visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Monday, December 15, 2014

design dah siap!!!

assalamualaikum..

ni nak cakap ni..esaimen design group kami dah siap..
alhamdulillah..semua berjalan seperti yg dirancang..
smalam dalam pukul 5 pagi kitorang dapat siapkan semua esaimen design..
rasa macam...wahhh betul ke ni kita adh siap..
lepas siap ingat nak terus print..
tapi tu la kan...yg bukak kedai oku je..
so kitorang batalkan hasrat utk print esaimen design kitorang..

kitorang tak dapat nak jangka berapa harga semuanya..
puan zarina ada kasi peruntukan rm70 utk print design..
dptlah nak tampung sket kos kan...
ada lebih boleh buat makan2..
tapi rasa takde lebih kot sebab nak print 2a0 board..
pastu nak print calendar lagi..
then nak print maintenance n budget lagi kan..

speech pun tak sediakan lagi...
nak present ape eh agak2..
aku pun dah lupa cara2 nak present design cemana..
harap this thurday semuanya berjalan lancar..
harap satu class dpt dtg before jam 2.45 ptg n dah siap tampal apa semua..
kalo tak jgn harap nak dapat a utk design..
uhukkkk...

okla..nak layan movie kejap tapi tak tau nak layan movie apa..
nak survey lu..
ok...
sayonara

Sunday, December 14, 2014

shooting mandarin

assalamualaikum...
mandarin dah abis shoot..yeayyyyy..sonok betul..sem ni skejap je shoot sbb dah paham kan ape yg nk cakap tu..so tinggal nak buat video je..level 1 mandarin aku buat video..level 2 aida buat..level 3 turn zaidi plak buat..

then video ni nak kene present kat depan class...weyhhh taktau lah nk ckp mcm mana..
mcm malu je..
dulu2 takde plak kene present..level 3 ni plak kene present kat dlm class...
ramai tgk..
ala tp takpe..masing2 sama je kan..heheheh..

ok la..kejap lagi aku nak buat discussion pasal design..
dah nak sip da..alhamdulillah..sem ni design smooth je..
thanks to my group sbb bg kerjasama yg sangat baik..
puan zarina pun memuji juga sbb setiap minggu kitorang tunjuk progress yg lain n stage by stage..
alhamdulillah..
target nak print esok sb senang nnt takyah pikir dah..
esaimen constech menanti hari khamis..
tapi aku nak balik semenyih hari semenyih minggu ni...
iyelah..aku punya best friend kahwin sabtu ni..
aku mestilah kene pergi kan..
pastu nak g melancong lagi...
harap2 apa yg di plan jadi lah..
sbb uwan pun nak join skali..
nak belanja katanya..
agaknya kesian tgk aku kot sbb diorang kata aku makin kurus..
aku rasa berat aku maintain je..
aku rasa cmtu..tapi diorang dah berminggu2 tak jumpa aku sbb tu diorang nampak perubahan aku..
makin kurus..tapi tak sekurus masa diploma sem 5 n 6..
yg tu mmg aku kurus..
mana taknya..makan tak menentu..
kerja..kerja..dan kerja..
design..design dan design..
berat aku turun sampai 41 kg..haha
mcm ringan je..padahal berat aku masa tu mmg tak sampai 45 kg pun..
standard berat aku time tu 44kg..so aku turun 2 ke 3 kg jugak la..

oklah hah..
tu je celoteh utk kali ni...
esaimen travelogue aku tak siap lagi..
bila ntah nak buat..

ok assalamualaikum  dan papai..
zaijian..cewah speaking mandarin pulak dah..
hehehhe

Monday, December 1, 2014

this week is the busiest week

assalamualaikum....
minggu ni adalah minggu yg sgt busy aku rasa..
mana taknya..dengan test nya..ngan presentation nya..
aduiii..penatttttttttt..
selasa takde pape..
tapi rabu pagi ade presentation patho then ada test patho..
pastu tgh hari ada listening test mandarin ngn oral mandarin..
pastu ptg kul 6 ade test building law..
pastu esoknya nak kene hantar esaimen constect..
ade 2 esaimen kene anta..
pastu petangnya kene crit design..
puan nak tgk progress yg dlm board..bukan autocad or 3d ok!!
yg dah siap susun dlm board!!

weyyy aku tak baca apa2 lagi building law n building pathology...
aku byk focus on design n thesis je sem ni..

tp esaimen lain taknak kalah jugak..
setiap minggu ade je esaimen constech..
mmg aku amek constech je sem ni..
haishh..tp takpelah..
kene redha..
ada la sbbnya keje byk mcm ni..
aku kene ikhlas weyhhh..
ikhlas...
betulkan niat tu..

ok..ape2 pun aku wish yg terbaik utk minggu ni..
aku harus kuat..
yeahhhh

ok...adios

Wednesday, November 26, 2014

to u

assalamualaikum...

pagi tadi sedang aku lena diulit mimpi tiba2 aku terbangun sbb ibu call..

"kau tido lagi?takde class ke?"

hehe..class petang la bu..

perkara penting yg ibu nak ckp kat aku adalah tettt...
ok ibu siap wassap kan kt aku lg..
siap bg nasihat lagi..
aku iyekan jela..

aku rasa apa yg ibu rasa terbaik utk aku itulah yg terbaik utk aku..
aku ikut je apa yg ibu nak..sbb itu permintaan aku jugak sebenarnya..

tp dalam masa yg sama aku mcm tak bersedia lagi nak terima org baru..
sbb aku masih memikirkan yg sekarang even tu tak pasti..
bak kata azwa..kita tak tahu kalo kita tak tanya..

mmg ade niat nak tny..tapi aku memerlukan courage yg sgt tinggi utk face to face with him..
i dont know how to start da conversation..
i dont know if i tell and ask him about that matter, he still want to be friend wif me or not..
yg sekarang ni pun dah berjauhan...
i dont know whether im wrong or not..but he seems like avoiding me..

bila terserempak aku aku..kau kau..
no word..no eye to eye contact..not even a smile..

did i do something wrong?
please let me know..please im begging u..


Thursday, November 6, 2014

no mood

assalamualaikum...

i have no mood for tonight..
dont know why..really hate this feeling..
yeahhh really hate this!!

Monday, November 3, 2014

terkedu seketika

assalamualaikum..

haritu bila aku ditanya tentang itu aku terkedu sebenarnya..
tapi aku buat2 biasa je..
aku ingat mereka tak perasan..
sbb tu aku biarkan je..
tapi bila die tanya aku jadi macam tak tau nak cakap apa..
sbbnya aku sendiri pun tak tau jawapan yang sebenarnya apa..

die dah lama dah nk tanya aku tapi haritu baru berkesempatan..
itupun die tanya mcm dengar tak dengar..
tapi nasib baik aku dapat tangkap apa yg die tanya..
tapi maaf..aku tak boleh nak bagi jawapan..
itu kene tanya belah sana..

aku suruh die tolong tanyakan dan dia kata jawapannya mesti macam aku jugak..
aku taknak lukakan hati sesiapa sebenarnya..
sbb aku sayang mereka

Wednesday, October 22, 2014

jiwa kacau

Assalamualaikum. ..
aku rasa terganggu betul..
aku tak boleh la..
semuanya serba tak kene..
kau tak ingat kt aku ke..
sedih plak aku rasa..
aku rasa biar ibu je yg selesaikan

Wednesday, October 15, 2014

quick update:trip muar

Assalamualaikum. ..

Hari ni aku ade trip design kat muar..
melawat muar lah kita..1st day kat sini harini overview site..jln dari section 1 sampai lah ke site aku..jauh aku ckp..group leader aku takde..so group aku tinggal 4 org je. .site agak besar jugak...
nak kira parking nak kira kedai..nak tau jumlah kedai lg n byk lg bende..aku harap sempat lah nak buat site analysis apa semua..

Jap lagi kul 9 nak g tgk site lg..penat belakang kira..lepas tu da habis boleh g karok..yeayyyy

Thursday, September 25, 2014

hari esok

Andainya kau ingat esok hari apa..
Andainya kau ingat apa yg pernah terjadi pada tarikh esok..
Andainya kau ingat hari perkenalan itu...
Hmmm..aku nak kau bgtau apa sebenarnya dalam benak fikiran kau pada saat dan tika itu..
Sehinggalah ke saat kau sudah tidak mengindahkan aku dan tidak ambil berat pasal aku lagi seperti dulu..
Aku cuma mahukan penjelasan..
Itu sahaja yang aku pinta

Sunday, September 21, 2014

my part time job

Quick update..

assalamualaikum..

aku sekarang tgh bertungkus-lumus siapkan dilapidation report..
mmg penat buat bende ni tapi aku rasa takpe..
bersusah-susah dulu..bersenang-senang kemudian..
aku ni dah macam kais pagi makan pagi kais petang makan petang..
duit JPA ada tapi aku nak cari lagi duit lebih..
banyak yang aku nak so aku kene cari duit..
kalau boleh taknak la mintak ayah..
masa kecik2 dulu pun kalau aku nak mainan aku akan kumpul duit aku sendiri..
tamiya..proyo n lain2..
kebanyakan aku beli guna duit simpanan aku..
masa kecik2 aku siap buat business lg..
business jual sparepart tamiya..haha..
tu la aku..
sampai lah besar ni..
aku nak something aku akan usaha kumpul duit..

aku rasa kalau aku tak amek job ni aku rasa kalau ada masa lapang maybe aku akan bosan n aku akan tido je..aku mmg suka tido..pantang ada masa lapang sket mesti aku nak tido..
so dgn adanya job ni terisi lah masa aku..
sementara tak brapa busy ni aku akan cuba buat..
dah tak larat baru aku berenti..

ok..dah pukul 3 pagi dah ni..aku buat kerja sambil layan radio..
adik2 aku ni mcm tak tido lagi je..
tv bawah still terpasang..
aku guna tv atas..aku dah kongker dah hall atas ni..
hehe..
orait lah..
aku nk berehat n tidur..
esok aku akan cuba bangun awal...
ok..sayonara

Thursday, September 18, 2014

perubahan itu

assalamualaikum..

sejak beberapa harini mcm2 dah jadi kat aku n family..
semua ni ada hikmahnya..

ok lets talk about something else..
i dont think that i wanna share that story..
lets keep it within family n my special maybe..

aku cuma nak cakap yang aku dapat rasakan perubahan tu..
aku tahu kau pun rasa benda yang sama..
dulu kau lain bila kau tegur n sapa aku..
sekarang semuanya lain..
dah tak macam dulu..
masa mula-mula kita kenal..
bulan september...ya..bulan september kau dan aku bertegur sapa..
tapi sekarang semuanya sudah jelas mungkin..
dan aku tahu apa yang harus aku lakukan..
kau selalu menafikan..banyak kali aku tanya dan jawapan kau masih sama..
tapi mengapa jawapan kau tu tak kene dengan tindakan kau..
sangat lain..
kau mmg dah lain..
dan aku juga ego..
ya ego aku sangat tinggi..
dulu kau sering kata rindu..
tak putus-putus ucapanmu itu..
tapi sekarang tiada lagi kedengaran..
seketika cuma perasaan itu?
boleh muncul boleh hilang begitu saja?
aku sebenarnya nak lupakan semua kenangan tu..
tapi aku rasa susah..
saat aku scroll msg2 kau yg dulu aku rasa bagai..
ahhhh...ni kau yg dulu..
kau yang sekarang bukan begini..
baik aku lupakan saja..
kau pun macam dah bahagia..
cuma aku rasa kita harus bertemu..
berbincang..luahkan segala..
aku tahu kau pun mesti ada benda yg kau nak cakap..
aku tahu tu...
tadi pun aku tidak banyak bersuara..
maaf andai kau terasa..
tapi aku tak boleh nak hadap kau sbb aku akan ingat memori kita..

oklah..byk lg aku nak luahkan...tapi biarlah

Monday, May 26, 2014

im not that strong

Assalamualaikum...
I really have to say this..yeahh..
I have to say it..that..that...I miss u..
Kbyee..

Bukan..bukan..sebenarnya..sebenarnyaaaa..
I'm reallyyyy tireddd..yapp..
Really..reallyy tired..
I have to release my stresss..
Huargghhh...like im goin' to cry..
No..no..Im strong..really strong..
Yeahh im really strong..

But I think I have to go to mall or karok..
Or maybe bowling cuz I really bored n really tired..tired of my life nowadays..
Many things happen in my life...
Sometimes I cant handle it..
Huargghh :'(
Im gonna cry..im gonna cry..
This feeling...arghhhh..
I hate this feeling..
I think I need a shoulder..
Yap...a shoulder for me to released everything..everything..and everything.. :'(

Thursday, May 15, 2014

hatiku terluka

Aku sudah banyak terluka..
Sudah terlalu banyak..
Aku menjauh kerna kalian..
kalian yg mahukannya sebegitu..
maka aku turutkan juga..
Aku harus korbankan hati untuk kalian..
Tetapi..kalian...
Tidak perlu aku ungkap barangkali..
Mujur sekeping hati itu memahami..
Walaupun sekeping hati itu juga rindu padaku..
Tetapi sekeping hati itu harus menahan seperti aku..
Aku tertanya-tanya..
Mana kalian yg dulu?
Di saat ini aku merindukan sahabat sekolahku..sahabat asramaku..
Sahabat di waktu sekolah lebih memahami aku..
Byk yg aku cerita pada mereka..
Wahai sahabat..hati aku ini sedang terluka..
Kalian harus tahu itu..
Ya..harus tahu tetapi tiada kekuatan untuk mengungkapkannya...
Kerna aku takut air jernih yg akan mengalir...
Kerna aku tidak kuat..
Ya..tidak kuat

Tuesday, May 13, 2014

hey aku rindu kamu

u know what..
i'm really tired having this feeling..
really tired..yess..i'm tired..
enough...please stop doin' this to me..

hey...
aku rindu kamu..
perlukah aku ungkapkan terang-terangan pada kamu..
atau kamu itu sememangnya dungu..
maaf jika aku berkasar bahasa..
aku tidak memahami perasaan kamu itu sebenarnya apa..
aku mohon tolong jelaskan..
kamu itu banyak memungkiri janji..
tapi aku diamkan kerna aku lihat kamu sudah ada pengganti aku..
pengganti?
ya pengganti..
walau aku tidak tahu kedudukan aku pada kamu itu apa..

aku seringkali merasakan perasaan ini..
di mana aku hanya sebagai persinggahan..
ya aku sudah banyak kali merasa perasaan ini..
kamu mesti tidak tahu bukan..
bila kita berdua..kamu sungguh lain..
tetapi bila berkumpul beramai-ramai...
kamu berubah menjadi lain...

hey apa itu sebenarnya..
kadang-kala kamu ungkapkan rindu..
rindu apa itu?
kamu berbohongkah?
atau mahu ambil hati aku?
hey tolonglah jelaskan..

jika kau baca ini tolong jelaskan pada aku..
aku tahu kau tahu akan kehadiran blog ini..
cuma aku tak pasti yang kamu itu pernah membuka dan membacanya atau tidak..
kerna kau..aku teragak-agak..
teragak-agak menerima yg lain..

aku selalu begini..
suatu ketika dahulu aku pernah mengalami situasi ini..
dan hasilnya begini juga..
tapi aku cepat mengalah demi kawan..
kerana aku sayang kawan aku..
maka aku hanya diamkan sahaja..

dulu ketika kau terluka..
aku yg kau cari..
setiap hari..setiap malam..
pasti aku yang kau cari..
mengapa?persinggahan?
adakah ini benar?
tetapi bila kau dah mula kenal dgn yg lain..
kau biarkan aku begini..

aku sedih..aku hiba..
aku mengadu pada Allah..
mengapa aku selalu begini..
aku selalu mengalah..
ye hati aku rapuh..
kerana aku sangat susah untuk memarahi rakan..
aku seboleh-bolehnya ingin menyorokkan dan menopengkan mukaku yg sebenarnya bercelaru..
ayat manis kamu itu yg mencairkan hati aku..
tapi sekarang..di mana ia?
di mana?
itu aku runsing..
kamu tidak merasakannya?
mungkin kerana kau adalah lelaki..
dan aku adalah perempuan.

Friday, May 9, 2014

ketawa itu palsu

assalamualaikum...

aku ketawa dalam pedih kadang-kadang..
tak tahu apa sbenarnya yg aku rasa..
kamu tahu ataupun tidak..tidak aku pasti..
kadang-kala kamu ingin tunjukkan sifat kamu yg dahulu pada aku..
tapi maaf..aku tidak boleh terima buat masa ini..
gurauan kamu itu tidak boleh aku terima..
aku terasa sakit..bagai terhiris hati ini..
kerna aku merasakan kamu sudah ada pengganti..
jika kamu mahu..tunjukkanlah sifatmu yg dulu..
sifat penyayang kamu yg dulu..
sifat ambil berat kamu yg dulu..
sifat mendengar kamu yg dulu..
sifat pelindung kamu yg dulu..
semangat kamu yang dulu..
aku tidak mahu yg sekarang..
kerna aku tidak mahu ada hati yg terluka..
aku tidak tahu kamu perasan ataupun tidak..
tapi sememangnya aku terguris hati..
aku makan hati pada kamu..
itu tidak kamu tahu bukan?
bukalah mata kamu..
bukalah seluas-luasnya..
aku mahu kamu tahu..
tanyalah hati kamu itu..

tetapi ada seorang yg aku rasakan dia mengerti perasaan aku..
setiap gelak tawa aku yg palsu itu aku rasakan dia tahu..
setiap gelak aku itu akan ditenung ke mata aku..
tapi aku berlagak seperti tiada apa-apa..
setiap kali aku bicara ttg seseorang itu pada dia..
dia dapat mengagaknya dengan tepat..
itu aku salute wahai teman..
aku rasa kau saja yg mengerti isi hati aku ini..
tapi aku tahu..kau juga tidak dapat melakukan apa-apa..
ini semua demi persahabatan..
oleh itu aku serahkan segalanya pada yg Maha Berkuasa..
biar masa yang menentukan

Monday, April 28, 2014

quick update:esaimen yg banyak

assalamualaikum..

aku dah lama tak update blog aku ni..
aku just nak cakap yg sekarang tgh terkejar2 dgn esaimen..
design nak kene present n submit hari rabu..
contech pun nak kene submit hari rabu n present..
dah la gabung 3 class..
structure aku tak tau kene anta minggu ni atau minggu depan..
adesss mcm serabut je..
esok plak ade oral mandarin..
30 soalan aku kene hafal dan 30 jawapan aku kene prepare...
fuhhhh gile tak giler..
dah macam hape dah...
sapa kata masuk u boleh lepak2...adess dusta belaka

okey la...tu je aku nak celoteh..
nnt dah tua aku baca balik bende ni


Monday, March 24, 2014

quick update:trip ke perlis

Assalamualaikum. ..
Hari ni aku ade trip ke perlis..sampai lah khamis..utk subject design..

Curious aku resort tu rupa cemana..
Kalau cantik macam kt janda baik aku suka..

Okey tu je aku nak ckp..
Mata mengantuk tp takleh lelap..
Layan lagu..

Oraittt..tatatititutu

Saturday, March 22, 2014

kamu atau aku?

Kamu sudah banyak berubah..
Sudah banyak kali..
Ya..sudah banyak kali kamu begini..
Sesungguhnya aku mmg tidak memahami situasi ini..
Kamu yg menjauh dari aku atau aku yg menjauh dari kamu?
Ya mmg aku sengaja menjauh dari kamu..
Mmg sengaja..
Untuk apa? Untuk aku lebih mengerti bahawa aku ni bukan sesiapa bagi kamu..
Ada sedikit terguris hati..
Itu mmg tidak aku nafikan..
Aku punya perasaan dan aku punya jiwa yang kosong itu..

Barangkali kamu tidak tahu..
Barangkali kamu sudah lupa saat perkenalan kita..
Dan hari-hari yang kita lalui bersama selama beberapa bulan..
Tapi itu hanya seketika..
Sehingga kamu menjauh daripada aku..
Ramai yang mendoakan agar aku bersama kamu sebenarnya. .
Cuma aku tidak tahu siapa aku pada kamu..

Dan aku hanya membiarkan masa menentukan..
Walaupun ada suara-suara yg menyuruh aku berterus-terang..
Namun aku tidak berdaya..
Kerana apa?
Kerana aku tahu apa kesudahannya..
Aku sangsi..
Aku runsing..
Apa yang harus aku lakukan sebenarnya..
Aku tidak berdaya..

Hari-hari mendatang tidak ku tahu apa yang akan berlaku..
Mungkin kamu menjadi seperti mula-mula perkenalan kita..
Atau kamu akan terus berkelakuan seperti ini..
Mungkin kamu anggap aku yang berubah..
Ya..mmg aku berubah..
Aku berubah kerna sikapmu itu..
Sikap yang amat tidak ku fahami..
Kerana aku seorang hawa..
Dan kamu seorang adam..

Byk lagi yang ingin ku coretkan..
Tapi cukuplah sekadar ini coretanku..
Kerna aku ingin melepaskan dan meluahkannya..
Tapi tidak ku tahu pada siapa..
Hanya pada lembaran ini dapat ku luahkan

Thursday, January 2, 2014

semakin menjauh


engkau semakin menjauh..
itu aku pasti..
tidak ku faham apa yang kau mahu..
layanan kau pada aku buat aku keliru..
siapa sebenarnya aku pada mu..
siapa?

tiada apa yang aku ingin kan..
cuma penjelasan yang sejelas-jelasnya..
aku memang tiada apa rasa saat aku bertemu dengan mu..
bahkan namamu pun tidak ku tahu..
sehinggalah engkau datang kepadaku..
menghampiriku dan memperkenalkan dirimu padaku..

seandainya kamu mengingati  detik itu..
maka jelaskan lah apa yang sebenar-benarnya berada di benak fikiranmu itu..
kamu tidak pernah lupa pada aku suatu ketika dulu..
kamu menjadi tulang belakangku..
sehinggalah keadaan menjadi seperti ini..
ya seperti ini..
tapi aku hanyalah seorang perempuan..
aku tidak dapat berbuat apa-apa wahai sang lelaki..

seandainya kau tahu apa yang aku rasa..
betapa perit sebenarnya aku menahan rasa ini..
rasa yang tidak dapat aku ungkap..
rasa yang penuh jiwa..
penuh kasih sayang..
mungkin ada sedikit rasa sedih..hiba..pilu..
mengenangkan hal yang aku rasa tiada kesudahan..

aku memang tidak pernah faham hati sang jejaka..
maka sang jejaka yang perlu memahami dan menyelami perasaan hati aku ini..
itu yang aku pinta..
seandainya engkau membaca..maka terus teranglah pada aku..
itu aku mohon

Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa