visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Friday, October 21, 2011

Romance De Amour (guitar) cover by me

den ni sbonar ea nga sakit ati ni..iyolahhh...mano tak ehh...laptop den ni hah asik wat hal yo. asik2 xdo sound..asik2 xdo sound..den ni dah la tongah smangat blaja lagu until the last moment. ala lagu Yanni tu. den kan pominat sotio Yanni. so kalo  bulleh den nak buek sumo lagu2 Yanni tu. sbb ea sodap2 lagu ea.
tapi tu lah an..tyme bosomangat nih pulak laptop wat hal. abih tu camno den nak blaja lagu ni dari syntesia. syntesia?apo tu??syntesia tu software keyboard. so kalo nak buek lagu guno lah syntesia tu. sonang pun sonang.den blaja lagu2 yanni tu dari syntesia la. 

kalolah ado duit lobih ghaso ea nak yo boli piano. kalo ado lagi bosomangat lah den nak main. skang ni ado keyboard yo. tapi takpo..tu pun jadi lah an. kalo nak ikut kan byk request lagu dari member2. byk ke?ermm jap2..nak kiro jap..lagu aishiteru, nera af, yuna-penakut, ingrid michelson-sort of. ok takde la byk sgt pun sbonar ea tapi ghaso cam byk yo.den ni xdo la mahir sgt pun main keyboard. cenggitu2 yo la..ok2 den tongah usohokan. tapi dah terbantut skojap. arap2 la sound laptop ni ado.kalo ado yo leh r toghuih kan main.

ok la..den nak momporsombahkan lagu 'ROMANCE DE AMOUR'. Terima lah dari saya (aik tiba-tiba elok pulak bahasa ko ni najlaa)


Monday, October 17, 2011

architecture's memories

aku g membelek2 fb tadi. Saje nak tgk pic2 lame kan. rase sonok lak tengok pic2 lame ni. pic tyme kat psis..cm teringat je balik tyme dulu2 kan. aloo...bestnye...kalo dulu tyme study slalu cakap 

"cepat la abis..cepat la abis..bile nak grade ni...letihnye..arghhh nak tido...nape sume org tido tapi kite tak tido2?arghhh gelapnye bilik diorang..asal bilik kite2 dak archi je yg terang benderang??seronoknye la jadi budak das (dip alam sekitar), dak letrik, dak awam, dak it, dak hotcat (hotel catering)..tak byk keje sgt diorang ni..asgmnet tak cam kite kan..weyy korang sempat ke nak siap design ni..sok nak present ni..arghhh dah kul 4 pagi..sempat ke siap!!!duit banyak abis tuk wat model je..beli model board, butter paper, a1 paper"

hahaha...ni la ayat yg slalu kuar dari mulut dak2 architecture...kalo dulu rase cm ape je..cam kenangan pahit je tapi bile pikir balik skang ni dah jadi kenangan manis dah..seyes!!tak tipu..mane nak dpt study cmtu..malam pun cam siang je..tapi kan bile dah submit design pulun tido r memasing..mse tu bilik sunyi r..aku arini nak letak gambar bebanyak...sweet memories owh senanya...

pic ni amek sbb ade yg tersirat..hahaha..hanya mona je yg tau..kihkihkih

ni la bilik aku tyme sem 6..bilik 2 orang ngan mona. nga bertungkus-lumut siapkan model kopitiam..dahsyat kan..giler berterabur..disaster betul..hah tu tv aku. bile dah penat layan la tv dulu..siap leh layan showdown lagi kt tv8..nasib warden tak penah wat sportcheck.agaknye warden pun malas nak naik tingkat 4..selamat aku...

ni sem 5. kat belakang tu projek touris information center ngan apartment. hah kat atas meje tu structure model n mockup model aku..

sem 3 projek wind turbin
trip ke terangganu. melawat rumah pakcik baju biru tu sbb nak kaji rumah tradisional terangganu.

trip ke teluk batik sem 6 mmg sgt happening sbb xtvt die sgt best. aku terduduk sbb menggelakkan wong. die terjatuh kene balingan bola beracun. kuat giler kene bola tu.sian wong..huhuu

hah tgk la..tak sempat2 nak kemas meja. lapar sgt owh..mane taknye..kene sketch 20 bangunan kalo tak salah. dengan panas teriknye. tyme ni trip sem 6 kat terengganu. dasyat kan..hah tu sume pen sketch aku la tu..banyak tak banyak tu..

nape kitorang gelak tyme ni pun aku tak ingat..yg duduk tu lecturer. aku pun tak sedar aku gelak. amboi sonok betul aku gelak..

presentation tyme!!
mase ni bulan ramadhan. dah kul 4 pagi dah tyme ni. nasib pak guard tak halau. maybe die pun paham kot. dak2 lain turun nak sahur terkejut tgk kitorang dgn berseleraknye. pastu sahur mkn nasi lemak..terbaik!!sodap pun sodap. lebih kurang 6.30 pagi baru balik bilik.

cuti-cuti malaysia..tyme praktikal sgt la penat otak. so kite relaks kan otak dgn bercuti ke port dickson. 6 orang je tapi syok abis..

ni la jacob. dapat ilangkan stress main ngan jacob ni..tgk la tu..pandai tgk tv..comel kann...

bertungkus-lumus siapkan site plan..

my group buat kedah's traditional house..

hah ni la hasilnye bile dah siap..tapi sayangnye..model ni dah hancur sbb terhempap almari kat bilik pameran..ohhhhh rumahku sudah hancur...nasib ade gambar
huh..banyak lagi gambar...tapi takpe..lek lek luuuuu....saje je sbb tak tau nak update ape...

Sunday, October 9, 2011

wowhh jumpe ramai member lame

Salam

Lately ni makin ramai dah member2 lame aku jumpe. Jumpe kat fb. Member mase skolah rendah. Sekolah Kebangsaan Taman Rakan. Aku sbenarnya macam tak sangka yg diorang still ingat kat aku even dah 9 tahun tak jumpa!!fuhhh lama tuu..skng ni makin ramai dah jumpe sbb dah ade group. so dgn group lagi senang nak cari kan.

ishh unsangkarable la...byk jugak kebaikan fb ni. dapat gather balik even kat alam maya je pun. byk la cite kuar kan time zaman hingusan dulu.hikhikhik..cite pasal cikgu2 dulu..diorang pun still ingat lagi cikgu2 skolah rendah. aku pun ingat lagi..cikgu ainon yg paling aku sayang even ramai yg takut ngan die sbb die garang. tapi die baik ngan aku.yelakan sbb aku pun sgt baik mse dulu..hihihi..cikgu ainon guru kelas mase darjah 3 marikh n 6 gigih. hah tgk tu..2 kali jadi guru kelas aku. terbaik la. mase mule2 skolah ni bukak name kelas gune nama planet. aku 3 marikh pastu 4 neptune.. time aku ade 3 marikh n 3 matahari. naik darjah 4 ade 4 neptune ngan 4 zuhal if i'm not mistaken. tapi bile dah darjah 5 skolah tukar plan pulak. guna tekun, gigih sume tu. sbb dak darjah 1 dah ramai. ade 4 kelas..

pertandingan kelas kebersihan slalunye mesti kene menang.kalo tak..habis la kene marah. sbb tu hari2 1 kelas mesti wat duty.

pejam celik dah 9 tahun berpisah. iyela kan..bile dah form1 memasing skolah kat smk bandar baru sungai long. tapi ade yg skejap je skolah kat smkbbsl tu. sbb ade yg pindah dapat tawaran skolah lain kan..termasuk la aku. dapat tawaran RK kt smk engku husain. pastu family pulak pindah shah alam. so aku cuti2 duk la ngan wan. so mmg dah tak jejak dah taman rakan. sampai la tahun lepas baru la jejak taman rakan sbb g beraya umah family ayie jiran aku merangkap classmate aku. perghh banyak tul perubahan kat taman rakan..

aku ni kat skolah pendiam je. takde cakap byk ngan laki. tapi ngan gurl cakap r kan. ade ngan certain2 guy yg aku kurang bercakap. diorang tak tegur aku pun takde la tegur. so aku ingat diorang takde la ingat aku. tapi kan..kan..kan...diorang still ingat aku..owhhh unsangkarable..terharu la bile orang ingat kat kite. siap ingat detail2 die lagi..

ala kitorang ni sikit sgt so mmg la leh kenal..brape ratus je skolah tu plajar die. mase darjah 6 ade 3 kelas je. hah sikit kan.so mmg leh kenal la memasing. kitorang ni kire 1st generation la kat sktr tu. tahun 1998 skolah tu bukak. so untuk upsr kitorang batch ketiga. wahh zaman kegemilangan tu..time kitorang ramai yg dapat 5a..woowww bangga owh..cikgu2 la paling sronok. aku still ingat la detik2 mase nak umum upsr tu..siyes time tu takut gile..cikgu2 ni pandai betul berlakon nak menakutkan kitorang..rupenye cemerlang..wahhhh...best btl..nangis aku..pastu cikgu ainon peluk aku. lagi la laju mencurah2 aku nangis..hikhikhik..air mata kegembiraan tu..

pastu ayah aqran blanje makan kfc kat balakong sbb ayah die dah janji sape dpt 5a die blanje kfc. best kan..best kan...hiikhihik..
okla..nak letak gambar takde kenanga..ye la dulu mane ade camera. gambar2 tu sume simpan kat memori sendiri. ntah nape aku stil ingat zaman2 skolah rendah. stil ingat aku duduk ngan sape sume tu..kuat ingatan mase kecik ni kan..

ok chau chin chau

Wednesday, October 5, 2011

'saya menang fixi'

Salam...

Ahad lepas aku dah berkobar-kobar dah tunggu ayah balik outstation. wallamak..mmg tak sabar r nak tunggu ayah balik sbb lepas tu ayah nak bawak aku g jenjalan ke disneyland. haha..ok tipu je..senanye aku tak sabar nak balik semenyih. dah bape minggu dah aku tak balik umah wan. sebulan ade kot. ala sebulan je pun. hah ye la ko sebulan je pon..aku ni suke balik umah wan sbb meriah. tapi apekan daya. tak dapat nak balik sbb kete ayah rosak. woo wooo...

so skng ni nga repair. dah bape hari dh..so nak kuar pun susah. pagi tadi pulak tak tau nak sarap ape..roti dah abis. nak masak malas la pulak. so aku pun brekpas la telur tiga suku 3 biji + air teh tarik. hah amek ko..kenyang tengkolok den ni hah..konyang sampai tongah haghi la..

aku nak balik umah wan senanye nak tgk fixi baru ipi. 'saya menang moto fixi' (cam dalam iklan power root tu)dapat hadiah tu wo. ipi dpt basikal fixi sbb die mng rayathon..ape tu rayathon??ala cam jogathon tu..sme je...kumpul duit byk2..mintak kat orang..mse skolah mesti ade punyelah. adik aku ni mng no 1 dlm skolah.

mmg cite2 ipi nak dpt fixi akhirnya dpt gak fixi. kalo tak duit raya die tu nak beli fixi tapi die sabar menunggu keputusan rayathon..cmne leh dpt kumpul duit rayathon byk2?hah ayah aku la yg kutipkan untuk ipi kat ofis. kwn2 ayah sume bagi rm30 ade rm20 ade, rm10 ade..penuh la kad tu dgn nme2 kwn ayah. 400 lebih owhh dpt...tu yg leh dpt fixi idaman ipi.

nak letak gambar xd sbb tak balik semenyih lagi kan. takpe la. ayah ckp bile kete dah siap boleh la g umah wan. 2 minggu lg la kot..wahhh lamenye...

ok la...daa...saya menang motor...hahaha

Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa