visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Sunday, July 31, 2011

quick update hari ahad

ok hari ni hari last aku kat kuala kangsar..dah abis mengukur bangunan big school mckk...
hopefully semua data2 cukup la kan...

aku dah nak check out dah ni...dah kul 12 dah pun kan. ni tgh transfer gambar ke laptop. senang nanti nak wat drawing. xde gambar susah la kan nak wat drawing....

lepas ni nak g lunch n nak settle kan ape yang patut.
pastu tu dah boleh balik kl dah...

ok la..nnt dah balik rumah baru la ade mase nak update byk2 kan...untuk kenangan aku la kan...
sangat la best kat sini..wat keje xde preasure langsung pun...hepy je memasing kan..

dah la makan sume disponsor kn..ok dah nak chauuu...

Friday, July 29, 2011

quick update kuala kangsar

RKNG AQ AD KT RESTHOUSE KUALA KANGSAR...MCM MANE AQ BOLEH AD KT SINI PNJANG CESITA.HP AD PROB SO SSH NK UPDATE..SLH EJA TP SUSAH NK DELETE.BKN SSH TP MMG XLEH NK DELETE.BRU LEPAS WT MEASURED DRAWING MCKK N PENAT GLER

Thursday, July 21, 2011

die datang...wuwuuu

Petang tadi dalam kul 6.30 mase aku tgh main keyboard tetibe ade kete kat luar. aku pergi la tgk ghupenye mama aku datang. ok takde la nak heran sangat kan sebab mama mmg slalu datang pun. tapi yang mengherankan bile tgk kat blakang tu ade orang lain. sape plak tu kan. tertanya2 la ni kan.

skali bile die kuar...jeng jeng jeng...

owhhhh ayun rupenye siap bawak anak die lagi. slalu kalo ayun datang mesti ngan suami die si fazli tu. aku pun sronok la die datang. dah lame tak jumpe kan. adela dalam sebulan dua tak jumpa. ayun ni sepupu aku yang paling rapat ngan aku. anak kedua mama. dari kecik la kan memang rapat. mane ade aku ade la die. dulu mase kecik2 siap cakap lagi siang ayun ikut aku malam pulak aku ikut ayun. hah tgkla kan betapa akrabnye kitorang.

kami ni kalo dah berjumpe mesti la berborak macam2. pastu mase ni la nak kongsi2 rahsia yang terpendam. mmg dari dulu macam ni. tadi duduk dalam bilik betiga la kan skali ngan anak sedara aku tu si amer zahran. baru 6 bulan je pun si amer zahran tu..kikikik..die pun dok la mendengar kitorang beborak even die tak paham pun kan. cite la kan luahan hati sume. aku minat sape..aku suke sape sume die korek. siap tgk gambar lagi pastu komen2 lagi..hahaha...tak boleh bla tul...n die bagi la nasihat sume. iyela die kan dah kawen. tau la asam garam sume tu. 

ayun pun paham aku camne. karekter aku camne. ape yang aku suke ape yang aku tak suke. die cakap suatu hari nanti akan jumpa jugak seseorang. kadang2 kita tak expect pun orang tu yg akan jadi suami kita. so bile dah bercerita pasal ni aku rasa macam dah lege cikit.
hoke...majulah sukan untuk negara (xd kene mengena)

Monday, July 11, 2011

jejak kasih dengan effy...

10 July 2011
lebih kurang 11.30 am

Aku baru keluar dari toilet dan terus je menuju ke cafe.
Aku duduk kat kerusi sementara nak tunggu kawan aku yang lain.
Aku pun duduk la..toleh depan, toleh kiri. Lepas tu dah bape minit lepas tu aku toleh la kanan.
Alangkah terkejutnya aku bila aku tengok ade sorang tu macam kawan lama aku masa kat taman rakan dulu. 
Lepas tu aku pandang je dia tapi macam cover2 sikit la sebab aku nak pastikan betul ke tak. Nnt kalo salah orang buat malu je kan. Aku contact dia dari fb la. Dari fb aku tau la muka dia macam mane sbb tgk gambar kan.

Bila aku tenung eh memang macam dia r. Tapi aku tak brani lagi nak tegur. Iyela kan. Dah 9 tahun tak jumpa muka masing2 dah berubah. Pastu aku buat tak tau je la. Aku dengar suara die pulak macam lain je kan. Tak sama macam dulu. Dalam hati aku cakap owh bukan la ni kot. Tapi aku macam tak puas hati lagi.

Lantas aku teringat aku ade simpan no die. Mula2 msg no celcom tapi failed pulak an. Nasib ade no maxis die jugak. Nasib la no mxs delivered.

aku : salam effy. ape kbr?ko kat mane eh skng?

(aku buat2 tny walhal nak pastikan yg kt belah kanan depan aku ni effy ke bukan)
skali handphone orang depan aku ni pun berbunyi. die pun baca la kan kuat2 kat kawan die. die cakap skng ni ramai no tak kenal msg die. Tapi nsb baik la die nak bls msg aku. Rupe2nye die tak save no aku.

effy: w'salam..sape ni?

ok tyme tu aku mmg dah 159% confident orang yg duk belah kanan depan aku ni mmg effy.

aku : aku r. farah najlaa. kat depan ko.

lantas si effy ni terus pandang depan tapi tak nampak pulak aku kan. pastu toleh ke kanan. 

DEQ LA!!!!!!

aku dah dok tersengih2 dah pandang die. owhhh mmg betul la effy. sebenarnya tyme aku kuar toilet tu die perasaan macam aku tapi takde nak tegur sbb aku tak pandang die kan. so effy ingat myb salah orang. ye la kan dah 9 tahun tak jumpe.

hah lepas tu ape lagi. berborak la. riuh macam cafe tu kitorang yang punya. keluar la cite dulu2. tyme skolah rendah. pastu tyme skolah menengah kat smk bandar baru sg long. cite pasal cikgu2 kat sana. n sememangnya aku still lagi ingat cikgu2 skolah smkbbsl.

si effy tny macam2 la. 
effy: cikgu rohaida kenal tak?
aku: (aku pun dok pikir)..cikgu rohaida cikgu geografi kan?
effy : hah yap btl.

ok ingatan aku kat smkbbsl still ade lagi. aku ingat cikgu rohaida, cikgu umi kalsom, pn pon (pengetua), ustazah yusnida (yg ajar nasyid). even aku dah tinggalkan skolah tu mase pertghan tahun form 1 sbb lepas tu aku pindah ostel engku husain. aku still ingat lagi memori kat sana. tyme nak pindah tu kebanyakan cikgu yang sayang kat aku tak bagi pindah.diorang suruh stay kat situ. nak2 cikgu umi kalsom (cikgu disiplin). die yg lantik aku jadi pengawas.  aku pun tak tau nape die lantik aku. b4 tu cikgu kaunseling tarik aku suruh jadi pembimbing rakan sebaya.cikgu kaunseling pun tak bagi pindah termasuklah pengetua pn pon. mase tu mmg dilema r. nangis2 aku tak tau nak buat keputusan. iyela baru form 1 kan. lagipun ayah ketua PIBG kat situ.

aku n effy mmg tak caye r dapat jumpa kat subang. siyesly..even dah ade depan mata pun still tak caya gak. effy cakap rupa aku dah berubah gile. haha...tahun lepas tyme raya kat taman rakan tak dpt jumpe effy. alih2 kat subang jugak jumpa. dah jodoh kan nak jumpa kat situ. aku tak dapat nak gambarkan la perasaan aku tyme tu. 

TERSANGAT LA HAPPY!!!

dah lama sangat aku rindu kat dia n akhirnya aku jumpa jugak effy. memang lepas rindu kitorang.
tapi tak lama la kitorang berborak. kul 12.30 dia dah balik sbb nak rush g kenduri sepupu dia. hari ni mmg aku tersenyum je. kat dalam kete pun aku senyum sorang2. balik terus aku bagitau ibu yang aku jumpa effy. ibu pun cam tak caya. ibu pun agak rapat ngan effy sbb effy slalu gak lepak kat rumah aku dulu tyme duk kat taman rakan. akhirnya aku jumpa jugak effy setelah 9 tahun...
terima kasih Ya Allah....

Monday, July 4, 2011

celebrating 22-year-old

30 jun 
ayah baru balik keje. lebih kurang pukul 7.

ayah : nak beli kek tak?
aku : hah nak beli kek?untuk ape? (dlm hati aku cakap ari ni baru 30 jun. ayah ni salah tarikh ke ingat hari ni dah 1 julai)
ayah : sok kan 1 julai.
dalam hati aku ckp ingatkan salah tarikh ke kan..rupenye nak celebrate awal..kikiki
aku : nak beli kek kat mane?
ayah : secret recepi la.
aku : hah kalo secret recepi on je la..hehe
ayah : ok lepas maghrib kita g.

tahun ni len skit sbb sambut ngan ayah awal. memang ayah tak penah lupa dgn besday aku. stiap tahun mesti ayah belikan sumthink untuk aku. aku sayang ayah aku.

lepas tu bila dah kul 12 macam biasa la. byk la msg masuk kan. dari family n kawan2. kat fb pun same. penat jugak la aku nak menjawab. tapi aku sangat appreaciate la. even just wish pun dah kira macam bahagia sgt kan. cak pulak mmg biasenye die akan call aku tyme beday. hikhikhik...

so mase hari sabtu aku celebrate ngan abg, kaksu, ipi n dina. is takde sbb die tak balik shah alam sbb ade larian 1 malaysia kat kusen. so kami berlima je la. diorang dah janji nak bawak aku g tgk transformer. perghhh best giler la transformers ketiga ni. yang klakarnya ipi n dina r. merungut sbb tak dapat nak baca subtitle sampai abis. kikikik..bak kata diorang baru baca sikit dah tukar yg lain. tapi takpe la sbb ipi paham jalan cite die. robot baik tu jadi jahat la..itu la..ini la..maknenye die paham la kan.

abis cite transfomer kul 12 malam. pastu lapar perut sbb tak sempat makan. dlm wayang makan keropok n popcorn je. mule2 nak makan kat restaurant kat tasik shah alam tu sbb makanan die sedap2 sbb dina nak makan chicken chop. aku pulak nak speggetti bolonise. tapi tutup la pulak. so singgha la mcd seksyen 19.tapi agak ramai la jugak kat mcd tu even time tu dah kul 1 pagi. ade yg smbut beday la siap bawak kek lagi kan.

then dah sampai rumah dah kul 2 pagi. pastu tgk pulak cite karak. ipi duk nyelit2 kat aku. berselubung ngan slimut. tyme ade hantu die buat la gatal mata la, kaki la sebab taknak tgk hantu. alasan semua tu walhal takut..hahaha..tapi tgk setengah je sbb masing2 dah ngantuk.

soknye pulak dina ajak g karok. dari ari tu lagi die ajak cume tak berkesempatan je nak g. ingat lagi mase first tyme dina g karok dari awl, pertengahan, sampai la nak abis dina asik nyanyi lagu baik2 sayang je. aku n is mase tu tak masuk. abg, ipi, dina n kaksu je. kaksu la blanje. tempat vip lagi tu. ade makan sume. so mase ahad tu g la alam sentral. karok jamban je. nyanyi 12 lagu. lagu wajib lagu baik2 sayang. so kitorang pun melalak la. aku kalo ngan family aku tak sogan nak nyanyi. sbb ngan family gegiler je memasing. lagipun kitorang mmg takde bakat menyanyi langsung..kahkahkah...

aku berduet ngan abg aku lagu sedetik lebih, lagu cinta kristal stail macam hantu kak limah. ngan dina pulak lagu baik2 sayang. pastu duet ngan kaksu lagu the day u went away. tak sedar tgk2 dah 12 lagu. penutup lagu baik2 sayang dina nyanyi. suke benar die ngan lagu tu. hikhikhik..dah penat karok g la makan kat ani sup utara. 1st tyme makan ani sup utara. sedap la sup die.

pastu dah kul 9 mlm pun kitorang pun balik la sbb ipi n dina kan nak skolah soknye. ayah nak anta diorang balik smenyih lagi kan. so tyme ayah g smenyih tu aku tak ikut sbb ibu takde sape nak jage. so kitorang tgk la cite karak. lepas tgk cite karak tengok cite penunggu istana pulak. boleh tahan gak cite penunggu istana tu. dekat kul 1 pagi baru abis tgk. pastu abg n kaksu pun dah nak balik dah. iyela sok kan keje. mata aku pun dah ngantuk. hah lepas tu mimpi tah pape. mimpi seram campur lawak2 skit, ade sedih sikit, ade sronok. yang sronoknya aku dapat jumpe aida aris dalam mimpi. wahhh sronoknye. aku suka aida aris sbb die tu lemah lembut je orangnye.

ok la. aku ni membebel je ari ni. gambar takde la sbb camera handphone aku tak best. pixel tak bape nak tinggi.

Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa