni)

Hahaha…All the best!!

Sayang korang..muaahh…

Kain Pelekat Song

Entry ni aku nak cakap pasal kain pelekat. Kain pelekat??Apa pasal kain pelekat pulak najlaa oii??Buat la kain batik ke an. Matching arr sikit. Awak kan wanita. Wanita??huahuahua. Macam tua pulak panggil wanita. K la remaja perempuan la. Hah sodap sikit dongar ea. Bak kata orang ganu pulak sedak sikik dengar. Al-maklumlah menetap kat terengganu 3 bulan. Cehh 3 bulan je kot. Iyela 3 bulan je la. Ada ke plkn 3 tahun. Mana ada owh.

Dah la..dah la..ngarut je ko ni najlaa. Nanti jiran sebelah dongar kang. Dah larut malam dah ni. Bila larut malam..tarakuca tarakucaca.. aiya sengal badan tul la ko ni.

Ok..ok..straight to the point. Ecece cakap omputih lak. Apa ada dengan kain pelekat?I mean kain pelekat ni bawak kenangan kat aku dulu-dulu. Exactly bukan kain pelekat la but kain pelekat song. Ala yang tu ‘kain pelekat la..la..la..la..’

Masa aku form 3 bae suka sih nyanyi lagu ni kat aku. Tak kira la kat mana-mana pun aku berada. Kat dorm ke kat library aspuri ke dia men belasah je nyanyi kat aku. Then budak-budak lain pun dok ikut dia. Nyanyi la sekali. Tapi len sikit la. Macam ni..macam ni..

kain pelekat la..la..laa.laa..

kain pelekat fird..fird..fird..fird..

Haisshh bae ni..digubahnya lagu tu. Siapa yang tak tau cerita memang la tak paham apa yang bae nyanyi. Fird***. Adoyai. Takleh lupa la dengan dia. Budak dorm aku seboleh-bolehnya nak usahakan gak aku dengan dia. Nak-nak si bell ngan dodek. Tapi yela. Aku ni shy-shy cat..huahuahua. Owh bae..rindunya aku ngan kamu. Sebab ko suka jugak menyakat aku.

Tapi bila aku dah nak lupakan si fird tu..er..er lupa ke? Lupakan sikit jela banyak yang ingat. Ada pulak cerita lain timbul. Haishh form 3 banyak dugaan sih.

Ada budak tu bagi surat. Surat??Lawak gler la. Muka aku ni ada muka jiwang ke. Muka rock adalah. Muka hiphop ke ada la jugak. Bagi surat masa nak 2-3 hari nak pmr.

Aku ingat lagi macam mana budak tu tercegat kat depan pintu kelas aku. Kat 3 unique. Masa tu aku tengah beborak ngan dak kelas aku. Berkumpul masa tu. Aku, bae, cak, cimma, rahmah, pejah, atin. Then budak tu dok memanggil-manggil. Aku ingat dia panggil kawan aku yang sorang tu rupanya dia panggil aku da..

Aku pun dengan sifat keselambaan aku, natural tu sifat tu sebab aku memang macam tu. Selenge semacam tu. Sekali dia bagi surat. Tapi tu la tak ramai yang tau. Budak dorm tau  la sebab kitorang selalu share prob dengan budak-budak dorm. Mintak pendapat diorang suma camne. Dan desicion dah dibuat n atas persetujuan ahli lembaga yang lain (ceh taknak kalah) aku takkan balas surat tu. Memang aku tak pernah balas. Punyalah banyak kali budak tu kasi surat kasi hadiah. Aku just say thank you je la.

Disebabkan ini maka timbullah lagi satu lagu. Masa tu kat library bae nyanyi lagu

kain pelekat la..la..la.la…kain pelekat fird..fird.fird..fird…then bae cakap eh salah la..skang dah lain..camni..camni..

kain pelekat la..la..la.la..kain pelekat ghol…ghol..ghol..ghol..

Pastu terbahak-bahak dia gelak sebab dapat kenekan aku lagi. Cett..Tapi aku takde la marah sebab tu kira lawak. Buat aku tergelak je.

Bila ingat balik or terdengar lagu tu mesti aku gelak. Senyum sorang-sorang cam orang dah tak betul. Cam dah corrupt. Kene guna anti virus dah ni. Nak kene repair. Guna kaspersky ke panda ke..cett dah mengarut-ngarut dah ko najlaa. Walau apepun BAEEE..AKU RINDU KAT KAU!!16 nov besday ko. tunggu ya..hahaha (gelak misteri)

Monday, October 25, 2010

Kawan bergaduh aku

Lately nafsu makan nasi aku takde tahap gaban dah ni. Aku asik makan roti je. Aku tak makan nasi tapi aku makan burger. Huahuahua. Aku cuma tak makan nasi je. Takde selera sangat pulak skang ni. Tapi benda lain aku hentam. Ngap..ngap bengap..

Entry kali ni tetibe pulak nak cakap pasal aku suka gaduh or suka cari pasal. Tapi cari pasal ngan budak sorang ni je. Budak-budak lain takda tau. Si dia ni tak abih-abih nak cari kesalahan aku masa dulu-dulu. Bengang owwhh dulu. But now aku ngan dia dah jadi rapat. It’s funny right.

versus Hah ni la dia rakan bergaduh aku masa sekolah menengah..Cak

Cak selalu nak cari pasal dengan aku. Aku pun tak tau nape. Setiap tahun mesti ade je gaduh.

Ingat lagi masa form2 cak marah aku sebab aku guna air kat toilet masa takde air. Basuh muka je pun. Yana ngan ekin pun sama gak guna tapi aku je yang dia marah. Aik pelik betul aku. Bape ari gak la tak tegur sapa. Aku ni bukan suka gaduh pun. Iyelah kan. Kalo gaduh tu hati rasa tak tenang je. Asik nak pikir. Malas ahh aku nak pikir tapi dok terpikir-pikir gak. Pastu aku gak la yang mintak maaf kat cak. Itu pun sebab kak as yang suruh aku berbaik-baik ngan cak. Kalo tak mau aku masam muka lagi ngan cak. Aku pun ikut jela cakap kak as walaupun aku rasa bukan aku yang salah. Bila dah maaf-maaf terus elok. Dah rancak berbual. Haha..ego je ko ni lala.

Masa form 3 aku tak gaduh cak. Sebab nak pmr kan..ahahaha…puasa dari gaduh..ngehngeh..

Form 4 pun gaduh lai!!adoyai…penat gaduh. Tapi yang ni memang aku yang salah. Ye aku ngaku aku yang salah. Tak patut aku ejek cak. Sorry ye cak. Aku ejek cak pasal kes oral bi. Waktu breakfast makan roti canai. Aku ungkit citer masa kat class bi. Hah ape ko. Memang ngamuk gler r cak time tuh. Aku pun terkejut. Dihentaknya pinggan roti canai tu..

“V**i r korang”

HAHAHA..ingat lagi owh ayat cak lemparkan kat kitorang. Dah cam lempar roti canai.

Cak terus keluar dewan makan sambil berlari-lari masuk dorm. Then Cimma datang tanya nape. Cimma masa tu pun marah gak tapi sekejap je. Masa tu touching gak r aku. Sedih gler dowh…Lebih seminggu la gaduh. Budak-budak ni dah paham sangat kalau aku gaduh ngan cak. Dah selalu sangat dah. Dah tak heran dah. Last-last diorang la yang baik-baikkan aku ngan cak sebab masa tu ada undi untuk group ape tah. Tak hingat aku. Masa tu kat library aspuri. Diorang cakap ntah-ntah aku group ngan cak. Sekali bila dah cabut undi memang aku group ngan cak..Mak aihhhh..Masa tu aku tak tau la nak cakap ape. Budak-budak ni dah dok nyakat-nyakat aku ngan cak. Last-last masing-masing senyum. Terus baik. Lah???Senang je kot nak baik-baik balik. Tu la ego je lebih. Biasa la kan. Gaduh baik gaduh baik.

Aku memang tak suka gaduh sebenarnya. Tapi kalo orang cari pasal hah kene r ko. Aku ni panas baran sebenarnya.

Tapi tu la. Dah banyak kali gaduh jadi rapat pulak. Haha..Memang takleh lupa la kenangan ni.

Friday, October 22, 2010

1st luv episode 2

1st luv episode 2

Sumtimes he apperared in my mind….

Thursday, October 21, 2010

Kenakalan aku kat ostel

Aku masa sekolah dulu nakal gak plus jahat..haha..

Kekadang je la. Selalunya aku baik. Ikut je peraturan.

Time prep aku prep. Tapi kekadang stado gak.Takpun kuak lentang or snuker.

Tapi tang tidur aku susah nak ikut. Sebelum tidur borak2 la dulu ngan kengkawan.

Huha sana huha sini kat dalam dorm.

Aku ingat lagi masa form 2. Aku tengok Kak As a.k.a kakas ketua aspuri tyme tu, same dorm ngan aku nga study. Aku pun kacau la dia. Borak2 ngan kakas. Tanya dia senang tak add math tu. Bak kata kakas senang kalo tau formula apa nak guna.

Borak2 ngan kakas kat depan pintu dor3. Then bila dah siap kitorang pun baring kat depan pintu dorm dongak ke langit.

Hah bila dah start baring si dodek pun join skali. Dodek rapat ngan aku n kakas. Beborak sakan la kitorang ni sambil tengok langit. Pastu muncul la cite2 yang tak masuk dek akal. Eyy ada doremon la kat langit tu. Hai doremon. Tak ke giler tu.

Masa form 3 plak aku rasa klakar sungguh.

Aku, bae, pekjah, angah, kak ecah n along dok beborak kat tangga depan dorm 3. Borak pasal hantu bagai. Pasal histeria. Masa tu dak2 dah tido. Tengah dok beborak then kak ecah nampak macam terkejut plus takut.

Aik apsal pulak kak ecah ni. Kak ecah cakap lampu bilik basuh tu tetibe tertutup sebab tadi lampu tu terpasang. Hah sudah. Kitorang ni cuba la meyakinkan yang lampu tu memang tertutup dari tadi. Tapi kak ecah nafi kan jugak. Hah time tu masing2 dah meremang semacam. Cepat2 nak g masuk dorm.

Yang lawaknya angah takut nak balik dorm sebab angah dorm 1. Hah ape lagi. Angkat tilam bawak la kt lantai. Tilam yang jadi mangsa tilam aku, bae n pekjah. Tidur la kami ni reramai kat bawah kipas tu. Dak2 dorm aku dah nyenyak tido dah. Berhimpit-himpit la memasing sampai ke pagi.

Form 4 pulak lagi jahat. Aku, bae n ade lagi la sorang budak tu main mekup2. Saje ngengade nak mekup. Hari tu khamis malam jumaat. Aku ngan bae ni tak ngantuk lagi. Ajak pekjah die taknak. Nak tido katenya. Bila mekap2 timbul pulak idea nak kenekan orang.

Perghh giler time tu. Kami pun mekap la cam vampire. Pergi dorm 1 kacau timah. Sebab masa tu timah dalam dilema nak terima tawaran masuk teknik ke tak. Kitorang pun kacau la die. Buat-buat macam die tengah mimpi camtu la.

“timah..timah..pergila teknik..timah”

haha camtu la kot. tak ingat dah ape yg aku cakap tyme tuh. Yang penting masa tu timah takut gler. Siap tarik selimut lagi. Abis kebanyakannya kitorang ganggu. Kat dorm 2 tak ingat sape yang kene.

Kat dorm 3 sume kene. Pekjah tak takut langsung sebab dia tau. Paling kelakar muka wani. Muka terkejut gler time kene kacau. Abis satu badan selubung ngan selimut. Yang penting sume takut. Bell, dodek, athirah, suzie, ihsan sume kene.

KAHKAHKAHKAH…

Dah siap men2 kan orang kitorang pulak takut. Hah amek ko. Sape suoh takutkan orang. Aku ngan bae tidur sekatil dek takut punya pasal. Dengan muka tak cuci terus tido. Esoknya terus kene marah ngan kak tijah. HAHAHA..bukan marah la cuma tegur je la. Nape wat timah camtu sebab pagi tu ade sesuatu yang berlaku kat toilet dorm 1. Kitorang la yang dipersalahkan. Lagi la dapat tau kitorang yang buat sebab bekas2 mekap kat muka tak cuci. hihihi..

Nakal jugak aku ni. Nakal sikit je. Tapi tu la kenangan. owhhh sweet memory…

Wednesday, October 20, 2010

m waiting

waiting for call

I’m sorry for the mistake that I made.

I’m waiting for you but it’s nothing.

And I’m sorry for you cuz such a long time I haven’t been there for you.

I need time to think about ours.

Think very deep in my heart for my future.

I need time..I need time.

Hope you understand.

1st luv episode 1

1st luv

Tuesday, October 19, 2010

Enough money??

money

Life is nothing without money…

Kalaulah aku

Kalaulah aku  belajar betul-betul dulu,

Mungkin aku dapat sambung biasiswa petronas.

Kalaulah aku rajin dari dulu,

Mungkin aku dapat masuk UTP cita-cita aku dari dulu.

Kalaulah aku tak terima tawaran masuk hostel smkeh,

Entah apa jadi kat aku.

Kalaulah aku dengar cakap ayah masuk matrik,

Mungkin aku kat Universiti sekarang ni.

Kalaulah aku tak pindah shah alam,

Mungkin perangai aku tak macam sekarang.

Kalaulah aku dari dulu tak pendiam,

Mungkin sifat malu aku kurang.

Kalaulah aku praktikkan cakap bahasa inggeris hari-hari,

Mungkin sekarang aku dah petah dalam bahasa tu.

Kalaulah aku rajin cari maklumat,

Mungkin pointer aku tinggi.

Kalaulah aku jaga tulang belakang aku elok-elok,

Mungkin tulang belakang aku sekarang tak bengkok.

 

Itu semua kalau..if happen..

Tapi kita tak boleh macam tu.

Kita kena redha dengan qada’ dan qadar. Jangan sesalkan apa yang dah jadi.

Terima dengan hati terbuka. Ada hikmah disebalik semua ni.

Friday, October 15, 2010

nightmare again

Semalam aku mimpi lagi.

Ya Allah sungguh teruk mimpi aku tu.

Tersangat-sangatlah teruk.

All of people that i love most.

Ramainya Ya Allah…

Hope that will not happen in my life.

Of course i’m so afraid..so..so afraid.

I can’t forget about my dream last night.

Beristighfar bila aku bangun tidur.

Takut….

Thursday, October 14, 2010

It can only get better..

Biarkan saja cahaya itu tidak bersinar

Tidaklah ia berkekalan dan hari akan kembali cerah jua

Kamu percaya akan itu

Langkah kamu amat berat

Melangkahlah sehingga kamu rasa ringan

Ringan seakan awan di langit biru

image

For all the teardrops in our eyes

It can only get better

Be still my heart, we’ve come this far

It can only get better

I know its hurts for what it’s worth

But trust it can only get better.

 

If ur here

Dry the tears and look somewhere

It easier to say but I know it hard to do

But just pretend

When ur back’s against the rope

When u miss someone the most

It can only get better.

Macam-macam pe’el

Manusia ni banyak ragam. Macam-macam

pe’el ada.

Kalau nak hilangkan tension ke, nak buat hati gembira ke,

nak buat-buat heppy ke atau nak hilangkan rasa marah ke mesti ada cara dia an.

Lain orang lain la caranya.

Ada yang suka melalak-lalak tak kesah la

melalak kat dalam toilet ke, kat bilik ke atau pasang lagu kuat-kuat ke pakai headphone

sampai tak dengar ape orang cakap.

Tak pun conteng kat atas kertas. Conteng la bebanyak sampai puas hati tu an. Ni sume cara-cara lepaskan geram.

Tapi ada jugak orang lepaskan geram or nak hilangkan tension, dia melukis ke atau

buat la art apa yang diorang suka.

Kalau boring ke kan buat la drawing, abstract ke. Abstract la best. Boleh zahirkan apa pun yang tak puas hati ke,

benda yang kita suka ke, tak suka ke, pedih ke, perit ke sume boleh ditersiratkan kat lukisan abstract. Ditersiratkan??mak aih..dah salah dah tu bm aku. Haha..

131020101084

Aku kalau boring n ada mood aku buat la abstract drawing. Takpun sketch apa-apa yang aku nak.

Al-maklumlah tengah takda kerja. Nak buat abstract drawing ni takda la lama mana. Ikut je kata hati tu.

Conteng je ikut suka hati. Insan kembang macam aku ni ikut suka hati je la an nak buat camne.

Tak kesah la canttik ke tak cantik. Lantak la an. Asal aku puas hati dah r.

131020101085

Wednesday, October 13, 2010

Anak perantauan yang ku rindu

Wahai orang yang ku rindui

Rindu amat aku pada kamu

Gelak tawa dan sifat kamu

Serasa bermain di fikiran

 

Kamu anak perantauan

Disini aku masih menuggu kamu

Di bumi malaysia

Walau kamu di rantauan

Asal usul tidak pernah kamu lupa

Itulah kamu..tidak pernah alpa

 

Walau kamu di sana

Tetap kamu menghubungi aku

Gembira dan tersentuh amat hati kecilku ini

Sanggup menghabiskan masa dan duit

untuk sama-sama mendengar suara di kejauhan

 

Masih segar lagi di kotak ingatan

Kamu dan aku saling bersama

Makan sebiji burger bersama

Kata kamu itu sebagai kenangan antara kamu dan aku

Pabila kita terpisah nanti

 

Tidak lama lagi kamu akan kembali

ke bumi kelahiranmu ini

Aku sentiasa menanti akan sekembalinya kamu

untuk melihat dan memeluk erat kamu

yang sentiasa aku ingati dan sayangi…

Weird..so weird

Weird..wierd…so weird…

Haisshh aku pelik betul la semalam.

Apa pasal la aku tidur awal giler.

Since tengok berita lagi aku dah rasa penat semacam n nak tertidur.

Nak kata aku demam takde langsung. Tapi…petang semalam

tapak tangan aku panas semacam.

Dah setaraf panas seterika untuk kain silk. (macam melampau la pulak ye)

Haha tapi yes. This is the fact.

Maybe sebab aku baru lepas kemas-kemas rumah kot.

Badan berpeluh macam pergi joging. Baru kemas rumah ek.

Mane tak nye. Habis lantai melekit-lekit n bercop-cop sebab dina main playdough.

Adoyai…

Tapi takkan sebab tu aku tu aku tidur awal???

Tiap hari kemas rumah an..

Tapi aku tahan mata aku ni sampai 9.30 sebab

aku nak tengok siti kelembai.

Seronok sihh..

Lepas je 9.30 terus aku tidur…zzzzzzzz

Dah tidur awal bangun pun awal la kan.

Pukul 5 aku bangun. Dah segar bugar semacam.

Monday, October 11, 2010

woowo..angkasawan married..Dina asik membebel

Semalam aku dengan family tengok wedding Dato’ Dr.Sheikh Muzaffar dengan Dr. Halina.

Si Dina tak boleh diam mulut dia.

Asyik becakap je kerja dia.

“eh akak, nie kawen betul-betul ke?” (betul2 la. takkan memain kot)

“waaahhh angkasawan ke dia??”

“Dia pergi angkasa?wow..dina pun nak pergi sana jugak la” (bagus ada cita-cita macam tu)

“eyy cantiknya baju dia..sepit rambut dia pun cantik” (dasar kuat malaram laa dina ni)

“aik bila dia tukar baju” (hah tula asik becakap je. mane nak perasan dorang dah tukar baju)

“orang putih pun pakai baju melayu??” (hairan dia)

“eyy siti nurhaliza!!! (nampak je si dina ni)

“takde orang angkat ke kain dia tu?Nanti terpijak..”

“sedapnya lagu ni. Dina suka la.”

Hah pasal lagu pulak dia siap ikut lagi nyanyi. Ade jugak dina tanya sapa yang nyanyi.

Ibu cakap ibu yang nyanyi. Mampus dia tak caya..haha..siap tanya ayah lagi..ayah pun sekomplot kenekan dina.

Hahaha..siap menari bagai dengan selimut dia. bajet selendang la tu.

Macam lawak..memang lawak..

Semalam tengok sukan komenwel kat tv1.

Aku ni suka tengok benda-benda yang ada kaitan dengan sukan. Tah la. ..

Seronok je tengok.

Yang lawaknya bila tengok match badminton semalam.

Time Hafiz Hashim lawan dengan negara mana tah. Lupa la pulak aku.

Senang je aku tengok dia lawan. Sekejap dah menang. Ni ok lagi.

Yang aku dok tergelak-gelak bila aku tengok match beregu perempuan.

Malaysia vs. Uganda.

HAHAHAHAHAKKK…LAWAK..LAWAK..

Malaysia main macam main-main je..ehh betul ke aku cakap ni??

Hah betul la. Main memain. Steady je. Relax je diorang main.

Macam training je nak panaskan badan.

Uganda main macam budak sekolah la pulak aku tengok.

21-6 1st set, 21-8 2nd set.

Tu pun aku rasa malaysia kasi chance je tu. Kecian je..Aku rasa kalau Malaysia tak kasi chance mau 0 Uganda dapat.

Slow gler la diorang main. Takde la agressive macam masa piala uber ke, all england ke…

HAhahah…haishh tak baik aku ni gelakkan.

Wateva it is aku harap sangat Malaysia dapat EMAS dalam badminton ni

untuk sukan komenwell. Amin…

Sunday, October 10, 2010

Lagu kene ngan jiwa aku

Aku suka lagu-lagu yang bila dengar tenang je rasa. Rasa macam ada kat tepi pantai dengar desir ombak dengan tiupan angin yang buatkan hati ni tak rasa marah. Lupa perkara-perkara yang menyakitkan hati.

Aku suka layan lagu-lagu Amy Diamond, Emmy Rossum, Idina Menzel, Yuna acoutic, Yanni, Kenny-G, Lenka. Fuhh memang best la telinga aku ni dengar. Dapat pulak headphone yang bass dia memang sedap gilaaa.

Suka genre akustik sebab aku boleh try jugak main pakai gitar.

Takde la aku boring asyik mengadap laptop.

Petang-petang or pagi-pagi or lepas penat mengemas aku main la gitar tak kira la kat dalam ke kat luar ke. Tapi aku suke main kat luar sebab boleh main kuat-kuat sebab takde orang sangat. Tah pape lagu aku main. Belasah je.

Tapi aku selalu main lagu Romance de Amor, Ku Katakan Dengan Indah, The Show.

Nak santai lagi main lagu Nobody ke, Zombie ke,

atau nak penat jari main

Wake Me Up When September Ends dengan Relaku Pujuk.

Relaku Pujuk ni selalu aku tersalah chord. Keliru sihhh. Takpe asal puas hati.

Nak lagi santai main lagu Keindahan Pantai. Di tepi pantai yang indah….lalalala..

Haisshh nyanyi pulak.

Takpun nak pening kan kepala lagi main lagu Baby Justin Bieber tu. Aku takde la suka sangat dengan lagu ni tapi bila pakai gitar best pulak an. Bayi..bayi..bayi..ooohhh..

Hah lagi satu lagu Tolong Ingatkan Aku. Aku suka sangat lagu ni. Tapi susah la nak buat. Tak dapat tempo die lagi. Tolong ingatkan aku kisah ku tersedar..Hah dah-dah la tu najlaa oii…

Aku bukannya pro. Baru beginner. Bilala aku nak jadi pro an.

Bila dah pro hah cakap je lagu apa terus buat. Tapi tu angan-angan je la…

Apekan daya…

Goodbye

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize
All you've ever meant to my life

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
i don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but goodbye

You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure i'm worthy of
Losing you is painful to me

Hmmm adik aku ni…

Adik aku si dina ni kalau dah main

habis satu living room dengan mainan dia.

Playdough berterabur  sana-sini, mainan masak-masak dia,

mainan fashion dia yang beli kat nilai 3 tuh, abis sepah.

Adoyai tak tau la aku nak cakap ape.

Suruh kemas then dia cakap "okey" tapi sampai ke esok tak kemas-kemas.

Nak-nak pulak dia main dengan Elly jiran sebelah.

Hah elok sangat la tu. Main masak-masak sama-sama.

Tu yang tak ingat nak kemas tu.

Pok heh betul la.

Tapi takpe la. Dina pun bukannya selalu balik rumah ni. Kasi chance la kat dina.

So takde la aku nak marah. Kecian pulak nak marah.

Wednesday, October 6, 2010

Lihat, dengar, rasakan

Syukur aku ucapkan pada Ilahi kerana hari demi hari Allah mendengar akan doaku.

Doa seorang anak pada bonda yang dikasihi dan disayangi.

Aku rasa dah setahun ibu lalui pahit getir hidupnya. Lama ibu menderita. Aku pun tak sanggup nak tanggung kalau aku yang dapat penyakit macam ibu. Sekarang alhamdulillah.

Ibu dah hampir sembuh. Kalau orang tanya ibu sakit apa, susah aku nak jelaskan. Bahasa saintifik aku tak ingat. Yang penting berkaitan dengan usus dan gastrik yang sangatlah teruk.

Aku masih lagi ingat time tu masa sem 5. Aku telefon ayah nak balik minggu tu sebab laptop aku dah tak boleh nak dimaafkan lagi dah. Dah wajib kene repair. Susah aku nak siapkan assigment nak-nak yang berkaitan dengan subjek design ngan autocadd. Aku cakap aku nak balik jugak tapi tak boleh sebab ibu nak pergi berubat. Ibu cakap sendiri dengan aku ibu sakit. Aku ingat sakit biasa je. Aku cakap aku nak balik jugak. Tapi ibu cakap jugak lagi ibu sakit dengan nada suara lesu.

Aku ingat lagi. Masa tu kat tangga depan bilik. Kawan lalu depan aku cakap aku gayut walhal masa tu aku cakap with my mom. Aku senyum je la tapi dalam hati dah menangis sebenarnya. Dan sememangnya air mata dah berderai dah. Nasib baik la kawan aku tu tak perasan sebab gelap.

Then bila dah sampai rumah aku tengok ibu terbaring lesu je. Baru la aku percaya. Ibu nak bercakap pun tak larat. Time tu aku jarang duduk ngan ibu kat dalam bilik sebab tak boleh nak borak. Biasanya aku duduk dalam bilik ibu berborak-borak, takpun baring je. Tapi masa tu aku nak tengok pun takleh. Aku tak kuat masa tu nak hadapi kenyataan. Sedih sangat masa tu. Masa nak balik hostel aku salam n cium je. Takde lama-lama sebab nanti aku sebak.

Time tu pulak final exam nak dekat. Agak terganggu fikiran aku ni.

Awal bulan 1 2010 ibu masuk hospital. Aku duk hospital 2 hari. Tidur sana sekali. Time tu dah ada perubahan sikit. Bila doktor check alhamdulillah, usus cuma bengkak je, tak jadi kanser lagi. So bila aku dah masuk kuliah balik, adik-adik aku semua tinggal kat kampung semenyih. Sekolah kat sana. Ibu duduk dengan mama kat semenyih jugak. Mama la yang jaga ibu. Ayah pun ulang-alik pergi kerja dari semenyih. Rumah kat berjaya park tinggal kosong. Enam bulan jugak la rumah tu kosong. Bila aku dah habis study baru pindah sini balik. Time tu pun ibu dah beransur-ansur pulih.

Ibu cerita sakit sangat masa tu tak larat nak tanggung azab. Nak bercakap dalam hati pun tak larat. Letih je. Ibu pernah cakap yang dia rasa dia dah tak lama dah hidup tapi ayah marah. Ayah suruh kuat. So berkat kekuatan dan doa sekarang ibu hampir pulih. Dah boleh berborak-borak, berjalan walaupun sekejap-sekejap.

Syukur kehadrat-MU Ya  Allah, Engkau memanjangkan nyawa ibuku.

Ibu selalu pesan makan jangan lewat. Jangan biar perut kosong.

 

Dia telah berdiri
Coba berlari
Tak pernah dia bosan
Hidup yang inginkan

Kilau hari-hari
Dan birunya langit
Terhapus rasa indah
Terpejam oleh lelah

Dalam lelahnya mata
Nikmat dunia menjelma
Sejenak dia berharap
Malam tanpa batas

Bonda selalu tanamkan
Jangan pernah menyerah
Jalani dan panjatkan
Kelak syukur kau ucapkan pada diri Nya

Kumohonkan
Mudahkan hidupnya hiasi dengan belai Mu
Sucikan tangan-tangan yang memegang erat harta
Terangi harinya dengan lembut mentari Mu
Buka genggaman yang telah menjadi hak mereka

Monday, October 4, 2010

Suka-suki aku

Malam ni aku tak dapat nak lelap la pulak. Adik aku ni lasak sangat la..

abis ditendangnya aku macam bola. Aku baru nak tidur tapi aku batalkan niat tu. Tetibe je ringan tangan n jari-jari aku ni nak update blog. Otak aku ni nampaknya banyak hasilkan ilham malam ni..

So jangan sia-siakan. Tengah ade mood nak update..

Kenapa orang buat blog??masing-masing ade tujuan dorang sendiri kan..

Kalau aku pulak nape eh??Ade orang buat blog dapat duit. Pakai nuff nang la..adsense la..click bank la..Tah ape kejadahnye lagi tah..

Aku pulak buat blog ni untuk aku luahkan ape yang tersurat n tersirat kat dalam hati aku ni.

Untuk blog ni je la..blog-blog aku yang len tu untuk buat duit.

Ade rezeki ade la kan…

Tapi blog ni memang xd menjana duit langsung. Saje suke-suke aku wat blog ni. Saje aku taknak bagitau orang pasal blog ni..

Kalau ramai tahu nanti aku macam malu pulak nak lepaskan ape yang tak berkenan kat hati aku ni. Huhuhu..

Dalam blog ni kebanyakan entry aku banyak yang berkias. Ntah la…aku pun tak sedar yang aku ni sebenarnya suka berkias gak. Tapi dalam blog ni je la..kat luar aku lain. Tak ade la nak berkias-kias bagai.

Tak reti la aku haiii…

Tapi tu la hakikatnya. Dalam tulisan je aku leh berkias. Kalo pakai mulut, diam je aku ni.

Maklumlah..aku ni insan kembang..

Macam maggie la..kalo dah kembang orang buang. Kalo dah lapar baru makan. tu pun ntah-ntah makan cket je. Aik ade kaitan ke?hmm wat2 betul je la..apela insan kembang ni..

Aku ni bukanlah pandai sangat nak berkias-kias ni. Pakai hentam je. Asal hati aku puas dah la.

Aku tak tau pun yang aku buat tu syair ke, puisi ke, sajato sajak ke…

hentam keromo kiroro je aku nih. Saje je aku berkias.

Seronok pun seronok. Syokzzz….titun

Hanging..?

Hmm aku tak tau la nak cakap camne..hanging word yang terbaek kot tuk aku..

I guess…maybe….

haiishhh serba salah la pulak ek..dah masing-masing

rasa camtu…what ever it is..life must go on…

 

ku harus menemui cintaku
mencari tahu hubungan kita
apa masih atau telah berakhir

kau menggantungkan hubungan ini
kau diamkan aku tanpa sebab
mahunya apa? ku harus bagaimana?
kasih…

sampai kapan kau gantung cerita cintaku
memberi harapan
hingga mungkin ku tak sanggup lagi
dan meninggalkan dirimu

detik-detik waktu pun terbuang
tegarnya kau menggantung cintaku
bicaralah biar semua pasti

gantungnya hubungan cintaku
membuatku sakit
hingga mungkin ku tak sanggup lagi
dan meninggalkan dirimu

Saturday, October 2, 2010

nasi goreng kampong..

Yummie…pagi tadi aku masak nashik golleng kampong cili api..

perrghh memang berapi..

berasap mulut..kaw punya..

ingatkan takde la pedas mane sebab aku rasa takde la banyak sangat

cili api aku taruk..

sekali bile dah makan..haha kau..podddehhh…

maybe sebab aku taruk lada putih lagi la kaw..

tapi takleh challenge makteh punya nasi goreng kampung..

baru sesudu dah berasap sampai ke telinga..

tu memang gler kawww kaww punya lah..

terbaek!!

Thursday, September 30, 2010

C-K dalam kenangan

Hari ni c-k mati.

Wuuaaa...sedih je tengok c-k tadi. Baru bape bulan umor dia. Baru nak kenal dunia. Beberapa minit sebelum c-k pergi elok je dia makan kuih bakar. Sedap je c-k jilat kuih tu.

Tapi apakan daya...walaupun c-k kucing pendatang tapi c-k comel. Warna c-k susah la nak dapat. Biru-biru kelabu camtu. Lain dari yang lain la warna dia. Sebab tu aku sayang dia.

Beberapa minit lepas c-k makan dia pun kuar dari rumah nak bersiar-siar tapi tetibe je anjing aunty belakang terlepas. Besar pulak tu. Aku pun takut plus terkejut berok. Berok pun tak terkejut cam aku kot. Habis si anjing kejar kucing-kucing aku. Yang besar dapat la lari tapi c-k yang kecik tu mana la nak lari laju.

Aunty tu dok jerit-jerit panggil anjing dia. Aunty marah anjing dia sebab kejar kucing. Iyela kot..aku pun bukannya paham bahasa tamil.

Isk..isk..tecian c-k..terdampar kat jalan. Longlai..Aku macam tak percaya je c-k dah takde. Ibu pun sama. Ibu baru je nak suoh aku bagi kucing-kucing tu makan ikan tapi c-k dah pergi.

Saturday, September 25, 2010

Mengalah..

Kadang-kala kita perlu mengalah
Mengalah untuk kepentingan bersama
Mengalah bukan bernandakan kalah atau menang
Tapi ia tanda kasih sayang

Bahagia perlukan pengorbanan
Agar dapat menjaga hati insan-insan yang disayangi
Berkorban itu akan membuang rasa yang tidak enak
Perasaan serba salah mengundang di jiwa
Maka berkorbanlah kamu dengan hati terbuka
Untuk kepentingan kita bersama

Selagi tidak berbuat apa-apa
Serba salah itu menghimpit hati kecil
Berat amat untuk ditanggung
Serasa bagai aku yang menghancurkan tali itu
Dengan harapan ia akan disambung kembali

Kamu mahu mengundur diri
Kerana ini jalan yang baik
Kamu telah merelakannya
Kerana kamu tahu akan terjadi perkara sebegini kelak
Serasa bagai kamu yang meruntuhkannya
Maka kamu perlu membaikinya

Friday, September 24, 2010

Pesan bonda

Pesan bonda
Berkawanlah kamu sebagai teman
Carilah kebaikannya
Jika terlalu rapat hindarkanlah
Kerana ia akan menyakiti hati
Sekiranya hati bertaut
Kamu memendam rasa
Takut disakiti dan merana

Pesan bonda
Jaga tingkah lakumu
Kita punya adat dan harga diri
Keluar kamu hanya pada hujung minggu
Jangan berpelisiran tanpa tujuan
Pulanglah sebelum terbenam matahari

Pesan bonda
Jangan selalu berdampingan
Selagi belum ada ikatan sah
Berkawanlah sebagai teman
Jangan melampaui batas
Bercinta sesudah punya ikatan
Itu lebih bermakna.

Thursday, September 23, 2010

If that's not love

If that's not love, then what is?
If that's not friendship, then what is?
If that's not music, then what is?
We've got that music in our blood
The magic ceases
And then we're done
The magical feeling has begun

And before you know it we are there
On top of the world it seems
I don't know who or why or where
But i can still hear the music
That make me calm, peace

Siapa pun kamu

Siapa pun kamu,
Kamu punya hati
Yang akan menutur pada dunia
Tutur cerita hidup kamu

Siapa pun kamu,
Kamu ibarat pelakon
Yang tabah menghadapi lakonan di muka bumi
Mengikut masa perwatakan berubah
Mengikut keadaan ketika itu

Adakah kamu sampai ke puncak sana
Puncak idaman sewaktu kesunyian
Hati kasih teramat tinggi
Sedih kamu bertahun siapa yang tahu
Menyahut kamu akan namanya

Dalam diri kamu ingin beramah akan hadirmu
Keterujaan yang telah bertahun disimpan
Akhirnya bertemu kembali dengan pengisian baru
Segala berubah tanpa diduga
Terharu amat dalam jiwa kamu
Tiada siapa yang tahu

Siapa pun kamu,
Kamu mahu orang memandangmu
Tapi takut jika dipandang
Kamu takut akan perasaan debar kamu
Kerana sejarah dirimu dengannya

Kamu anak baik, anak sopan
Kasihan padamu...kamu anak merantau
Adakah kamu akan terus diingati
Amat takut kamu akan perkara itu
Seakan tiada siapa mengingatimu
Tiada tempat untuk berbicara
Hanya pada angin lalu.

Tuesday, September 21, 2010

i'm so sorry ya..

19 september bersamaam hari ahad, aku telah menjejakkan kaki aku ke bandar sg long untuk bertemu teman lama di taman rakan. Ya sudah lapan tahun aku tak jejak kaki ke sana. Saban tahun nak pergi tapi tak jugak kesampaian. Akhirnya tahun 2010 tercapai jugak hasrat aku. Fuhh aku rasa raya tahun ni la paling bermakna buat aku.

Tapi aku terkilan jugak sebab tak dapat jumpa dengan kawan-kawan yang lain. Masa tak mengizinkan. Aku sempat lawat jiran lama aku je. Tadi effy message aku kat facebook. Die marah aku nape tak bagitau dia masa aku datang taman rakan. Aku memang ingat kat dia tapi entahla nape aku tak terpikir langsung nak contact dia. Walhal jiran yang aku lawat tu sepupu effy. Boleh plak aku tak terpikir suoh ayie contact effy suoh dia datang. Sengal betul la aku ni. Mungkin dah teruja sangat dapat jumpa balik ngan family cik jah. Tapi family cik as takde. Emal je yang ada. Tapi takpe. Dapat jugak jumpa. Kira emal wakil family dia la tu.

Macam jejak kasih pulak hari tu. Diorang still ingat lagi family aku. Ipi pun diorang ingat walhal masa nak pindah tu ipi baru bape bulan. Cik jah pulak suka betul ngan dina. Dia panggil dina baby. Katanya dina comel. Fuuhh apa lagi, kembang la si dina tu kene puji.

Tapi tu la. Kesal betul la aku. Macam mana la bleh tak terpikir nak contact effy. I'm so sory la effy. Really really sorry. Lain kali kalau aku datang aku contact ko ye. Masa nak balik lalu jalan besar kat depan rumah effy sempat la aku tengok rumah effy. Dalam hati nak pegi tapi tak tercakap plak kat ayah aku. Dapat tengok je la dari jauh. Skali lagi aku mintak maaf.

Lagi satu masa 16 september hari khamis, aku pun tak dapat nak join kawan2 kat semenyih beraya. Terkilan jugak aku. Tapi nak wat macam mana. Aku dah balik shah alam. Sedara mara pulak datang. Tak boleh nak keluar. Skali lagi aku tak dapat nak beraya ngan member smkeh. Sorry jugak untuk kalian semua.

Monday, September 20, 2010

setelah sekian lama

Hari ni hari yang paling seronok..paling gembira..indah sungguh..sangat best. Tak tau nak cakap macam mana. Tak terungkap dengan kata-kata. Hati kecil je yang tahu betapa aku sangat seronok hari ni. Hari ni sejarah yang takkan aku lupa sampai bila-bila. Miss u all wahai teman-teman akrabku.

Setelah sekian lama, akhirnya hari ni dapat jugak aku jumpa teman-teman akrabku. Rakan sepermainan. Jiran yang paling best pernah aku ada. 8 tahun berpisah since form 1. Bayangkan dah lama sangat aku tak jenguk mereka. Dari tahun ke tahun rancang nak pegi tapi tak jugak kesampaian. Akhirnya hari ni bertemu juga kami semua.

Lapan tahun tak jumpa masing-masing dah berubah. Muka ada yang berubah ada jugak yang maintain. Ayie dah susut badan dia. Smart gitu. Berbeza dengan yang dulu. Cayalah ayie. Ejai pulak muka tak berubah. Comel macam dulu. Cuma dia dah tinggi sekarang. Tahun ni spm. Gudluck ya. Ana stil tembam cam dulu. Cutenya. Tapi dia malu-malu tadi. Iyalah sebelum pindah dia baru 6 tahun. Ingat tak ingat je muka kitorang ni. Imal pun sama cam ejai. Muka tak ubah tapi dah tinggi.

Tapi tu la. Tak dapat jumpa ejat, iwan, irul n aish. Takpe la. Ada rezeki kita jumpa lagi. Lagi satu masing-masing terkejut tengok adik aku iskandar. Iyela dia tu tinggi sangat. Baru form 3.

Taman rakan dah banyak berubah. Pokok-pokok semua dah rendang. Dah jadi redup dah taman tu. Masjid pun dah baru. Tapi ada jugak yang kekal. Kedai runcit chutt rose still ada lagi. Fuuhh lama kedai tu bertahan. Tadika al-hannah pun ada lagi. Bila aku sampai je terimbau kenangan lama aku kat sana dulu. Pastu cite kat dina n ipi. Dulu pegi kedai camne, penah kene kejar ngan anjing n macam2 lah yang dowang kene dengar.

Tengok rumah lama aku still macam tu jugak. Takde perubahan. Tapi cat luar rumah dah tukar color. Kolam air terjun yang ibu buat ntah ada lagi ntah tidak. Tak perasan la pulak. Tapi tu la. Cik jah terkilan sebab tak dapat jumpa ibu. Dia ingat ibu ikut. Nak wat camne. Ibu x sihat. Takpe cik jah, lain kali kami datang lagi bawak ibu. Walaupun lama tak jumpa tapi tadi tak ada la kekok sangat.

Sampai je rumah terus cite kat ibu. Rumah dowang cantik. Memang renovate habis la. Ibu pulak tanya ayie camne. Hensem tak dia. Hehe apela ibu ni. Mesti la kan. Dah kurus dah ayie tu. Tak puas jumpa diorang. Rasa taknak balik je. Nak tinggal seminggu kat sana. Nak main kejar2, baling selipar, lumba lari, main bola sepak n macam2 la. Macam dulu2 la kan. Nak jenguk kawan2 yang len jugak. Rindu...

Thursday, August 26, 2010

wuuaa

Salam...

Dah terlalu lama aku rasa aku tak berblogging. Ni baru dapat online. Pukul 2 pagi semalam aku sampai kat rumah wan aku. Balik sini pun mengejut. Tengah syok tengok supernatural tiba-tiba ayah cakap nak balik Semenyih. Terkejut la aku. Jam dah pukul 11.30 malam masa tu.

Aku terus je la kemas beg. Seronoknya dapat balik Semenyih. Berbuka puasa ramai-ramai. Hari ni dapat makan kuih karipap resipi istimewa wan aku. Kuih karipap wan la yang paling sedap dalam dunia ni. Akhirnya dapat juga aku makan karipap wan yang sedap tu. Resipi turun-temurun.

Tadi baru siap apply uitm. Harap dapatlah hendaknya. Amin...Sekarang pun dah nak pukul 2 pagi. Semua orang dah lena diulit mimpi. Wan, ayah, adik-adik, makngah, makteh, maksu, pakuda, pandak semua dah tidur. Tinggallah seorang aku mengadap laptop and pakcik mengadap tv tengok cite Arnold.

Okla..Nak undur diri. Nak titun..

Friday, August 6, 2010

Kamu belum memahami aku sepenuhnya..

Jangan menutur kata
Andai ia menyakitkan hati kecilku
Hati panas ingin menyendiri
Tutur kata tidak berbalas olehku
Kamu mungkin terluka akan kelakuanku

Telinga mendengar perkhabaran baik
Tapi hati berbisik
Malas mendengar kata-kata
Ingin menutur kata bicara
Lidah kelu amat menutur bicara
Hanya hati dan fikiran
Yang asyik menuturkan kata tanpa henti

Kamu belum memahami aku sepenuhnya
Apa mahuku..apa inginku..
Apa bisik hatiku..apa rintihan hatiku
Aku tahu kamu perasan akan keadaan yang berlaku
Cuma kamu tidak menggali sedalam-dalamnya apa mahuku

Tiada apa yag aku mahukan
Cuma aku ingin menggenggam kebahagiaan
Menggenggam akan gelak tawa
Dalam kehidupan bersama mereka yang tersayang

Ape ke jadahnya...

Salam...

Banyak pulak entry aku post ari nie. Mana taknye. Hari ni last. Kul 12.07 a.m ni expired la sudah broadbandku. Kire bekalan tuk ari mendatang la ni. Huhu... Ramadhan pun dah nak dekat.

Entry pasal why, three is enough ngan long distance tu sebenarnya lagu the naked brother band. Lagu-lagu dia sedap. Lagu why ngan long distance slow cket cam rnb gitu. Tapi memang sedap. Three is enogh pulak rancak. Aku tau the naked brother band ni pun pasal aku ada game dia. Ala-ala guitar hero jugak main dia. Kalau lagu three is enough aku suka sangat pakai drum. Syok habis la. Main yang hard punya syok.

The naked brother band ni band budak kecik je. Comei-comei je budaknya. Vocalis n dummer adik-beradik. Aik pe kejadahnya aku nak cite pasal band ni. Sebab aku minat la aku cite. Lagu-lagu dia santai je. Euwwww i loike!!telinga aku ngan adik aku, Is suka ngan lagu band ni. Kalau terasa nak nyanyi men la pakai vocalis die. Pakai microphone dia. Hah tyme tu baru tau cmne susahnya nak dapatkan key yang betul. Lagu why paling susah nak dapat key yang betul. Hah tak payah susah2 kuar duit g karok. Haha. Tak penah pegi pun. Almaklumlah..saye ni pemalu.

Tapi aku lebih suka main pakai keypad je. Lagi senang. Kalau taknak vocalis pilih la drummer ke, guitaris ke, keyboard ke atau bass. Bak kate adik aku men game the naked brother band lagi susah dari guitar hero. Tapi bagi aku guitar hero lagi susah. Lagu2 diorang xpenah la dengar kat corong2 radio kat malaysia ni. Kat luar negara ade la. Ape2 pun...The Naked Brother Band best. Santai je.

Long Distance

I sing this song from the sky
No matter if it's heaven or hell
I know I love that
But it wouldn't work that well

I'd be sitting there all alone
Counting day after day
I knew he wouldn't come home
It is just that way
Cause long distance relationship will kill u

One night I woke with a dream
And I knew it was the end
U didn't let me cry baby
Or even let me bend
And I know cause long distance relationship will kill u

I didn't want to let u go
But baby it was wrong and right
I didn't want to make u cry
And maybe stop ur life

I just wanted to hold u in my ams
And tell u i's all right
But I know there'd be a chance
Cause long distance relationship will kill u

Aku dan White Musk

Salam...



Dah lama aku hidup dengan white musk since aku form 2 lagi. Aku tak boleh berpisah dengan white musk ni. Aroma dia...fuuhhh...memang kena la dngan hidung aku. Aroma dia masuk tak masuk je kat hidung. Macam mana tu ye?hmm susah nak cakap. Lain dari yang lain la. Dah tujuh tahun jugak la aku guna white musk ni. Sekarang pun nama dia dah tukar ke musk blossom tapi aku still panggil white musk. Sejak guna white musk, aku dah tak guna dah benda lain. Tak pandanb dah yanb lain tu. Hati aku tetap kag white musk. Aku mesti beli satu set.

Aku tak sedar pun yang white ni boleh buat oranb tahu akan kewujudan aku. Masa kat library hostel smkeh dulu aku ada la lalu kat belakang kawan-kawan aku. Tengah berborak masa tu. Then diorang dapat agak aku yang lalu belakang diorang tadi. Kuat jugak ye aroma white musk ni sampai aku pin tak sedar.

Junior dorm 3 aku dulu si bell, suka sangat godek aku punya locker. Dia suka bau bedak aku sampaikan dia cakap bau bedak tu bau aku. Haishh apa da. Aku yang bau bedak tu. Haha. Tapi dia memang suka bau white musk tu. Junior aku yang lain pun sama. Dodk,Wani,Suzie, Elni, Athirah, suka bau tu. Eh bau Kaklaa la, bau Kaklaa. Walhal masing-masing tahu aku yang bau whiye musk, bukan white musk yang bau aku.

Aku suka bila aku ada satu aroma yang jarang orang ada. Aku jenis yang tak suka bila aroma aku sama dengan orang lain. Akun nal lain dari yang lain. Rupanya aku ni mirip sangat dengan ibu aku. Dia pun suka bau yang orang lain jarang pakai. Hmm like mother like daughter. Ada satu masa tu kat library jugak tapi library PSIS. Then aku lalu kat belakang member aku, then duduk depan dia. Dia pandang aku n tanya 'ko pakai white musk eh?'. Memang la aroma white musk ni sedap sedap sangat. Walhal aku tak bau pun. Iyela orang cakap kalau kita pakai kita tak bau tapi orang lain bau.

Sampaikan makcik cafe kat PSIS pun boleh tau yang aku guna white musk. Beli nasi kat gerai dia n bila nak balik dia tanya pakai white musk eh? Hah mana tak terkejutnya aku. Makcik pun tau ke. Sebab dia dulu pun pernah pakai. Sedap katanya aroma dia. So dia boleh kenal la bau white musk. Unik kan white musk ni. Sebab tu la aku sampai sekarang ni still guna white musk. Bedak, losyen, deodorant, body spray, perfume..sume white musk. Kadang-kadang sabun pun white musk. Setia aku dengan white musk.

Thursday, August 5, 2010

Three Is Enough

One is ok
Two is fine
Three is enough

I'm sorry for all of u
People out there
That aren't as happy as me
Maybe tomorrow u will
Maybe suddenly see

I saw u sitting in the rain
I wonder what I'd do without u
And i just have the urge to see u
When I know it's too late
Three is enough.

Why

Every time I have a thought of memori
Of all the bad things that you did to me
Well...

Everybody talks
Everyone was shocked
It nearly broke my heart when I heard
And it was all wrong
It was all wrong

Why did u do it?
Why did u say it all again?
I want to know

It wasn't about the truth
It wasn't about the lie
It just the fact that u make me cry

U didn't even try
I really want to sign
I'm sorry but I have to say goodbye
Say goodbye
U make me cry
U didn't even know that u made me cry.

Wednesday, August 4, 2010

Bukan Puteri Lindungan Bulan

'Lahirnya dia ke dunia telah menghapuskan mimpi-mimpi duka. Pemergian ayahandanya membuatkan dia tersisih dari kasih sejati ibu sendiri. Namun demi sebuah memori, dikuatkan dirinya meneruskan perjuangan yang diwariskan. Apa yang diharap tidak pernah menjadi kenyataan. Serakah lelaki menghumban dirinya ke lembah derita. Sebuah cinta agung buatnya, berubah warna. Sinar mentari yang diidamkan, gerhana juga yang datang...'

Bukan Puteri Lindungan Bulan novel yang paling tebal pernah aku baca. Baru je habis baca petang tadi. 1211 halaman. Bayangkan la macam mana tebalnya novel ni. Eventhough tebal, seriously tak boring. Every chapter best jalan cerita. Actually novel ni dah lama keluar. Tahun 90-an. Aku baru nak baca. Baru ternampak kat almari novel maksu aku. Ni bukan terbitan alaf21 tapi Creative Enterprise Sdn. Bhd. Penulis dia pulak Liana Afiera Malik.

Kisahnya bukanlah kisah sepatu atau stoking. Tapi menghidangkan kisah ambisi, cemburu, persaingan, percintaan, perbalahan, pencarian, kepintaran dan kebodohan dalam dunia. Sejauh mana erti kemenangan jika tak ditusuki terlebih dahulu dengan kekalahan. Selembut ,ana ertinya kasih jika ia tidak terlebih dulu disanggah kebencian.

Novel ni antara yang aku baca takda selang-selang. Setiap page aku baca. Biasanya aku mesti ada nak langkau page. Tapi Bukan Puteri Lindungan Bulan, aku baca page demi page. Watak dia memang ramai. Watak utama Larasati 'Aisya binti Dato' Seri 'Azim Alwi atau nama manja Puteri. Aku suka sikap Puteri. Teguh pendirian, bijak, sabar, dedikasi. Tapi kesian dia. Macam-macam pengobanan dia buat untuk lesejahteraan orang lain. Walaupun kaya tapi tak berlagak n tak angkuh. Low profile je.

Satu benda yang aku dapat. Janji lelaki kadang-kadang janji manis je. Masa belum dapat, manis je kata-kata. Bila dah dapat, dah kawen lupa janji. Haishh tak baik betul lelaki macam tu. Perangai manusia boleh berubah bila-bila masa je. Dalam Bukan Puteri Lindungan Bulan kita sempat mencecap pelbagai menu kehidupan, satu dunia rasa yang menguji, penuh deretan pengalaman berat dan ringan dari cinta kepada benci, dari berkongsi kepada iri, dari air kepada api dan dari hidup kepada mati. Walaupun tebal, percayalah, tak terasa penat dibaca.

story mory

What i'm gonna write in this entry. I dunno. I'm just write what in my mind. Lunch time, my mom asked me to make a sweet sour tempe. 1st time aku dengar ada sweet sour tempe. Pelik pun ada. Tapi ibu dah suruh buat, aku ikut je la. Eh sedap pulak sweet sour tempe. Banyak aku makan. Maybe jugak aku yang masak sedap kot. Ahaha..jangan nak perasan la Najlaa. Angkat bakul sendiri je tau.

Hari ni aku banyak ratah sayur campur yang ada kobis bunga, carrot n lada benggala. Ni memang favourite aku. Sedap betul. Sayur dah sama banyak dengan nasi. Aku ni agak vegeterenian jugak. Haiwan aku tak makan sangat. Ikan n daging je la haiwan yang aku makan. Yang lain tak boleh macam seafood n ayam. Kepantangan aku makan benda macam tu. Aku yang merana nanti. Memang teringin tapi apakan daya. So aku kalau makan kadang-kadang tumbuhan je la yang aku makan. Makan ikan hari-hari amatlah muak.

Hari ni ada surat untuk aku. Dapat tawaan futher study kat MUST. Malaysian Universiti of Science and Technology. Tapi dapat bachelor in business administration. Minat ke aku? Kalau dapat architecture landscape ke sejuk la hati aku ni. My father asked me that i wanna go or not. For sure la taknak. Takpe la. Ada rezeki ada la.

Setiap hari kena senyum. Tak kira la ada problem ke sakit ke runsing ke yang penting senyum. Kalau asyik nak muram nanti rasa nak marah je. So smile...

Tuesday, August 3, 2010

no talks

Makin hari diam aku makin menjadi-jadi. Diam aku kembali sebaik saja aku menjejakkan kaki di Shah Alam. Sedar akan hatiku perubahan yang berlaku. Tidak seceria ketika berada 5 hari di rumah wan. Itulah keunikan rumah wan. Tiada keluh kesah terpancar jika berada di sana. Segalanya begitu indah dan tenang dengan kesegaran ixora sunkist, alamanda catartika, baugainvilla dan macam-macam lagi.

Dengan keseronokan memetik buah rambutan, pulasan, manggis, jambu air, duku langsat dan ketidaksabaran menunggu buah durian gugur, amatlah terhibur hati kecil ini. Tiada duka, tiada kelu lidah berbicara. Tetapi berubah akan segala kelakuan ketika di rumah sendiri. Lidah kelu diam membisu. Sepatah ditanya sepatah dijawab atau mungkin hanya dengan reaksi muka respon diberi. Badan yang tidak sihat aku rahsiakan dari pengetahuan ayahanda dan bonda. Tidak mahu hati yang dikasihi gundah gelana.

Bicaraku hanya pada yin, tom, tam, meng, ciku, momot, manja, chimo, urap dan taiko kucing-kucing jagaanku. Berapa bulan lagi bertambah la gamaknya. Hanya pada mereka aku melepaskan yang tersirat dan berbual bicara. Amat berat akan mulutku untuk berkata-kata walau aku hampir tersungkur ketika menyiapkan makan tengah hari. Seketika aku duduk merehatkan badan yang tak terdaya. Jika berkurangan aku sambung kembali kerjaku, dan duduk semula jika tidak terdaya.

Tidak termampu dan terkata aku menyatakan rasa tidak sihatku kepada bonda walaupun bonda seakan nampak akan perubahanku. Tapi dengan reaksi muka aku yang seakan tiada apa yang berlaku dapat menutup segalanya walhal ketika itu hanya Allah saja yang tahu bagaimana aku menanggung derita. 2 jam aku terbaring di sofa. Tidak sedar aku. Pitamkah aku?pengsankah aku?yang hanya aku ingat badanku lemah gemalai.

Aku tidak suka keadaan ini. Sememangnya berat untuk aku ucapkan pada bonda yang aku tidak sihat kebelakangan ini. Tidak mahu bonda risau. Cukuplah risau akan kesihatannya saja. Biarlah sakit aku diluahkan disini saja. Bukan ingin menagih simpati, tapi untuk meredakan jiwaku yang rudum.

Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa