visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Wednesday, December 7, 2011

aku sudah sihat...

Syukur..Syukur alhamdulillah aku panjatkan kepada-Mu Ya Allah kerana memberi aku kesihatan yang baik. dah lama aku tak update blog. mana tak nya, aku baru jugaklah sembuh dari sakit belakang plus sakit pinggang dicampur pulak demam demam panas. seminggu aku sakit. dah lama aku tak sakit macam ni. sampaikan message pun aku tak reply. sorry ye kawan-kawan yg tepon n kasi msg tu. aku tak larat nak angkat n tak larat nak reply mase tu. sorry..

mulanya hari isnin minggu lepas 2 Muharam. tibe2 je mase tengah hari tengah masak badan aku dah rasa lain. tapi aku habiskan la jugak masak. lepas solat zohor aku terus tidur. berselubung aku dengan selimut tengah hari buta camtu. belakang aku sakit sangat2. kepala pun berdenyut2. 

malam tu baru pergi klinik tapi bila check doktor tak cakap demam tapi aku rase aku demam. iyela kan. badan aku kan aku tau la aku demam ke tak. tapi doktor bagi pain killer. kalo tidak doktor nak inject tapi aku yg taknak.

esoknya hari selase pun mase tengah hari aku berselubung. tapi aku ttp gah kan diri aku untuk masak. lepas tu terus tak larat. mmg seminggu ni aku mmg tak selera makan. dengan tekak aku pahit sgt. makan roti rasa pahit. makan biskut cream pun rasa pahit. mmg takde selera.

hari rabu pun same jugak. aku mmg sangat tak larat. nak sidai kain pun adik aku tolong. mlm tu aku ajak ayah pegi klinik lagi. klinik cyber medic kat jalan kebun. mmg tu je la klinik yg aku slalu pergi. tapi bila dah sampai klinik aku rase macam demam aku dah kebah. aku cakap la kat doktor yg kepala aku sakit sangat2. dah 3 hari dah. doktor tu pulak alahai sangat la baik. lembut je. check tekak rupenye dah bengkak. patut la aku makan bende2 manis pun rasa pahit ubat. rupenye dah bengkak. then check suhu pulak..tup tup doktor cakap "panas ni dik...39 darjah..doktor bagi injection la ye"...aku pun terkejut la jugak. dah lama tak kene demam cmni. seingat aku mase sem 2 aku last kene demam panas.

aku bab2 injection ni dah lali dah..dah banyak kali sangat dah aku kene enjet. pastu aku ngadu la kan kat doktor..cewahh ngadu..aku cakap la kat doktor yg belakang aku sakit. ok ni la satu-satunya doktor yg tanya aku napa aku sakit belakang. doktor tanya aku tapi tak sempat aku nak jawab die yg jawabkan..

"sakit belakang?kenapa?tulang bengkok ke?scoliosis??"

aku pun mengangguk je la kan..dlm hati aku cakap terror doktor ni teka aku punya penyakit. doktor ni je la yg tekaan die betul. pastu sambil2 die nak enjet aku tu die bagi la nasihat pasal penyakit aku ni.

"scoliosis ni kene jaga elok-elok. tak boleh berdiri lama...masa drive pulak kene support belakang..lepas tu tak boleh pakai kasut tinggi...kasut kene pakai yg comfort...berat badan pun kene jaga...tak boleh naik dengan mendadak..nanti die effect tulang belakang tu..nanti jadi lagi bengkok nanti"

hah tu la nasihat2 yg doktor tu bagi..aku ni mmg dah agak aku akan demam sbb sakit belakang aku ni sakit yg lain macam. kalau sakit yg rase macam ni mesti demam panas. mmg suhu aku akan jadi paling sikit 39 darjah la...skang ni dah alhamdulillah. selera makan aku dah pulih cuma aku still takleh nak wat keje berat2 lagi. belakang aku still akan sakit kalo aku buat keje tak henti2.

hah lagi satu mase hari ahad aku sedih sebab...sebab...sebabnya kan...isk..isk..isk...sebabnya kan tam aku dah mati...isk....sedih sangat..mmg tam dah sakit dah...aku tak tau la kena langgar ke ape..tapi die dah boleh jalan dah walaupun tertengkot-tengkot. pastu beberapa hari lepas tu peha kiri die plak berlubang. aku pun taktau nape..letak la gamat bagi bercantum balik..kesian sangat. die tidur pun kat atas carpet dalam bilik aku. dulu punyala lebat bulu..ngan gemoknye kan tapi bile sakit sekurus-kurusnya tam tu. yg buat aku rase cam terkilan tam mati mase aku tak sihat. aku tak dapat nak jaga die saat2 akhir sbb aku tak sangka dia akan pergi..isk..kalo tak tam selalu tidur kat pangku aku. isk..tetibe sebak pulak...

okla..salam...

Thursday, November 17, 2011

the ringing phone at 9 am

Salam...

Early in the morning about 9 a.m. my phone was ringing. arrghhh whose calling me. i dunno whose the number belongs to. so i decided to ignore it n continued my zzZzzZzz...what???9 a.m. n u still sleeping??owh come on..i haven't sleep well.

i think last night i fall asleep about 3 a.m. or something i guess so...yeahhh i played ps2 in da midnight cuz my eyes wont close. then i always wake up..look at the clock..owhh actually my watch or my handphone cuz my clock batery kong..hoho malas nak tukar batery..uhhh 4.30 am..then sleep again..5.00...until 6.30 am..

owh subuh..subuh...then after prayer i continued my sleep again..until 9 am my phone ringing. yeahhh i just ignore it like i said before..but the 2nd tyme its ringing again..whose this..i should pick up the call. maybe its important even i dont know whose calling.

ehem..ehem...helo....
sape ni...amin??owhh..nape (aku bajet member aku)
ade job?designer...owh tapi tak pernah guna illlustrator..
kalo architecture tu tau la..

just a little conversation..

ok..ok...the point is actually  dunno whose this amin..cuz i have a lot of friends name's amin. so i dunno which amin i was talking to..paham2 je la..mamai baru bangun tido..dah takleh nak pikir dah..hoho...so i think this guy is my friend cuz ade loghat kelate..so sembang pun cam sembang ngan kawan je..ahaks..hentam je la..bila fikir2 balik aikkk macam tak kenal je..tapi macam kenal jugak cuz he call me najlaa..selalunye orang yang tak kenal aku die akan panggil farah je ataupun farah najlaa..tapi die panggil aku najlaa...so mmg aku ingat die ni member..hahaha...hape la aku ni..main hentam keromo je bukan nak tanya..

ok now aku otw download adobe illustrator sbb amin tu kate AI ni cam photoshop gak..try la mane tau leh jadi expert ke kan..ok so i'm on my way to download AI...sape-sape yang pandai mari la ajar saya...

ok..tengah menghitung hari adik2 nak balik sini..yeayyyyhhh!!!!

Friday, October 21, 2011

Romance De Amour (guitar) cover by me

den ni sbonar ea nga sakit ati ni..iyolahhh...mano tak ehh...laptop den ni hah asik wat hal yo. asik2 xdo sound..asik2 xdo sound..den ni dah la tongah smangat blaja lagu until the last moment. ala lagu Yanni tu. den kan pominat sotio Yanni. so kalo  bulleh den nak buek sumo lagu2 Yanni tu. sbb ea sodap2 lagu ea.
tapi tu lah an..tyme bosomangat nih pulak laptop wat hal. abih tu camno den nak blaja lagu ni dari syntesia. syntesia?apo tu??syntesia tu software keyboard. so kalo nak buek lagu guno lah syntesia tu. sonang pun sonang.den blaja lagu2 yanni tu dari syntesia la. 

kalolah ado duit lobih ghaso ea nak yo boli piano. kalo ado lagi bosomangat lah den nak main. skang ni ado keyboard yo. tapi takpo..tu pun jadi lah an. kalo nak ikut kan byk request lagu dari member2. byk ke?ermm jap2..nak kiro jap..lagu aishiteru, nera af, yuna-penakut, ingrid michelson-sort of. ok takde la byk sgt pun sbonar ea tapi ghaso cam byk yo.den ni xdo la mahir sgt pun main keyboard. cenggitu2 yo la..ok2 den tongah usohokan. tapi dah terbantut skojap. arap2 la sound laptop ni ado.kalo ado yo leh r toghuih kan main.

ok la..den nak momporsombahkan lagu 'ROMANCE DE AMOUR'. Terima lah dari saya (aik tiba-tiba elok pulak bahasa ko ni najlaa)


Monday, October 17, 2011

architecture's memories

aku g membelek2 fb tadi. Saje nak tgk pic2 lame kan. rase sonok lak tengok pic2 lame ni. pic tyme kat psis..cm teringat je balik tyme dulu2 kan. aloo...bestnye...kalo dulu tyme study slalu cakap 

"cepat la abis..cepat la abis..bile nak grade ni...letihnye..arghhh nak tido...nape sume org tido tapi kite tak tido2?arghhh gelapnye bilik diorang..asal bilik kite2 dak archi je yg terang benderang??seronoknye la jadi budak das (dip alam sekitar), dak letrik, dak awam, dak it, dak hotcat (hotel catering)..tak byk keje sgt diorang ni..asgmnet tak cam kite kan..weyy korang sempat ke nak siap design ni..sok nak present ni..arghhh dah kul 4 pagi..sempat ke siap!!!duit banyak abis tuk wat model je..beli model board, butter paper, a1 paper"

hahaha...ni la ayat yg slalu kuar dari mulut dak2 architecture...kalo dulu rase cm ape je..cam kenangan pahit je tapi bile pikir balik skang ni dah jadi kenangan manis dah..seyes!!tak tipu..mane nak dpt study cmtu..malam pun cam siang je..tapi kan bile dah submit design pulun tido r memasing..mse tu bilik sunyi r..aku arini nak letak gambar bebanyak...sweet memories owh senanya...

pic ni amek sbb ade yg tersirat..hahaha..hanya mona je yg tau..kihkihkih

ni la bilik aku tyme sem 6..bilik 2 orang ngan mona. nga bertungkus-lumut siapkan model kopitiam..dahsyat kan..giler berterabur..disaster betul..hah tu tv aku. bile dah penat layan la tv dulu..siap leh layan showdown lagi kt tv8..nasib warden tak penah wat sportcheck.agaknye warden pun malas nak naik tingkat 4..selamat aku...

ni sem 5. kat belakang tu projek touris information center ngan apartment. hah kat atas meje tu structure model n mockup model aku..

sem 3 projek wind turbin
trip ke terangganu. melawat rumah pakcik baju biru tu sbb nak kaji rumah tradisional terangganu.

trip ke teluk batik sem 6 mmg sgt happening sbb xtvt die sgt best. aku terduduk sbb menggelakkan wong. die terjatuh kene balingan bola beracun. kuat giler kene bola tu.sian wong..huhuu

hah tgk la..tak sempat2 nak kemas meja. lapar sgt owh..mane taknye..kene sketch 20 bangunan kalo tak salah. dengan panas teriknye. tyme ni trip sem 6 kat terengganu. dasyat kan..hah tu sume pen sketch aku la tu..banyak tak banyak tu..

nape kitorang gelak tyme ni pun aku tak ingat..yg duduk tu lecturer. aku pun tak sedar aku gelak. amboi sonok betul aku gelak..

presentation tyme!!
mase ni bulan ramadhan. dah kul 4 pagi dah tyme ni. nasib pak guard tak halau. maybe die pun paham kot. dak2 lain turun nak sahur terkejut tgk kitorang dgn berseleraknye. pastu sahur mkn nasi lemak..terbaik!!sodap pun sodap. lebih kurang 6.30 pagi baru balik bilik.

cuti-cuti malaysia..tyme praktikal sgt la penat otak. so kite relaks kan otak dgn bercuti ke port dickson. 6 orang je tapi syok abis..

ni la jacob. dapat ilangkan stress main ngan jacob ni..tgk la tu..pandai tgk tv..comel kann...

bertungkus-lumus siapkan site plan..

my group buat kedah's traditional house..

hah ni la hasilnye bile dah siap..tapi sayangnye..model ni dah hancur sbb terhempap almari kat bilik pameran..ohhhhh rumahku sudah hancur...nasib ade gambar
huh..banyak lagi gambar...tapi takpe..lek lek luuuuu....saje je sbb tak tau nak update ape...

Sunday, October 9, 2011

wowhh jumpe ramai member lame

Salam

Lately ni makin ramai dah member2 lame aku jumpe. Jumpe kat fb. Member mase skolah rendah. Sekolah Kebangsaan Taman Rakan. Aku sbenarnya macam tak sangka yg diorang still ingat kat aku even dah 9 tahun tak jumpa!!fuhhh lama tuu..skng ni makin ramai dah jumpe sbb dah ade group. so dgn group lagi senang nak cari kan.

ishh unsangkarable la...byk jugak kebaikan fb ni. dapat gather balik even kat alam maya je pun. byk la cite kuar kan time zaman hingusan dulu.hikhikhik..cite pasal cikgu2 dulu..diorang pun still ingat lagi cikgu2 skolah rendah. aku pun ingat lagi..cikgu ainon yg paling aku sayang even ramai yg takut ngan die sbb die garang. tapi die baik ngan aku.yelakan sbb aku pun sgt baik mse dulu..hihihi..cikgu ainon guru kelas mase darjah 3 marikh n 6 gigih. hah tgk tu..2 kali jadi guru kelas aku. terbaik la. mase mule2 skolah ni bukak name kelas gune nama planet. aku 3 marikh pastu 4 neptune.. time aku ade 3 marikh n 3 matahari. naik darjah 4 ade 4 neptune ngan 4 zuhal if i'm not mistaken. tapi bile dah darjah 5 skolah tukar plan pulak. guna tekun, gigih sume tu. sbb dak darjah 1 dah ramai. ade 4 kelas..

pertandingan kelas kebersihan slalunye mesti kene menang.kalo tak..habis la kene marah. sbb tu hari2 1 kelas mesti wat duty.

pejam celik dah 9 tahun berpisah. iyela kan..bile dah form1 memasing skolah kat smk bandar baru sungai long. tapi ade yg skejap je skolah kat smkbbsl tu. sbb ade yg pindah dapat tawaran skolah lain kan..termasuk la aku. dapat tawaran RK kt smk engku husain. pastu family pulak pindah shah alam. so aku cuti2 duk la ngan wan. so mmg dah tak jejak dah taman rakan. sampai la tahun lepas baru la jejak taman rakan sbb g beraya umah family ayie jiran aku merangkap classmate aku. perghh banyak tul perubahan kat taman rakan..

aku ni kat skolah pendiam je. takde cakap byk ngan laki. tapi ngan gurl cakap r kan. ade ngan certain2 guy yg aku kurang bercakap. diorang tak tegur aku pun takde la tegur. so aku ingat diorang takde la ingat aku. tapi kan..kan..kan...diorang still ingat aku..owhhh unsangkarable..terharu la bile orang ingat kat kite. siap ingat detail2 die lagi..

ala kitorang ni sikit sgt so mmg la leh kenal..brape ratus je skolah tu plajar die. mase darjah 6 ade 3 kelas je. hah sikit kan.so mmg leh kenal la memasing. kitorang ni kire 1st generation la kat sktr tu. tahun 1998 skolah tu bukak. so untuk upsr kitorang batch ketiga. wahh zaman kegemilangan tu..time kitorang ramai yg dapat 5a..woowww bangga owh..cikgu2 la paling sronok. aku still ingat la detik2 mase nak umum upsr tu..siyes time tu takut gile..cikgu2 ni pandai betul berlakon nak menakutkan kitorang..rupenye cemerlang..wahhhh...best btl..nangis aku..pastu cikgu ainon peluk aku. lagi la laju mencurah2 aku nangis..hikhikhik..air mata kegembiraan tu..

pastu ayah aqran blanje makan kfc kat balakong sbb ayah die dah janji sape dpt 5a die blanje kfc. best kan..best kan...hiikhihik..
okla..nak letak gambar takde kenanga..ye la dulu mane ade camera. gambar2 tu sume simpan kat memori sendiri. ntah nape aku stil ingat zaman2 skolah rendah. stil ingat aku duduk ngan sape sume tu..kuat ingatan mase kecik ni kan..

ok chau chin chau

Wednesday, October 5, 2011

'saya menang fixi'

Salam...

Ahad lepas aku dah berkobar-kobar dah tunggu ayah balik outstation. wallamak..mmg tak sabar r nak tunggu ayah balik sbb lepas tu ayah nak bawak aku g jenjalan ke disneyland. haha..ok tipu je..senanye aku tak sabar nak balik semenyih. dah bape minggu dah aku tak balik umah wan. sebulan ade kot. ala sebulan je pun. hah ye la ko sebulan je pon..aku ni suke balik umah wan sbb meriah. tapi apekan daya. tak dapat nak balik sbb kete ayah rosak. woo wooo...

so skng ni nga repair. dah bape hari dh..so nak kuar pun susah. pagi tadi pulak tak tau nak sarap ape..roti dah abis. nak masak malas la pulak. so aku pun brekpas la telur tiga suku 3 biji + air teh tarik. hah amek ko..kenyang tengkolok den ni hah..konyang sampai tongah haghi la..

aku nak balik umah wan senanye nak tgk fixi baru ipi. 'saya menang moto fixi' (cam dalam iklan power root tu)dapat hadiah tu wo. ipi dpt basikal fixi sbb die mng rayathon..ape tu rayathon??ala cam jogathon tu..sme je...kumpul duit byk2..mintak kat orang..mse skolah mesti ade punyelah. adik aku ni mng no 1 dlm skolah.

mmg cite2 ipi nak dpt fixi akhirnya dpt gak fixi. kalo tak duit raya die tu nak beli fixi tapi die sabar menunggu keputusan rayathon..cmne leh dpt kumpul duit rayathon byk2?hah ayah aku la yg kutipkan untuk ipi kat ofis. kwn2 ayah sume bagi rm30 ade rm20 ade, rm10 ade..penuh la kad tu dgn nme2 kwn ayah. 400 lebih owhh dpt...tu yg leh dpt fixi idaman ipi.

nak letak gambar xd sbb tak balik semenyih lagi kan. takpe la. ayah ckp bile kete dah siap boleh la g umah wan. 2 minggu lg la kot..wahhh lamenye...

ok la...daa...saya menang motor...hahaha

Sunday, September 25, 2011

braces??mau pakai?

Assalamualaikum...

wahhhh dah lame gilerr tak hupdate blog. banyak je nak update senanye tapi malas la pulak an..feel tu xd..
feel aku skng ni lebih pada main game..ahahaha...aku ngan game mmg takleh nak pisah..

nak update psl alumni hostel smkeh tapi camera aku kat makngah aku la pulak sbb die pinjam tyme nak g jopon.. gambar2 alumni ado kek dlm tu..tapi takpe la..si cika comey dah update kat blog die..best hoke blog die..

ok..ok..ekcelli ade sorang adik ni tanya aku pasal braces..aku pun tak tau senanye cm mane die leh dapat link blog aku...sbb aku tak uar-uar kan sgt psl blog aku ni..ecece..tapi dengan teknologi skng sumenye boleh...yeahhh (tetibe)....anyway thank ya adik ariena sbb datang menziarah blog sis..sbb awaklah sis punye blog terupdate..hehehe

braces..emmm..aku pakai braces mase umo aku 20 tahun..tyme tu sem 4 praktikal kat firm landesign architect.aku buat braces mase bulan 5. tapi b4 dat kene g xray dulu sume sbb nak tgk stucture gigi kita. lepas tu nnt doktor decide la nak kene patahkan gigi brape batang. aku kene patah 4 batang..owhhh aku dah rongakkk...haha..ok senanye takde la nampak pun. orang tak prasan pun gigi dah rongak 4. 2 atas 2 bawah..

uhhhh mase cabut gigi sakitnye la haiii...haippp tak baik menipu...hoke..hoke..tipu je..tak sakit pun cabut gigi sbb dah bius so mmg tak rasa ape pun. percayalah....(cam lagu ct) tapi doktor kasi jgak la ubat tahan sakit.

b4 buat ni kene la survey harga kan. macam2 tempat la survey..kebanyakannye 6k-7k..g kat tempat aku kat kota kemuning ade bbrp klinik gigi. ade satu tempat tu 6k tapi tgk die punye list..pergghhh penuh..kalo nak jugak lambat r kan kene tunggu berbulan2..ok round lagi kat kota kemuning tu kat area2 anggerik vanilla..jumpe lagi satu klinik gigi..klinik gigi ch'ng..

sampai2 je tny kat pembantu doktor tu boleh tak nak buat braces. ok mmg ade n murah pun murah. dapat harga student rm4k sahaja...ok dah kira murah la ni nak banding ngan lain. aku pulak ade la jugak kan duit sbb dapat elaun prktikal. ala tapi aku byr seribu je..yg lain tu duit ayah..hehe..thanksss ayahhh!!

dan bermulalah diri ini dengan braces. ni nak cakap ni..masa mule2 pakai sakit die...Ya Allah..mmg sakit sgt..tak tipu..tak tipu...seminggu tu mmg takleh nak makan. hari first tu nak makan roti cicah air pun sakit sgt. sehari tu mmg tak makan sgt la. pastu stiap kali treatment die nak ketatkan kene la sabar. sbb ape...sbb kene tabah nak hadapi dugaan tak dapat nak makan n sakit. ade skali tu sampaikan takde mood nak cakap. member pun pelik kan asal aku kurang bercakap. sbbnye sakit. diorang pun paham. dah la mase tu nga busy ngan projek untuk subjek design.

pastu tang makan kalo makan laksa kan hahhh mule lahh die nak terselit2 kat braces..ahaha..lawak je..makan megi pun same..tersangkut2 megi kat braces..haishhh makan megi???hoho maklumlah kekadang tu sgt2 terkejar2 nak submit design..nak g beli makanan pun dah macam tak sempat..so kami ni makan megi je la..berjemaah makan megi. haishh kenangan betul la amek architecture ni..bile ingat balik bestnye zaman study. rindu la ngan member2, rindu ngan tak tido berhari-hari sbb nak submit design..rindu nak wat model sampai menangis-nangis sakit belakang....ahaks..mmg thriillll lahhh....

antara member2 akulah yg paling banyak tgk cermin n mengadap cermin dalam sehari..bukan mengadap cermin sebab makeup ok sbb aku tak makeup..jarang2 sgt nak makeup..jarang??bukan takde ke?hoho...mengadap cermin sbb nak bersih kan gigi la kan..doktor ade la ajar cmne nak berus gigi..

sepanjang pakai braces alhamdulillah..takde pun kene ulser mulut. kadang2 kite tgk orang lain ade yg kene ulser. ok sebenarnye tu bergantung jugak kat jenis braces yg kite pakai. bak kate doktor braces yg aku pakai tu jenis yg elok. susah nak kene ulser. ok mmg terbukti takde ulser mulut.

aku pakai braces ni tak lame pun..10 bulan je. aku pun terkejut..hahh??dah boleh bukak ke doktor?byk kalo dah kak sara pembantu doktor tu tepon tny bile nak dtg sbb nak bukak dah braces tu. aku pun dah byk kali tangguh sbb sgt busy ngan submission. akhirnya mase cuti sem lepas aku g trip architecture kat terengganu aku pun g la jumpe doktor n bukak la braces aku mase bulan 3 2010..

skejap je kan..pakai mase bulan mei 2009 then bukak bulan mac 2010..tapi lepas tu kene pakai retainer la 2 tahun. tapi pakai malam je..emm aku ni pemalas nak pakai.awal2 je rajin pakai..skng ni dah berbulan2 tak pakai..haishh ape la kau ni najlaa..pemalas betul..nak kene ni..ok..ok..nnt pakai...

hahhh begitulah ceritanya...ok adik ariena..ni la pengalaman sis dengan braces..kalo ade ape2 tanya la ye..jgn segan-segan...eh jap2..mane tau akak pakai braces?

ok..tatatititutu...

eh jap2...haishh apo lai ni najlaa oiii...jap le..nak selitkan gambar raya la...almaklumlah..kan tak hupdate2 entry pasal raya. cm malas kan..ok tahun ni cam bese la kan raya kat umah wan kat semenyih.
wif my sibling


wif maksu (center)

ni la family belah ayah. makngah ngan pakcik xd sbb kat dapur nga wat ape ntah. ayah n ibu pun xd sbb kat s.alam.
ok..ok..chaw chin chaw..

Monday, August 22, 2011

shoping ghayo yg sgt best

Salam...

lamenye rasa tak update blog..rasa macam banyak nak crite.
malam jumaat lepas aku balik smenyih semata2 nak shoping raya kat kajang. sudah semsetinye la kan sbb mmg tiap2 tahun aku shoping kat kajang. biasanye aku shoping ngan makngah aku tapi tahun ni laen sikit. aku shoping ngan member..hahaha...

malam jumaat b4 nak gerak ke semenyih aku dapat msg dari cika suh on9. alamak aku baru je tutup laptop sbb nak blk smenyih dah. aku pun bukak la laptop balik tapi b4 tu aku g ragbi jap..ahahaha...sabar je la cika menunggu..pas dah settle aku pun on9 la..

then im kat fb. ghupenye nak ajak g jenjalan ngan kak abid n kak intan. aku pun dah alang2 balik aku join je la kan. iyela bile lagi kan nak g jenjalan ngan cika n senior2 aku yang sgt cool tu.

so sabtu tu kul 12 kitorang pun jumpe la. pergi anta dulu surat2 jemputan untuk alumni asrama engku husain ke rumah2. haritu aku n cika jadi pa kak abid n kak intan. haha..best owhh..

yg kelakarnye tyme lepas g anta surat ke umah timah zahrah, aku dok r termenung ke luar kete. tringat la kisah2 dulu..memori2 dulu..alahai bestnye..yg cika pulak aku tak tau la die teringatkan pasal ape kan. da most important thing is aku n cika mmg nga layan feeling r kan. memasing tgk ke luar smpaikan kitorang tak dgr kak abid ckp ngn kitorang...ahahahaha...lawak la tyme tu..yg kak intan dah pandang si cika, kak abid lak pandang aku..siyes mcm tak sedar..dah lame lepas tu baru terperasan yg diorang ckp ngan kitorang..
ape lagi kan togolak yo la kitowng ni..nasib baik dowang cool abis kan...

tgk la p.a-p.a sempat bergambar dalam ke'busy'an..

pastu g la abis kan anta surat kat rumah2 smpai kul 6 jugak la kan..hah lepas dah abis tu kami g r ke metro kajang nak shoping raya. tapi before tu g la berbuka pose dulu kat tomyam 2000. 1st tyme g situ. cika yg suggestkan. awal la kitorang smpai.kul 6.50 dah order makanan. pastu byk la meja dah di tempah. ado la bbrp meja je yg tinggal.

tyme berbuka tu pun byk la bende lawak yg jadik. dapat pisau potong kek lepas 10 minit..kikikik...yg lagi klakar nasi separuh yg mmg boto2 sparuh r..lantas ade r orang tu kan tak jadik nak nasi separuh..trus nak tukar nasi penuh..sbr yo la akak waiteress tu kan..ahaha..sbr yo kak..kami mmg cenggini...
penuh sabar menunggu makanan

kak abid n kak intan yg sgt cool..kalah cool fever...
dah abis makan g la shoping kat metro kajang tmpat wajib aku tiap2 tahun untuk shoping raya. dapat la sepasang baju n dapat cari tudung skali. smpai la kul 10 kami kat sane. b4 nak balik kak intan belanje eskrim. yeyyyy sedap n aku habis eskrim dulu..diorang yg lain byk lagi eskrim..aku soang je yg dah abih..
yummm..yummmm eskrim sodap...
yg bestnye kitowang ni mmg ckp nogoghi yo lah..yo la kan..tak lupo diri. mmg kalo den jumpo ngan member2 smonyih mmg akan cakap nogoghi punyo lah an...kek tompek laen mano nak dapek cakap camni...smpaikan kek metro kajang tu pun kitowang mmg ckp nogoghi..haha..tapi kan sepanjang den n diorang ni mmg asik golak yo la..yg kono bahan ngan kono bahannyo..pastu ado la cito2 personal..bilo dah cito tu cam kurang r boban tu kan.. lege..lege...ahahaha..thanks cika sbb dongar cito den ni hah...ape2 pun aku sgt la best kuar ngan diorang...tak tipu ni..tak tipu....even lame tak jumpe kak abid n kak intan tapi macam bese je...still cm dulu golak2...

n otw nak balik ke rumah tggl aku n kak intan je. cika n kak abid dah dihantar balik. tyme tu kak intan cite la kan ttg ostel skang ni. ok aku macam ade la sikit terkejut. iye la ostel cam dah lain skit. dah tak macam zaman kitorang dulu. rindunye la ngan ostel zaman dulu. sgt best..tgk la buktinye smpai skng kami still contact..

ok la...tu yo la..mcm ado byk lai..tapi takpo la..k papai...

Friday, August 12, 2011

3 suara-beribu sesalan cover


i like this song very much. menyentuh kalbu gitu..hehehe..
dituju khas pada yang suka dengan lagu ni

Monday, August 8, 2011

Pelangi itu

Berbicara kamu tentang pelangi
yang pernah kamu rindui dan sayangi
aku hanya mendengar kisah pelangi lalu
kisah duka, kisah suka, pahit dan getir
maafkan pelangi yang pergi tanpa disangka

kamu tidak pernah tahu
pelangi yang kamu sayangi itu
adalah pelangi yang juga aku rindui
yang aku kasih sejak dahulu

aku tidak sanggup berterus terang  pada kamu
kerana tidak ingin apa-apa berlaku pada persahabatan ini

melihat aku di langit sana
semakin gelap dan kelam
seandainya kamu tahu
pelangi yang kamu sayangi itu
juga adalah pelangi
yang muncul di mata hatiku

bagaimana perasaan aku?
pernahkah kalian merasa?
mendengar rintihan tentang pelangi
yang sebenarnya juga aku sayangi

sungguhpun begitu
aku tetap menyayangi kamu wahai pencerita pelangi
aku mengundurkan diri demi kamu
ingatlah bahawa
aku sayang kamu pencerita pelangi

aku tetap begini, mendiamkan diri
tanpa berbicara tentang pelangi itu
aku hanya mampu mengukir senyuman
walaupun hati aku merintih pilu

aku hanya melihat pelangi itu
dari luar cermin kaca
inilah cara aku menyayangi pelangi
hari ini, esok dan akan datang

senyumlah kerana itu ialah yang terbaik buatku...

jijldsseksanyarjiglarsuiblehukiteadhatifgtekatkekasihserkwnsndirik..aqdenakluahtakjuidpt..tersksetujiwa..kalouoruiluahnntepershbtntunpulaktkt trjejs..aqplkslaludgrrnthndiedngsipelangi..tautakapeygaqrs?sgtruyhibe..erfsgtyusedihghersbbdiextw ygtuaqpunseadhatiktpelangidie...isk..iskk :'(

Sunday, August 7, 2011

kepenatan harini

aku rase penat hari ni. baru je balik dari ofis kul 10.15 tadi. buka puasa kat restauran nur kat subang perdana dengan fify.
sedap-sedap masakan die. tempat pun cantik n selesa.

tapi aku tak habis la makan. mungkin kenyang air kot. segelas besar aku minum air teh yg fify buat kat ofis tadi b4 g buka katrestaurant. nak kate haus takde la haus tapi sbb air tea yg fify buat tu kene ngan tekak aku. nak2 tea panas kan. pergghhh sedap...sampaikan bihun ladna aku tak habis. nasib la ade fify yg slalu dengan rela hati menghabiskan makanan aku. haha..

ok la...aku nak rehat ni..nak titun..sok nak smbung wat drawing lagi. banyak lag hah nak kono buek. seminggu je lagi mase yg ade. harap sempat la...amin....

ok..assalamualaikum...

Wednesday, August 3, 2011

big school mckk perak..kerje smbil melancong...haha

Salam...

Ok hari ni baru la dapat nak update pasal mckk (malayan college kuala kangsar). smalam aku tido awal sbb penat sgt.ok yang bestnye skolah ni skolah dak2 laki. cehh gatai na aku ni.  ..wa cakap sama lu student kat sini hensem2..kahkahkah gatai lagi. lek r kan semua under 18 je..so g sane takde la ko nak malu2 bagai. budak kecik kowt...

aku g sane pun sebab nak g ukur bangunan mckk tu la. nak pulihara balik big school tu sbb lantai die dah rosak kene makan anai2. iye la kan dah lebih 100 tahun dah kowt. mmg besar la skolah ni..letih gak la nak mengukurnye nak amek detail2nye. tapi siyes aku cakap sronok sangat. takde preasure langsung pun. takde la nak kene marah ngan bos ke kan. bos sporting giler kot.

yg bestnye makan sume disponsor. wahhh best sgt nih..ko nak beli makan ringan2 cam cempedak goreng ke rojak ke sume ditanggung. satu sen pun tak kuar duit tuk makan. hotel pun ditanggung. pergghhh best r. sarapan g la tmpat2 yg sedap kan sbb bos atau dipanggil dr. esmawee atau dipanggil dr. je dulu skolah kat mckk. so die tau la tmpt2 mane yg sedap tuk makan. tapi mmg la pengalaman yg sgt la sronok even penat kan sampai pening2 nak wat detail. bile dah penat tu merapu2 r kan cakap. ukur pun dah tak betul dah...kahkahkah...

hari khamis 28 julai 

lebih kurang kul 5 bertolak la ke perak. smpai dalam kul 8.30. ok smpai je trus g dinner kat restaurant sbb ape tau..jeng3...sbb kitorang nak tgk harimau lawan singa...aummm vs roooorrrr...giler best r bile bersorak tyme gol tu...riuhhhh abihhh rrr..ish mmg pengalaman tul r. bos pulak layankan aje kitorang yg duk tgk bola ni walhal kalo ikut jadual kul 9.30 brainstorming tuk sok. nasib la sporting kan..

jumaat 29 julai

bermulalah kerja pengukuran bangunan. amek gambar la, ukur column la, ukur tingkap, pintu, railing n serba serbi r..satu pun takleh tinggal. kalo tak nnt susah nak wat drawing bile dah balik kl nnt kan. alhamdulillah la ade pengalaman tyme sem 6 dulu wat measured drawing. so tau la ape nak kene buat.

hah tgk la tu aku ngan fify tyme mengukur pun leh lagi posing2 kan
lepak kat jeti sg. kangsar. 1st ni dtg kuala kangsar bandar diraja perak
bile dah petang tu g la minum petang pulak kan. haruslah kan g amek gambar. bos pulak cakap g la kalo nak amek gmbar. aku ngan fify pun ape lagi. bergambar sakan r kan. lepas minum petang g pulak lawat istana lame perak ngan masjid ubudiah. ok aku mmg tringin sgt nak tgk masjid ubudiah ni live2. akhirnye dapat gak. aku siap cakap lagi slame ni tgk kat tenet je. bos ngan cik ashari gelak je plus kesian kat aku sbb kempunan nak tgk live. so diorang pun bawak la tgk masjid ubudiah ni ngan istana perak. sangat teruja tyme tu. tgk senibina die sgt cantik!!!

ni la die istana lama ngan masjid ubudiah..cantik kan..cantik kan..
sabtu 30 julai
hari last la kami mengukur. tapi hari sabtu ari tu ade hari sukan. ok TERRRBAAAIKKK la hari sukan diorang. mmg lain dari lain la.. siap wat persembahan lagi untuk rumah masing2 kat depan sultan. performance diorang lawak. tergelak2 kitorang. nak masukkan video kat sini tapi line tetibe pulak slow. ape hal ntah..geram je aku ngan connection. tyme semangat nak update tyme tu la die slow. sgt comel la budak2 form1 jadi orang asli..hugugaga hugugaga..ni la yg diorang dok teriak. comelllll!!!!!

semangat tak aku mengukur??khusyuk tu
belah petang dalam kul 5 camtu kitorang abiskan keje kitorang. dah abis keje haruslah amek gambar kenangan kan. aku rasa sangat bangga la dapat wat measured drawing utk mckk ni. bukan senang nak dapat peluang macam ni. jarang2 tau.

bergambar kenangan dari kiri: kak rose, aku, fify, ed (student mckk merangkap anak buah bos), bos (dr. esmawee), cik ashari, kanan skali tak ingat la pulak name die tapi die pun student mckk jugak. 
student volunteer ni nak tolong sbb nak amek experience sbb diorang pun ade cita2 nak jadi arkitek.
dah abis keje g la shoping. jenjalan g survenir. pastu g makan laksa ngan abc.

muke hepy pas dapat shoping

ok ni la rojal buah. tgk r tu siap ade facebook lagi. jgn memain. rojak satu malaysia tu. kuah rojak die wa cakap sama lu terbaiikkk wok. sedap r. mule beli sebungkus pastu beli lagi sebungkus. dapat pulak special makcik tu bagi. membumbung kowt die bagi sbb kitorang customer last. sbenarnya dah tutup tapi kitorang nak sgt. iyelakan sok dah tak dapat dah. soknye nak balik kl dah kan. so makcik tu pun wat kan la. mmg byk r die bagi kan. perrghhh khas tuk kitorang. sila lah like page rojak mengancam...promote sikit kan sbb dah bagi kitorang special punye.

ok la..itu je la tuk entry kali ni...itu je ko kate...panjang lebar ko membebel. sape nak bace????aku la nak bace. ni kan blog aku. ok la najlaa..slamat malam. sok nak sahur pulak..hihihi...salam....

Sunday, July 31, 2011

quick update hari ahad

ok hari ni hari last aku kat kuala kangsar..dah abis mengukur bangunan big school mckk...
hopefully semua data2 cukup la kan...

aku dah nak check out dah ni...dah kul 12 dah pun kan. ni tgh transfer gambar ke laptop. senang nanti nak wat drawing. xde gambar susah la kan nak wat drawing....

lepas ni nak g lunch n nak settle kan ape yang patut.
pastu tu dah boleh balik kl dah...

ok la..nnt dah balik rumah baru la ade mase nak update byk2 kan...untuk kenangan aku la kan...
sangat la best kat sini..wat keje xde preasure langsung pun...hepy je memasing kan..

dah la makan sume disponsor kn..ok dah nak chauuu...

Friday, July 29, 2011

quick update kuala kangsar

RKNG AQ AD KT RESTHOUSE KUALA KANGSAR...MCM MANE AQ BOLEH AD KT SINI PNJANG CESITA.HP AD PROB SO SSH NK UPDATE..SLH EJA TP SUSAH NK DELETE.BKN SSH TP MMG XLEH NK DELETE.BRU LEPAS WT MEASURED DRAWING MCKK N PENAT GLER

Thursday, July 21, 2011

die datang...wuwuuu

Petang tadi dalam kul 6.30 mase aku tgh main keyboard tetibe ade kete kat luar. aku pergi la tgk ghupenye mama aku datang. ok takde la nak heran sangat kan sebab mama mmg slalu datang pun. tapi yang mengherankan bile tgk kat blakang tu ade orang lain. sape plak tu kan. tertanya2 la ni kan.

skali bile die kuar...jeng jeng jeng...

owhhhh ayun rupenye siap bawak anak die lagi. slalu kalo ayun datang mesti ngan suami die si fazli tu. aku pun sronok la die datang. dah lame tak jumpe kan. adela dalam sebulan dua tak jumpa. ayun ni sepupu aku yang paling rapat ngan aku. anak kedua mama. dari kecik la kan memang rapat. mane ade aku ade la die. dulu mase kecik2 siap cakap lagi siang ayun ikut aku malam pulak aku ikut ayun. hah tgkla kan betapa akrabnye kitorang.

kami ni kalo dah berjumpe mesti la berborak macam2. pastu mase ni la nak kongsi2 rahsia yang terpendam. mmg dari dulu macam ni. tadi duduk dalam bilik betiga la kan skali ngan anak sedara aku tu si amer zahran. baru 6 bulan je pun si amer zahran tu..kikikik..die pun dok la mendengar kitorang beborak even die tak paham pun kan. cite la kan luahan hati sume. aku minat sape..aku suke sape sume die korek. siap tgk gambar lagi pastu komen2 lagi..hahaha...tak boleh bla tul...n die bagi la nasihat sume. iyela die kan dah kawen. tau la asam garam sume tu. 

ayun pun paham aku camne. karekter aku camne. ape yang aku suke ape yang aku tak suke. die cakap suatu hari nanti akan jumpa jugak seseorang. kadang2 kita tak expect pun orang tu yg akan jadi suami kita. so bile dah bercerita pasal ni aku rasa macam dah lege cikit.
hoke...majulah sukan untuk negara (xd kene mengena)

Monday, July 11, 2011

jejak kasih dengan effy...

10 July 2011
lebih kurang 11.30 am

Aku baru keluar dari toilet dan terus je menuju ke cafe.
Aku duduk kat kerusi sementara nak tunggu kawan aku yang lain.
Aku pun duduk la..toleh depan, toleh kiri. Lepas tu dah bape minit lepas tu aku toleh la kanan.
Alangkah terkejutnya aku bila aku tengok ade sorang tu macam kawan lama aku masa kat taman rakan dulu. 
Lepas tu aku pandang je dia tapi macam cover2 sikit la sebab aku nak pastikan betul ke tak. Nnt kalo salah orang buat malu je kan. Aku contact dia dari fb la. Dari fb aku tau la muka dia macam mane sbb tgk gambar kan.

Bila aku tenung eh memang macam dia r. Tapi aku tak brani lagi nak tegur. Iyela kan. Dah 9 tahun tak jumpa muka masing2 dah berubah. Pastu aku buat tak tau je la. Aku dengar suara die pulak macam lain je kan. Tak sama macam dulu. Dalam hati aku cakap owh bukan la ni kot. Tapi aku macam tak puas hati lagi.

Lantas aku teringat aku ade simpan no die. Mula2 msg no celcom tapi failed pulak an. Nasib ade no maxis die jugak. Nasib la no mxs delivered.

aku : salam effy. ape kbr?ko kat mane eh skng?

(aku buat2 tny walhal nak pastikan yg kt belah kanan depan aku ni effy ke bukan)
skali handphone orang depan aku ni pun berbunyi. die pun baca la kan kuat2 kat kawan die. die cakap skng ni ramai no tak kenal msg die. Tapi nsb baik la die nak bls msg aku. Rupe2nye die tak save no aku.

effy: w'salam..sape ni?

ok tyme tu aku mmg dah 159% confident orang yg duk belah kanan depan aku ni mmg effy.

aku : aku r. farah najlaa. kat depan ko.

lantas si effy ni terus pandang depan tapi tak nampak pulak aku kan. pastu toleh ke kanan. 

DEQ LA!!!!!!

aku dah dok tersengih2 dah pandang die. owhhh mmg betul la effy. sebenarnya tyme aku kuar toilet tu die perasaan macam aku tapi takde nak tegur sbb aku tak pandang die kan. so effy ingat myb salah orang. ye la kan dah 9 tahun tak jumpe.

hah lepas tu ape lagi. berborak la. riuh macam cafe tu kitorang yang punya. keluar la cite dulu2. tyme skolah rendah. pastu tyme skolah menengah kat smk bandar baru sg long. cite pasal cikgu2 kat sana. n sememangnya aku still lagi ingat cikgu2 skolah smkbbsl.

si effy tny macam2 la. 
effy: cikgu rohaida kenal tak?
aku: (aku pun dok pikir)..cikgu rohaida cikgu geografi kan?
effy : hah yap btl.

ok ingatan aku kat smkbbsl still ade lagi. aku ingat cikgu rohaida, cikgu umi kalsom, pn pon (pengetua), ustazah yusnida (yg ajar nasyid). even aku dah tinggalkan skolah tu mase pertghan tahun form 1 sbb lepas tu aku pindah ostel engku husain. aku still ingat lagi memori kat sana. tyme nak pindah tu kebanyakan cikgu yang sayang kat aku tak bagi pindah.diorang suruh stay kat situ. nak2 cikgu umi kalsom (cikgu disiplin). die yg lantik aku jadi pengawas.  aku pun tak tau nape die lantik aku. b4 tu cikgu kaunseling tarik aku suruh jadi pembimbing rakan sebaya.cikgu kaunseling pun tak bagi pindah termasuklah pengetua pn pon. mase tu mmg dilema r. nangis2 aku tak tau nak buat keputusan. iyela baru form 1 kan. lagipun ayah ketua PIBG kat situ.

aku n effy mmg tak caye r dapat jumpa kat subang. siyesly..even dah ade depan mata pun still tak caya gak. effy cakap rupa aku dah berubah gile. haha...tahun lepas tyme raya kat taman rakan tak dpt jumpe effy. alih2 kat subang jugak jumpa. dah jodoh kan nak jumpa kat situ. aku tak dapat nak gambarkan la perasaan aku tyme tu. 

TERSANGAT LA HAPPY!!!

dah lama sangat aku rindu kat dia n akhirnya aku jumpa jugak effy. memang lepas rindu kitorang.
tapi tak lama la kitorang berborak. kul 12.30 dia dah balik sbb nak rush g kenduri sepupu dia. hari ni mmg aku tersenyum je. kat dalam kete pun aku senyum sorang2. balik terus aku bagitau ibu yang aku jumpa effy. ibu pun cam tak caya. ibu pun agak rapat ngan effy sbb effy slalu gak lepak kat rumah aku dulu tyme duk kat taman rakan. akhirnya aku jumpa jugak effy setelah 9 tahun...
terima kasih Ya Allah....

Monday, July 4, 2011

celebrating 22-year-old

30 jun 
ayah baru balik keje. lebih kurang pukul 7.

ayah : nak beli kek tak?
aku : hah nak beli kek?untuk ape? (dlm hati aku cakap ari ni baru 30 jun. ayah ni salah tarikh ke ingat hari ni dah 1 julai)
ayah : sok kan 1 julai.
dalam hati aku ckp ingatkan salah tarikh ke kan..rupenye nak celebrate awal..kikiki
aku : nak beli kek kat mane?
ayah : secret recepi la.
aku : hah kalo secret recepi on je la..hehe
ayah : ok lepas maghrib kita g.

tahun ni len skit sbb sambut ngan ayah awal. memang ayah tak penah lupa dgn besday aku. stiap tahun mesti ayah belikan sumthink untuk aku. aku sayang ayah aku.

lepas tu bila dah kul 12 macam biasa la. byk la msg masuk kan. dari family n kawan2. kat fb pun same. penat jugak la aku nak menjawab. tapi aku sangat appreaciate la. even just wish pun dah kira macam bahagia sgt kan. cak pulak mmg biasenye die akan call aku tyme beday. hikhikhik...

so mase hari sabtu aku celebrate ngan abg, kaksu, ipi n dina. is takde sbb die tak balik shah alam sbb ade larian 1 malaysia kat kusen. so kami berlima je la. diorang dah janji nak bawak aku g tgk transformer. perghhh best giler la transformers ketiga ni. yang klakarnya ipi n dina r. merungut sbb tak dapat nak baca subtitle sampai abis. kikikik..bak kata diorang baru baca sikit dah tukar yg lain. tapi takpe la sbb ipi paham jalan cite die. robot baik tu jadi jahat la..itu la..ini la..maknenye die paham la kan.

abis cite transfomer kul 12 malam. pastu lapar perut sbb tak sempat makan. dlm wayang makan keropok n popcorn je. mule2 nak makan kat restaurant kat tasik shah alam tu sbb makanan die sedap2 sbb dina nak makan chicken chop. aku pulak nak speggetti bolonise. tapi tutup la pulak. so singgha la mcd seksyen 19.tapi agak ramai la jugak kat mcd tu even time tu dah kul 1 pagi. ade yg smbut beday la siap bawak kek lagi kan.

then dah sampai rumah dah kul 2 pagi. pastu tgk pulak cite karak. ipi duk nyelit2 kat aku. berselubung ngan slimut. tyme ade hantu die buat la gatal mata la, kaki la sebab taknak tgk hantu. alasan semua tu walhal takut..hahaha..tapi tgk setengah je sbb masing2 dah ngantuk.

soknye pulak dina ajak g karok. dari ari tu lagi die ajak cume tak berkesempatan je nak g. ingat lagi mase first tyme dina g karok dari awl, pertengahan, sampai la nak abis dina asik nyanyi lagu baik2 sayang je. aku n is mase tu tak masuk. abg, ipi, dina n kaksu je. kaksu la blanje. tempat vip lagi tu. ade makan sume. so mase ahad tu g la alam sentral. karok jamban je. nyanyi 12 lagu. lagu wajib lagu baik2 sayang. so kitorang pun melalak la. aku kalo ngan family aku tak sogan nak nyanyi. sbb ngan family gegiler je memasing. lagipun kitorang mmg takde bakat menyanyi langsung..kahkahkah...

aku berduet ngan abg aku lagu sedetik lebih, lagu cinta kristal stail macam hantu kak limah. ngan dina pulak lagu baik2 sayang. pastu duet ngan kaksu lagu the day u went away. tak sedar tgk2 dah 12 lagu. penutup lagu baik2 sayang dina nyanyi. suke benar die ngan lagu tu. hikhikhik..dah penat karok g la makan kat ani sup utara. 1st tyme makan ani sup utara. sedap la sup die.

pastu dah kul 9 mlm pun kitorang pun balik la sbb ipi n dina kan nak skolah soknye. ayah nak anta diorang balik smenyih lagi kan. so tyme ayah g smenyih tu aku tak ikut sbb ibu takde sape nak jage. so kitorang tgk la cite karak. lepas tgk cite karak tengok cite penunggu istana pulak. boleh tahan gak cite penunggu istana tu. dekat kul 1 pagi baru abis tgk. pastu abg n kaksu pun dah nak balik dah. iyela sok kan keje. mata aku pun dah ngantuk. hah lepas tu mimpi tah pape. mimpi seram campur lawak2 skit, ade sedih sikit, ade sronok. yang sronoknya aku dapat jumpe aida aris dalam mimpi. wahhh sronoknye. aku suka aida aris sbb die tu lemah lembut je orangnye.

ok la. aku ni membebel je ari ni. gambar takde la sbb camera handphone aku tak best. pixel tak bape nak tinggi.

Thursday, June 30, 2011

kisah cinta??

salam...

Kadang-kadang aku hairan dengan ceritera cinta pasangan yang bercinta. Ada yang putus tu cepat aje dapat cari pengganti baru. Macam takda apa pun yang berlaku. Ada jugak yang putus then dapat pengganti tapi still tak boleh lupakan yang lama. Ni la pentas dunia. Banyak persembahan yang tak diduga.

Itu untuk cinta dua belah pihak. Macam mana pulak dengan cinta sebelah pihak?Atau cinta bertepuk sebelah tangan?Atau yang lebih perit cinta yang dipendam? Memendam rasa memang sangat perit. Tapi bagi aku dah rasa bahagia bila orang yang kita sayang tu bahagia dengan pilihan dia even dia tak tau yang kita pendam perasaan kat dia.

Tengok dia senyum, gelak pun dah ok dah. Walaupun kadang kala hati kita yang menangis dan merintih. Hadir kamu itu kadang kala menyempurnakan aku. Tapi cinta itu bukan semua milik kita. Kadang kala cinta tak mungkin akan bersatu.

Cubalah untuk mengerti aku seperti aku mengerti kamu. Bacalah isi hatiku. Tak bisakah kamu cuba untuk menghargai hati dan perasaanku. 

Monday, June 27, 2011

Teman



sejenak kita renungi
suatu zaman bernama remaja
tika semangat melimpah-limpah
impian jiwa berkobar-kobar

sejenak kita hayati
suatu zaman bernama dewasa
tika melangkah lebih waspada
fikir sebelum berkata-kata

telah kita harungi
meniti usia dari mula
hingga tiba di sini
menjalin kasih sejati

berteman bersama
kita sejiwa
di dalam tangisan...
di dalam tawa...

seiring sehati
mewarna mimpi
setinggi awangan
persahabatan kita
junjungi...

suka sangat dengan lagu ni. lagu teman dari album 3 suara-jac, ning ngan shila amzah. aku terpikat ngan lagu2 dalam album ni. lagu-lagu harmoni. best2 lagu diorang. lagu teman ni penuh makna. bila dengar mesti tringat kat kawan-kawan. cuba la hayati

Thursday, June 16, 2011

Yanni - Nostalgia covered by najlaa




aku suka dengan lagu-lagu Yanni dari kecik lagi. bila dengar sedap je.
lagu Nostalgia ni antara favourite song aku la. 
lagu ni mule2 slow then naik skit2 kerancakan die.

ni dah ke brape juta puluh ratus kali dah aku record. hehe...
asik salah je. nebes la katakan..
walhal aku soang je mase tu.
last skali baru la ok. 
sbb aku kene amek feel dulu. dah ade feel baru la jari-jemari aku ni rancak mainkan not.

stiap lagu ade die punya penceritaan or tafsiran.
bagi aku lagu ni start slow nak menunjukkan tyme kite kecik2 dlu tak byk cabaran.
then lame2 lagu ni naik rancak skit2. 
bila kita dah dewasa so makin byk cabaran yang kita kene lalui.
pahit, manis, masam, masin, payau, kelat, semua kita kene tempuh.
n lastly kita berjaya gak lalui pahit getir tu.
ni tafsiran aku. orang lain punya tafsiran mungkin lain dari aku.
itulah seni namanya kan...

ok..salam...

Wednesday, June 15, 2011

tergelak tgk saga ayah

Salam...

smalam aku tgk cerita nasib do re mi kat tv 2. dah byk kali tgk pun tergelak gak lagi. nak2 tyme pak maun menari mase kat pesta muda mudi tu. hahaha kemain lagi. aku ni bukan nak cerita pasal pak maun ke pasal do re mi ke ape. aku nak cite pasal rustam. rustam?sapo lak tu an...

smalam mase layan do re mi haruslah ade iklan kan. so tyme iklan tetibe kuar muke kawan aku. classmate poli aku. owh rupenye cite saga ayah. ok aku tak penah tgk cite saga ayah smpai abis. dulu tgk separuh je. tu pun tgk ngan classmate r. tyme subject design. kan penat wat design so kitorang sepakat la nak tgk cite saga ayah. katanye sedih kan. so ramai2 la ni tyme kat studio design tgk reramai si ezrie tu belakon jadi rustam.

kitorang ni bukannye sedih nengok tapi terkekeh2 gelak ade r. sbbnye cam tak caya ezrie yg macam tu berlakon jadi rustam. muke sedih die...hahaaha..ni tadi aku tgk cite tu kat tv2 sempena hari bapa. ok takde la tergelak sakan. takde geng nak gelak. so serius je la aku tgk. aku anggap aku tak kenal si rustam tu. hari ni baru la aku dapat tgk ending die.

ok la. tu je la entry kali ni...chau chin chau

Thursday, June 9, 2011

jenjalan lagi atas permintaan ipi

Salam...

Smalam entah keberapa kali aku dah g ict. Ipi la tu nak g ict lagi. tapi stiap kali g ict ade je perubahan2 yg diorang wat. ade umah salji r...ade tempat tgk haiwan r...ade tempat men tembak2 ala-ala paintball. hah cakap pasal paintball masa mula2 smpai aku n adik aku is pun ckp la pasal men tembak2. is cakap entah2 nnt ade paintball ict plak nnt. then aku pun tambah r..ntah2 snapang die kan ade lampu2 kan..kan..abg aku pulak cakap kitorang mengarut je...mane ade game paintball camtu. skali bile dah jln2 mmg ade la paintball ict...hahaha..yes kitorang menang!!!abg kalah...hahaha

ekcelli nak g ict sbb nak masuk umah salji ala-ala mines wonderland gitu. lame gler kot tak g mines wonderland. last tyme aku g mines wonderland tyme skolah r.. hah lame tul kan dah tak g...sbb tu la nak rase plak snow kat ict ni. tapi malangnya ayah tak bagi masuk sbb ipi kan baru je lepas wat operation. so takleh la nak g. g ict ni pun sbb kesian kat ipi. monyok je die duk dalam wad. kikikik...sbb tu abg aku janji nak bawak die g ict. hah pastu gile xcited r. awl btl ipi bersiap.
ni die budak kene operate nk g ict
dah tu takleh masuk snow g r tgk binatang2 exotic. segala ular, penyu, monyet comel, katak, cicak...yg paling comei monyet tu la..comei sgt..pemalu lak tu...bile pandang die nnt die tutup muka..alolololo cooomeeiiii saanggattttt!!!!monyet ape ea nme die..siyes comei..kecik je..besar tapak tangan. ekor pulak kembang. yg pentingnye kan aku dapat tiket harga kanak2!!!hahaha..best tul!!!

pastu g la merayau2 lagi...dah kul 12 mlm..harusla lapar kan. so g la mcd. haahhhh kat mcd ni la yg paling nyk gelak...sakan tul golak ea memasing. dah r tgh2 mlm buto tu. sebbek kat mcd tyme tu kat atas tak ramai. kat luar ramai la. kitorang duk dalam. ade sorang cina tu tido mmg lena gile. dari kitorang sampai sampai la dah abih makan tak gak sesedar ea lai. pastu ade couple nga makan. tu je la. kitorang pun meriah le beborak mcm rumah sendiri.

tringat gmbar kentang berak kentang yg cika tunjuk tu..ewwwww
ipi la mule2 ckp die nak kentut. kalo ckp pelan takpe ni kuat plak tu. psngan couple tadi duk tgk je gelak2. kitorang pun terburai r gelak. sebbek dah abih mkn. tgl kentang je.kalo tak mau kenyang dek golak. pastu ungkit r kisah2 lame mse kecik2 dulu. 'nenginengine', 'kasapang', basayang'. ni ayat abg aku mse kecik2. nenginengine tu telinga r..kasapang tu senapang..basayang tu sembahyang.

patu ungkit psal tembak2 plak..tyme kecik2 dlu org suoh abg tembak "ajid tembak jid" abg aku pun "peng!!!peng!!peng!!!"(ngan bajet ganas)...then aku punye turn pulak "dikla tembak: aku pun cakap la "tom....tom...." (dengan lemah lembutnye)...kikikikik..lemah lembut aku mase kecik2...byk lagi la yg wat kan kitorang tergelak2 mase kat mcd. psl chichi meal r walhal chicky meal. awin tututap la.

nak cite mmg byk ni...takpe la..simpan tuk next entry..aku pun dah letih ni..ari ni sgt letih la..ok daaa


Monday, May 30, 2011

tak pueh ati ni...

is smash aku sambut..
is smash lagi...aku dpt amek gak shuttle tu..
is smash lagi...dapat lagi amek shuttle tu...
conclusionnye.....

aku terror main badminton (angkat bakul sendirik)...walau di'smash' bertubi-tubi oleh adik aku iskandar aku still dpt tepis dengan tenangnye..hahaha...ayat aku berlagak giler owhhh...aku la pelapis badminton negara...huahuahuahua....

ok aku cam tak berapa nak betul skit ari ni sebab tadi shiha kalah...wuuaaa....nape shiha kalah??shiha mentor 5 tu. aku minat gler r shiha. suara dia best...die bawak lagu irama m'sia mmg sedap la..leh ganti siti nurhaliza ni..ade pelapis..bagus3...

tgh ari tadi aku smpai la umah wan aku. nak menjemput adik2 tercinta la sbb cuti skolah kan dah setart..cm bese la ptg2 mesti r men badminton kan. pastu tadi makteh n maksu wat soto..pergghhh terbaikk la..ngan begedil yg sodap...pas men badminton makan soto..saat yg ditunggu2 kul 9 la. jgn kata aku je, maksu, makteh, ayah aku, iskandar, ipi, dina n termasukla wan aku sume tgk mentor n mengharap sgt shiha menang. hahhhh power tak...ahaha..wan aku pun tgk mentor taw..jgn men2..kirenye satu umah la sokong shiha..hahhh nmpak tak kehebatan shiha..

tyme nak umum tu punya la bedebar..cm aku lak yg masuk mentor..padahal penonton je..penonton kat umah je pun kan..tapi punya la debar...last2 tgk shiha dpt no 2...alaaaaahhhhhhhhhhhh...semua orang mengeluh...mula la tak pueh ati an ngan markah...eeeee geram je kitorang ni...terus tukar channel sbb geram..mmg tak pueh ati la an...ok la..takpe la shiha...biasanya naib juara ni yg lebih outstanding dari juara an..

pastu tgk jam dah kul 11.40...kitorang pun berangkat la nak balik shah alam...smpai umah kul 12.30..dah smpai umah angkat la brang2 sume dari kete n then trus on9..bukak fb then update blog...

Thursday, May 19, 2011

bodoh ke kami ni??

ari ni aku on9 agak lambat la. slalunya tgh hari aku start on9 tapi hari ni mlm bru aku start on9. bukak fb cm bese. tgk byk notification. notification yg paling tarik minat aku pasal aduan rakyat. lame gak berjam2 aku baca isu psis skang ni. aku bace hampir semua komen2 kat situ. n macam2 suara n pendapat yg ade. mmg bikin panas. nasib aku dah setahun abis.

tu ok lagi la kan. tapi ade satu comment ni yg aku tak boleh nak trime. comment pasal :

"Pelajar2 telah diberi ruang dan peluang untuk belajar dan berjaya setelah kegagalan pelajar di SPM."

ok..aku dah siap bold n siap garis lagi perkataan kegagalan. hamba allah ni fikir politeknik untuk budak2 yg gagal spm ke?ade je orang yg dpt 7a spm msuk politeknik. tu kire bodoh ke tu?maaf la..bahasa mungkin agak kasar. tapi aku nak tegaskan kat sni..bodoh ke kami yang masuk politeknik??

kalau nak tau ramai yg tolak tawarn u n matrik sbb nak masuk poli. sbb diorang rasa masuk poli byk advantages. keje senang dapat. lebih byk praktikal dri teori. termasuklah aku. aku dpt tawaran matrik kat johor tapi aku taknak pegi. aku lebih prefer politeknik. bodoh ke aku masuk poli?result spm aku takde teruk mane pun. mrkah terendah aku dapat gred c5. tu pun subjek yg aku paling tak suke..subjek bio aku kurang minat. yg lain dpt a n b. gagal ke aku??

atau mungkin hamba allah tu maksudkan lain..tu aku tak tau la kan...yg penting poli bukan untuk budak2 kurang pandai. tgk la dgn tawaran kerja..kadang2 ade firm specific kan lagi nak dak poli.

ok la..tu je aku nak cakap. harap maaf jika ada salah dan silap

Sunday, May 15, 2011

ngan dak kecik pun nak berebut ke ko??!!

Dah nak pukul 5!!!alamak..cepat..cepat!!!!
lantas aku tutup suis keyboard dan menoleh ke belakang..
tepat ke arah remote control kat atas kusi...
aku pun lari la lelaju bak usain bolt...
eh bukan bak tapi kalah usain bolt..
dan aku terjun macam pandalela nak terjun papan anjal 3m...
mendarat terus atas kusi...
lantas mencapai remote...
dannnnnn menekan button 3

fuuhh sempat gak nak tukar channel ke tv3
kirenye aku berebut tv ngan adik sepupu aku si billa tu anak mama..
b4 cite spongebob suar petak tu kuar bek aku tukar dulu tv3..
ntah tetibe je aku terasa nak nengok jurnal mentor ari ni...

hahaha nasib ko la billa..tv9 tu sempat cakap spongebob je..
lantas aku tukar sepantas kilat...
billa pandang aku n cakap "atak....."
atak tu akak la..al maklumlah pelat..
aku wt dunno n wat bunyi cm khinzir smbil gelak..
huahuahauhauhuaa..
eee bestnyeee citee ni....
hahahhahhaa....

aku ni ngan dak 6 thun pun nak berebut tv kan....
walhal kat bilik aku ade je tv...hahaha...malas nak naik atas je..
sonok berebut ngan dak kecik ni...
kalo la ade cctv kat umah aku ni, aku rase tu aksi terhebat aku la..
leh jadi stunwoman ni..hohoho...
ok la..itu je la corat coret ari ni...

Friday, May 13, 2011

the sadness


I think i want to express it with english today. I just do not know what love is exactly means.
I may not understand it because I never went through that time.
or maybe just a bit only
or may not have been serious in the relationship
I might have experienced once
to recite, but unspeakable and I just hide that feeling



and I feel very happy indeed. i think we have that chemistry, harmonious
but consequently I can feel the true Heartbroken is. its really pain. 
its like a very sharp knife stabbed your heart and your soul.
now that I think is hate. many questions in my mind...
why you choose it?why?yeah really heartbroken..

i think it was me but its just hope...
hatred increasingly dim
I'm getting old and accept the fact that its not mean to me
but its feel very hurt when we just keep it..yeahh really hurt..
but when we look the person we love is happy,
we are also become happy for their happiness...
someone told me to forthright cuz she's have feels itbut i cant..just let it be. it even more better.
i'm smiling but inside i'm dying...


Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa