visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Thursday, September 30, 2010

C-K dalam kenangan

Hari ni c-k mati.

Wuuaaa...sedih je tengok c-k tadi. Baru bape bulan umor dia. Baru nak kenal dunia. Beberapa minit sebelum c-k pergi elok je dia makan kuih bakar. Sedap je c-k jilat kuih tu.

Tapi apakan daya...walaupun c-k kucing pendatang tapi c-k comel. Warna c-k susah la nak dapat. Biru-biru kelabu camtu. Lain dari yang lain la warna dia. Sebab tu aku sayang dia.

Beberapa minit lepas c-k makan dia pun kuar dari rumah nak bersiar-siar tapi tetibe je anjing aunty belakang terlepas. Besar pulak tu. Aku pun takut plus terkejut berok. Berok pun tak terkejut cam aku kot. Habis si anjing kejar kucing-kucing aku. Yang besar dapat la lari tapi c-k yang kecik tu mana la nak lari laju.

Aunty tu dok jerit-jerit panggil anjing dia. Aunty marah anjing dia sebab kejar kucing. Iyela kot..aku pun bukannya paham bahasa tamil.

Isk..isk..tecian c-k..terdampar kat jalan. Longlai..Aku macam tak percaya je c-k dah takde. Ibu pun sama. Ibu baru je nak suoh aku bagi kucing-kucing tu makan ikan tapi c-k dah pergi.

Saturday, September 25, 2010

Mengalah..

Kadang-kala kita perlu mengalah
Mengalah untuk kepentingan bersama
Mengalah bukan bernandakan kalah atau menang
Tapi ia tanda kasih sayang

Bahagia perlukan pengorbanan
Agar dapat menjaga hati insan-insan yang disayangi
Berkorban itu akan membuang rasa yang tidak enak
Perasaan serba salah mengundang di jiwa
Maka berkorbanlah kamu dengan hati terbuka
Untuk kepentingan kita bersama

Selagi tidak berbuat apa-apa
Serba salah itu menghimpit hati kecil
Berat amat untuk ditanggung
Serasa bagai aku yang menghancurkan tali itu
Dengan harapan ia akan disambung kembali

Kamu mahu mengundur diri
Kerana ini jalan yang baik
Kamu telah merelakannya
Kerana kamu tahu akan terjadi perkara sebegini kelak
Serasa bagai kamu yang meruntuhkannya
Maka kamu perlu membaikinya

Friday, September 24, 2010

Pesan bonda

Pesan bonda
Berkawanlah kamu sebagai teman
Carilah kebaikannya
Jika terlalu rapat hindarkanlah
Kerana ia akan menyakiti hati
Sekiranya hati bertaut
Kamu memendam rasa
Takut disakiti dan merana

Pesan bonda
Jaga tingkah lakumu
Kita punya adat dan harga diri
Keluar kamu hanya pada hujung minggu
Jangan berpelisiran tanpa tujuan
Pulanglah sebelum terbenam matahari

Pesan bonda
Jangan selalu berdampingan
Selagi belum ada ikatan sah
Berkawanlah sebagai teman
Jangan melampaui batas
Bercinta sesudah punya ikatan
Itu lebih bermakna.

Thursday, September 23, 2010

If that's not love

If that's not love, then what is?
If that's not friendship, then what is?
If that's not music, then what is?
We've got that music in our blood
The magic ceases
And then we're done
The magical feeling has begun

And before you know it we are there
On top of the world it seems
I don't know who or why or where
But i can still hear the music
That make me calm, peace

Siapa pun kamu

Siapa pun kamu,
Kamu punya hati
Yang akan menutur pada dunia
Tutur cerita hidup kamu

Siapa pun kamu,
Kamu ibarat pelakon
Yang tabah menghadapi lakonan di muka bumi
Mengikut masa perwatakan berubah
Mengikut keadaan ketika itu

Adakah kamu sampai ke puncak sana
Puncak idaman sewaktu kesunyian
Hati kasih teramat tinggi
Sedih kamu bertahun siapa yang tahu
Menyahut kamu akan namanya

Dalam diri kamu ingin beramah akan hadirmu
Keterujaan yang telah bertahun disimpan
Akhirnya bertemu kembali dengan pengisian baru
Segala berubah tanpa diduga
Terharu amat dalam jiwa kamu
Tiada siapa yang tahu

Siapa pun kamu,
Kamu mahu orang memandangmu
Tapi takut jika dipandang
Kamu takut akan perasaan debar kamu
Kerana sejarah dirimu dengannya

Kamu anak baik, anak sopan
Kasihan padamu...kamu anak merantau
Adakah kamu akan terus diingati
Amat takut kamu akan perkara itu
Seakan tiada siapa mengingatimu
Tiada tempat untuk berbicara
Hanya pada angin lalu.

Tuesday, September 21, 2010

i'm so sorry ya..

19 september bersamaam hari ahad, aku telah menjejakkan kaki aku ke bandar sg long untuk bertemu teman lama di taman rakan. Ya sudah lapan tahun aku tak jejak kaki ke sana. Saban tahun nak pergi tapi tak jugak kesampaian. Akhirnya tahun 2010 tercapai jugak hasrat aku. Fuhh aku rasa raya tahun ni la paling bermakna buat aku.

Tapi aku terkilan jugak sebab tak dapat jumpa dengan kawan-kawan yang lain. Masa tak mengizinkan. Aku sempat lawat jiran lama aku je. Tadi effy message aku kat facebook. Die marah aku nape tak bagitau dia masa aku datang taman rakan. Aku memang ingat kat dia tapi entahla nape aku tak terpikir langsung nak contact dia. Walhal jiran yang aku lawat tu sepupu effy. Boleh plak aku tak terpikir suoh ayie contact effy suoh dia datang. Sengal betul la aku ni. Mungkin dah teruja sangat dapat jumpa balik ngan family cik jah. Tapi family cik as takde. Emal je yang ada. Tapi takpe. Dapat jugak jumpa. Kira emal wakil family dia la tu.

Macam jejak kasih pulak hari tu. Diorang still ingat lagi family aku. Ipi pun diorang ingat walhal masa nak pindah tu ipi baru bape bulan. Cik jah pulak suka betul ngan dina. Dia panggil dina baby. Katanya dina comel. Fuuhh apa lagi, kembang la si dina tu kene puji.

Tapi tu la. Kesal betul la aku. Macam mana la bleh tak terpikir nak contact effy. I'm so sory la effy. Really really sorry. Lain kali kalau aku datang aku contact ko ye. Masa nak balik lalu jalan besar kat depan rumah effy sempat la aku tengok rumah effy. Dalam hati nak pegi tapi tak tercakap plak kat ayah aku. Dapat tengok je la dari jauh. Skali lagi aku mintak maaf.

Lagi satu masa 16 september hari khamis, aku pun tak dapat nak join kawan2 kat semenyih beraya. Terkilan jugak aku. Tapi nak wat macam mana. Aku dah balik shah alam. Sedara mara pulak datang. Tak boleh nak keluar. Skali lagi aku tak dapat nak beraya ngan member smkeh. Sorry jugak untuk kalian semua.

Monday, September 20, 2010

setelah sekian lama

Hari ni hari yang paling seronok..paling gembira..indah sungguh..sangat best. Tak tau nak cakap macam mana. Tak terungkap dengan kata-kata. Hati kecil je yang tahu betapa aku sangat seronok hari ni. Hari ni sejarah yang takkan aku lupa sampai bila-bila. Miss u all wahai teman-teman akrabku.

Setelah sekian lama, akhirnya hari ni dapat jugak aku jumpa teman-teman akrabku. Rakan sepermainan. Jiran yang paling best pernah aku ada. 8 tahun berpisah since form 1. Bayangkan dah lama sangat aku tak jenguk mereka. Dari tahun ke tahun rancang nak pegi tapi tak jugak kesampaian. Akhirnya hari ni bertemu juga kami semua.

Lapan tahun tak jumpa masing-masing dah berubah. Muka ada yang berubah ada jugak yang maintain. Ayie dah susut badan dia. Smart gitu. Berbeza dengan yang dulu. Cayalah ayie. Ejai pulak muka tak berubah. Comel macam dulu. Cuma dia dah tinggi sekarang. Tahun ni spm. Gudluck ya. Ana stil tembam cam dulu. Cutenya. Tapi dia malu-malu tadi. Iyalah sebelum pindah dia baru 6 tahun. Ingat tak ingat je muka kitorang ni. Imal pun sama cam ejai. Muka tak ubah tapi dah tinggi.

Tapi tu la. Tak dapat jumpa ejat, iwan, irul n aish. Takpe la. Ada rezeki kita jumpa lagi. Lagi satu masing-masing terkejut tengok adik aku iskandar. Iyela dia tu tinggi sangat. Baru form 3.

Taman rakan dah banyak berubah. Pokok-pokok semua dah rendang. Dah jadi redup dah taman tu. Masjid pun dah baru. Tapi ada jugak yang kekal. Kedai runcit chutt rose still ada lagi. Fuuhh lama kedai tu bertahan. Tadika al-hannah pun ada lagi. Bila aku sampai je terimbau kenangan lama aku kat sana dulu. Pastu cite kat dina n ipi. Dulu pegi kedai camne, penah kene kejar ngan anjing n macam2 lah yang dowang kene dengar.

Tengok rumah lama aku still macam tu jugak. Takde perubahan. Tapi cat luar rumah dah tukar color. Kolam air terjun yang ibu buat ntah ada lagi ntah tidak. Tak perasan la pulak. Tapi tu la. Cik jah terkilan sebab tak dapat jumpa ibu. Dia ingat ibu ikut. Nak wat camne. Ibu x sihat. Takpe cik jah, lain kali kami datang lagi bawak ibu. Walaupun lama tak jumpa tapi tadi tak ada la kekok sangat.

Sampai je rumah terus cite kat ibu. Rumah dowang cantik. Memang renovate habis la. Ibu pulak tanya ayie camne. Hensem tak dia. Hehe apela ibu ni. Mesti la kan. Dah kurus dah ayie tu. Tak puas jumpa diorang. Rasa taknak balik je. Nak tinggal seminggu kat sana. Nak main kejar2, baling selipar, lumba lari, main bola sepak n macam2 la. Macam dulu2 la kan. Nak jenguk kawan2 yang len jugak. Rindu...

Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa