visit us!!

About Me

My photo
aku sejenis manusia yang pernah buat salah, yang pernah buat baik, yang pernah, dan pernah dan memernahkan..eh apo yang aku cakap nih. Education: tadika maria, sk semenyih, sk seri sekamat, sk taman rakan, smk bandar baru sg long, smk engku husain, psis- diploma in architecture. uitm - bachelor in building surveying.

Buat renungan...

Bala bencana berlaku di merata-rata. Apakah dunia sudah sampai ke penghujungnya ? Apakah kita masih seronok & leka ? Bagaimana pula dengan iman kita?

Sunday, September 25, 2011

braces??mau pakai?

Assalamualaikum...

wahhhh dah lame gilerr tak hupdate blog. banyak je nak update senanye tapi malas la pulak an..feel tu xd..
feel aku skng ni lebih pada main game..ahahaha...aku ngan game mmg takleh nak pisah..

nak update psl alumni hostel smkeh tapi camera aku kat makngah aku la pulak sbb die pinjam tyme nak g jopon.. gambar2 alumni ado kek dlm tu..tapi takpe la..si cika comey dah update kat blog die..best hoke blog die..

ok..ok..ekcelli ade sorang adik ni tanya aku pasal braces..aku pun tak tau senanye cm mane die leh dapat link blog aku...sbb aku tak uar-uar kan sgt psl blog aku ni..ecece..tapi dengan teknologi skng sumenye boleh...yeahhh (tetibe)....anyway thank ya adik ariena sbb datang menziarah blog sis..sbb awaklah sis punye blog terupdate..hehehe

braces..emmm..aku pakai braces mase umo aku 20 tahun..tyme tu sem 4 praktikal kat firm landesign architect.aku buat braces mase bulan 5. tapi b4 dat kene g xray dulu sume sbb nak tgk stucture gigi kita. lepas tu nnt doktor decide la nak kene patahkan gigi brape batang. aku kene patah 4 batang..owhhh aku dah rongakkk...haha..ok senanye takde la nampak pun. orang tak prasan pun gigi dah rongak 4. 2 atas 2 bawah..

uhhhh mase cabut gigi sakitnye la haiii...haippp tak baik menipu...hoke..hoke..tipu je..tak sakit pun cabut gigi sbb dah bius so mmg tak rasa ape pun. percayalah....(cam lagu ct) tapi doktor kasi jgak la ubat tahan sakit.

b4 buat ni kene la survey harga kan. macam2 tempat la survey..kebanyakannye 6k-7k..g kat tempat aku kat kota kemuning ade bbrp klinik gigi. ade satu tempat tu 6k tapi tgk die punye list..pergghhh penuh..kalo nak jugak lambat r kan kene tunggu berbulan2..ok round lagi kat kota kemuning tu kat area2 anggerik vanilla..jumpe lagi satu klinik gigi..klinik gigi ch'ng..

sampai2 je tny kat pembantu doktor tu boleh tak nak buat braces. ok mmg ade n murah pun murah. dapat harga student rm4k sahaja...ok dah kira murah la ni nak banding ngan lain. aku pulak ade la jugak kan duit sbb dapat elaun prktikal. ala tapi aku byr seribu je..yg lain tu duit ayah..hehe..thanksss ayahhh!!

dan bermulalah diri ini dengan braces. ni nak cakap ni..masa mule2 pakai sakit die...Ya Allah..mmg sakit sgt..tak tipu..tak tipu...seminggu tu mmg takleh nak makan. hari first tu nak makan roti cicah air pun sakit sgt. sehari tu mmg tak makan sgt la. pastu stiap kali treatment die nak ketatkan kene la sabar. sbb ape...sbb kene tabah nak hadapi dugaan tak dapat nak makan n sakit. ade skali tu sampaikan takde mood nak cakap. member pun pelik kan asal aku kurang bercakap. sbbnye sakit. diorang pun paham. dah la mase tu nga busy ngan projek untuk subjek design.

pastu tang makan kalo makan laksa kan hahhh mule lahh die nak terselit2 kat braces..ahaha..lawak je..makan megi pun same..tersangkut2 megi kat braces..haishhh makan megi???hoho maklumlah kekadang tu sgt2 terkejar2 nak submit design..nak g beli makanan pun dah macam tak sempat..so kami ni makan megi je la..berjemaah makan megi. haishh kenangan betul la amek architecture ni..bile ingat balik bestnye zaman study. rindu la ngan member2, rindu ngan tak tido berhari-hari sbb nak submit design..rindu nak wat model sampai menangis-nangis sakit belakang....ahaks..mmg thriillll lahhh....

antara member2 akulah yg paling banyak tgk cermin n mengadap cermin dalam sehari..bukan mengadap cermin sebab makeup ok sbb aku tak makeup..jarang2 sgt nak makeup..jarang??bukan takde ke?hoho...mengadap cermin sbb nak bersih kan gigi la kan..doktor ade la ajar cmne nak berus gigi..

sepanjang pakai braces alhamdulillah..takde pun kene ulser mulut. kadang2 kite tgk orang lain ade yg kene ulser. ok sebenarnye tu bergantung jugak kat jenis braces yg kite pakai. bak kate doktor braces yg aku pakai tu jenis yg elok. susah nak kene ulser. ok mmg terbukti takde ulser mulut.

aku pakai braces ni tak lame pun..10 bulan je. aku pun terkejut..hahh??dah boleh bukak ke doktor?byk kalo dah kak sara pembantu doktor tu tepon tny bile nak dtg sbb nak bukak dah braces tu. aku pun dah byk kali tangguh sbb sgt busy ngan submission. akhirnya mase cuti sem lepas aku g trip architecture kat terengganu aku pun g la jumpe doktor n bukak la braces aku mase bulan 3 2010..

skejap je kan..pakai mase bulan mei 2009 then bukak bulan mac 2010..tapi lepas tu kene pakai retainer la 2 tahun. tapi pakai malam je..emm aku ni pemalas nak pakai.awal2 je rajin pakai..skng ni dah berbulan2 tak pakai..haishh ape la kau ni najlaa..pemalas betul..nak kene ni..ok..ok..nnt pakai...

hahhh begitulah ceritanya...ok adik ariena..ni la pengalaman sis dengan braces..kalo ade ape2 tanya la ye..jgn segan-segan...eh jap2..mane tau akak pakai braces?

ok..tatatititutu...

eh jap2...haishh apo lai ni najlaa oiii...jap le..nak selitkan gambar raya la...almaklumlah..kan tak hupdate2 entry pasal raya. cm malas kan..ok tahun ni cam bese la kan raya kat umah wan kat semenyih.
wif my sibling


wif maksu (center)

ni la family belah ayah. makngah ngan pakcik xd sbb kat dapur nga wat ape ntah. ayah n ibu pun xd sbb kat s.alam.
ok..ok..chaw chin chaw..

Islam Itu Indah

Elakkan diri menjadi Islam baka kerana tiada nilai tiada harga. Datang syaitan dengan godaan, hilang Islam hilang iman, tenggelam dlm noda tenggelam dlm dosa